Її примусила взяти до рук голку тяжка хвороба: Аби передати природність вишивальниця з Коростишева використовує більше 400 відтінків

  У Домі Української культури в Житомирі відкрилася виставка талановитої вишивальниці, майстра народної творчості Тетяни Пащенко з Коростишева.

 

  Напевно в житті кожної людини трапляються обставини, які змушують її переосмислити життя, здатні пробудити приховані внутрішні сили, відкрити нові можливості, талант, коли він є. Так склалося і в Тетяни Болеславівни. Її примусила взяти до рук голку тяжка хвороба. Стан здоров’я був критичним. Вона перенесла шість операцій. Щоб відволіктися, почала вишивати. А коли є заняття, яке здатне заспокоїти, то і хвороба відступає. Отож такими ліками для Тетяни Болеславівни стало вишивання, яке полонило її душу. За вишиванням вона забувала про тяжку хворобу, отримувала насолоду від роботи і заряджалась позитивом. Першими роботами майстрині були ікони, багато з яких вона дарувала церквам, - розповідає zhytomyrschyna.zt.ua.

  Чарівна голка поволі повертала жінку до життя. Недуга почала відступати. Помалу поверталися сили, і це додавало віри та впевненості, що вона неодмінно видужає. Так і сталося. З часом з’явився досвід, вишивання стало улюбленою справою.

  Народжувались нові роботи — цікаві, не схожі одна на одну. Тематика їх — різноманітна: релігійні сюжети, портрети, природа. Вражають незвичайні кольорові гами. Аби передати природність, натуральність, вишивальниця використовує більше 400 відтінків. Перехід від одного кольору до іншого робить настільки тонко, уміло, бездоганно, що вишиті картини сприймаються як живопис. Деякі з них майстриня вишивала рік, а то й більше, сама розробляла схеми. Вражають портрети батьків, чоловіка, племінниці. Часто глядачі на персональних виставках, аби переконатися, що це — вишивка, просять показати зворотну сторону. Роботи майстрині вражають.

  Творчий доробок Тетяни Болеславівни — багатий. Її роботи експонувалися двічі на персональних виставках в Історичному музеї національного університету імені Т.Г.Шевченка, музеї образотворчого мистецтва імені Й.Д.Буханчука, музеї архітектури та побуту в селі Пироговому, в Коростишівському народному історичному музеї. І всюди вони здобували схвальні відгуки та захоплення не лише пересічних глядачів, а й фахівців, які знаються на цьому мистецтві. Персональні виставки Тетяни Пащенко в Києві відвідали багато відомих людей: посли Франції, Польщі, Великобританії, науковці, мистецтвознавці. Вони високо оцінили роботи майстрині, про що свідчать записи у книгах відгуків. Її називають диво­майстром сучасної вишивки.

Галина Сенько

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework