Посадили ліс — написали листа у майбутнє на Житомирщині

  Для того, аби потримати у руках тендітну маленьку сосну, ялинку чи модрину, необов’язково самому бути велетнем. Адже йдеться про саджанці, з яких колись виросте новий лісовий фонд, а взяти участь у відповідальній і цікавій справі — посадці лісу — українцям щороку дарують можливість лісівники.

  У Новоград-Волинському районі акції з відновлення лісового фонду вже декілька років проходять на «ура», бо долучитися до вирощування лісу виявляють бажання багато земляків. Завдяки ініціативі колективу «Новоград-Волинського ДЛМГ», лише цього тижня відбулося декілька заходів у рамках всеукраїнської екологічної акції «Посади ліс».

  — Торік ми посадили 243 гектари лісових культур. Обсяги лісовідновлення склали 308 гектарів, на вирощування посадкового матеріалу та роботи, пов’язані з цим, використано близько 4 мільйонів гривень. Цього року усі зруби, які ми робили, повинні бути обов’язково заліснені. Розраховуємо засадити лісом не менше гектарів, ніж торік. Уже посаджено біля 140 гектарів культур, а решту плану маємо виконати у лічені тижні. Цьогоріч акція проходить під гаслом «Ліс і освіта», тож у цьому контексті активно залучаємо педагогів та учнів, — розповів головний лісничий ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» Георгій Юзвінський.

  2 квітня, разом із працівниками Новоград-Волинської районної ради та РДА, участь в акції взяли працівники газети «Звягель»: журналіст Юлія Климчук та фотокореспондент Сергій Щурук, якого, до речі, вітаємо з дебютом. Близько 13 тисяч саджанців стали «новоселами» на 2,5 гектарах у 19-му кварталі Новоград-Волинського лісництва.

  З раннього ранку до після обіду під керівництвом лісівників трудилися двадцять добровольців. Втому компенсувало приємне усвідомлення: зробили корисне! «Сьогодні ми написали листи у майбутнє», — символічно сказав хтось. Люди, які не вперше взяли участь в акції, поки їхали лісом, то мали змогу упізнати свої рядочки. Цікаво побачити, як зростає, тягнеться до сонця молодий ліс, посаджений тобою рік, п’ять чи десять тому… До речі, зовсім скоро саджати свій ювілейний 10-й журналістський ліс вирушають працівники ЗМІ Житомирської області. «Весняним лісовим десертом» вже охрестили цю роботу постійні учасники акції-журналісти.

  Наше життя у різні його періоди чимось нагадує ліс: то воно — непролазні хащі, що лякають перепонами, то — сонячні галявини, з комфортним затишком під широкими кронами. Яке враження залишать ці різні пейзажі по собі, — залежить від наповнення, у даному випадку — від лісових культур. Також — від господарів, які за ними доглядають, і від людей, які дбають про довкілля.

  Так сталося, що впродовж останніх років ліси тотально страждають від шкідника-короїда, що вже пошкодив більшість лісового масиву Полісся, з яким постійно борються лісівники. Хворі дерева втрачають якість деревини, що суттєво її здешевлює, тож їх доводиться зрізати, аби вберегти непошкоджені масиви, яких лишається все менше. Масова вирубка лісу — одне з наболілих питань, що викликає занепокоєння громадськості. Зусилля з відновлення і збереження лісового фонду — першочергове завдання лісівників.

  Як розповідають працівники лісу, у цій галузі нині склалася сутужна ситуація у фінансовому плані. Всихання дерев продовжується, і якщо раніше був попит на сухостій, то нинішня ситуація на ринку деревини — катастрофічна. Експорту немає, а внутрішні споживачі нищівно «садять» ціну на деревину.

  Щоразу під час акції лісівники діляться секретами посадки задля найкращого приживлення посадкового матеріалу, допомагають і заохочують. Усі одностайні у думці, що спільна справа є цікавою, адже залучає людей, які, можливо, поняття не мали про цю роботу та не були близько знайомі з лісом.

  «Попри різні трактування, я радий, що склалася така традиція, — говорить головний лісничий Георгій Юзвінський. — Час біжить стрімко: нещодавно посадили ліс, а сьогодні вже спостерігаємо результати. У тому лісі, до якого я мав відношення на початку трудового шляху, сьогодні уже росте товарна сировина. Тож, молодим людям, котрі сьогодні допомагають нам у посадці, пощастить колись побачити гарний результат. Запрошуємо усіх долучатися до важливої і потрібної справи».

  У 2018 році у цьому лісовому господарстві виростили понад півтора мільйони (!) штук посадкового матеріалу, з них — 261 тис. сіянців вирощені за новою технологією ЗКС (закрита коренева система). Ми побували у теплиці, де побачили технологію «на ділі» — у спеціальних «рукавах» із насіння вирощують посадковий матеріал. Працює спеціальна система зрошення, підтримується відповідний температурний режим. Жартома такі теплиці називають «пологовим будинком», звідси потім у грунт висаджують рослини. «Приживлюваність цього посадкового матеріалу значно вища, термін посадки збільшується до літа-осені. У Малоцвілянському та Курчицькому лісництвах такі теплиці встановлені у 2016 році та вже мають досвід», — розповів Георгій Юзвінський.

  Акції з посадки лісу тривають, і лісівники запевняють, що нікому не відмовляють в ініціативі долучитися до процесу.09041929 2

09041929 309041929 409041929 5Юлія Климчук

Фото Сергія Щурука та Альони Денисюк

Джерело: zvyagel.com.ua

 Новини Житомира

    

Последнее изменение Четверг, 11/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework