На Житомирщині ростуть унікальні рослини, які міг принести льодовик

  У Лугинському районі в Повчанському лісництві старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГА Олександр Орлов натрапив на водяний жовтець плаваючий. Це атлантично-сердньоєвропейський вид на східній межі ареалу. Нині цю рослину можна зустріти лише у Скандинавії, півночі Атлантичної Європи, Середній Європі.

  «Знайшов таку рослину у р. Жерев на ділянці русла близько 1,5 км завдовжки. Популяція там повночленна, рослини добре цвітуть і плодоносять. Зазвичай жовтунець займає мілководні ділянки річок (глибиною до 1,3 м) з піщано-галечниковим дном та швидкою течією (2–3 м/сек). Це багаторічна трав’яна, водна рослина, яка вкорінюється на кам’янистих субстратах. Стебла та листя занурені біля поверхні води. Пелюстки квітів білі, біля основи з жовтою плямою. Цвіте у червні–липні, плодоносить у липні– серпні. Впізнав цю рослину, бо до цього наживо бачив у Швеції, для нашого регіону - це велика рідкість. Тому подбав, аби була внесена у Червону книгу», - пояснює Орлов.

  У тому ж таки Лугинському районі він також виявив глід дюнний. Саме такий зростає на узбережжі Балтійського моря та в Польщі. Орлов припускає, що ці рослини на Житомирщину міг принести льодовик.
Загалом, лише на базі Лугинського держлісгоспу науковець-біолог Орлов віднайшов близько 30 рідкісних видів рослин, занесених до «Червоної книги України». Тут зустрічається лілія лісова – єдиний дикорослий вид лілій рівнини України.

  За загнуті назад яскраві рожеві пелюстки її називають царськими кудрями. Значну цінність має також конюшина люпиновидна, листочки якої вузенькі та мають не 3, а 5 дольок. Цей вид – реліктовий, транс-євразійський, дуже рідкісний в Україні.

  У «Червоній книзі України» представлено 112 видів рослин з Житомирської області і 192 види тварин.

lilija 1 3a

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Новини Житомира

Последнее изменение Четверг, 18/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework