На Житомирщині у Хоморі вимерла риба: Збитки сягнули майже 22 млн грн

  В.о. голови Державної екологічної інспекції України Ігоря Яковлєва зробив заяву щодо ситуації із забрудненням річок Хомора і Случ.

   "Я розумію всі емоції та обурення щодо ситуації із забрудненням цих важливих для ваших регіонів водойм і підтримую законне відстоювання своїх конституційних прав на чисте довкілля. Водночас просив би у ці дні утриматися від радикальних дій. Вірю, що ми - українці є мудрими і разом, об’єднавши зусилля, в межах передбачених Конституцією – зможемо відстояти це право.  

  Ми всі пам’ятаємо, що першу серйозну шкоду довкіллю було завдано у 2016 році, коли влітку сталася масова загибель риби у річках Случ та Хомора. Ймовірною причиною масової загибелі риби тоді ЗМІ та екологічні активісти називали наслідки виробничої діяльності підприємства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна».

 За весь цей час – у період з 2016 по квітень 2019 року екологічними інспекторами проведено 12 позапланових перевірок та 2 планові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства цим підприємством, а також кілька справ знаходиться у судах.

  На жаль, порушення природоохоронного законодавства не припиняються. Так, 12 квітня 2019 року знову стався масовий замор риби на річці Случ.

  Державна екологічна інспекція Поліського округу цього  ж дня  відібрала проби води та зразки загиблої риби для проведення лабораторних досліджень, а також провела розрахунок збитків, завданих державі. Вони склали (!) 21 мільйон  767 тисяч  984 гривень.

  Інспекція Поліського округу вже звернулась до Головного управління Національної поліції в Житомирській області з вимогою відкриття кримінального провадження за вищезазначеним  фактом.

  Відібрані проби води у створі нижче випуску № 1 ТОВ «Понінківська картонна паперова фабрика - Україна» підтверджують погіршення якості води в річці Хомора. Вміст розчинено кисню зменшується з 8,8 до 2,7 мг/л, хімічне споживання кисню збільшується в 4,5 рази, біологічне споживання кисню в 5 раз.

  Якість води в прикордонному створі теж погіршується: перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій за вмістом хімічного споживання кисню в 6 раз, біологічне споживання кисню в 7,5 раз та вміст розчиненого кисню падає до 2 мг/л.

  Тоді як результати аналізу води, відібрані у ці ж дні Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області з річки Хомора на відрізку від міста Полонне Хмельницької області до прикордонного створу Житомирської області показали, що від м. Полонне до смт. Понінки Хмельницької області якість води в межах норми.

  Тобто результати аналізів наочно демонструють вплив стоків вищезазначеної фабрики.

  Очевидно, посадові особи цього підприємства мають бути покарані за такі масштабні порушення екологічного законодавства.

  Більше того, вони вже притягались до адміністративної відповідальності отримували приписи від державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища з вимогою усунення виявлених порушень.

  Так, Інспекцією в Хмельницькій області у 2017 році  видано припис голові Хмельницької облдержадміністрації про анулювання дозволу на спеціальне водокористування ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна», виданого Департаментом екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації.

  З 2016 року Полонянським відділом Шепетівської місцевої прокуратури проводиться досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.242 Кримінального кодексу України за фактом забруднення річок Случ і Хомора.

  На жаль, результату і досі немає, оскільки у рамках кримінального провадження у 2018 році матеріали скеровано до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз для проведення експертиз. 

  Крім того, Державною екологічною інспекцією України у січні 2018 року Держводагентству внесено припис про анулювання дозволу ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика України».

 Держводагентством спільно з Мінприроди, Держекоінспекцією  подано позов до судових органів з вимогою анулювання дозволу на спеціальне водокористування. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду з незрозумілих для нас причин в задоволенні адміністративного позову – відмовлено.  Держводагентсво подало апеляцію на рішення. Станом на сьогодні зазначені рішення оскаржуються у Верховному суді.

  Разом з тим, ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика України» подала позов до Держекоінспекції з вимогою визнання дій по проведенню перевірки протиправними та про визнання протиправним та скасування припису Інспекції  від 03.12.2018.

  Суд задовольнив позов підприємства у лютому поточного року, проте Державна екологічна інспекція України не погодилась із таким рішенням і  направила апеляційну скаргу. 

  Тобто на даний час підприємство здійснює свою діяльність,  маючи дозвіл на спеціальне водокористування, виданий Хмельницькою облдержадміністрацією.

  Для вирішення цієї проблеми надважлива  консолідація зусиль як і центральних органів виконавчої влади, так і місцевих адміністрацій, проте саме місцева адміністрація видає документ, який дозволяє багаторічному порушнику уникати відповідальності за порушення природоохоронного законодавства.

  Ситуація, що складається навколо забруднення річок Случ та Хомора знаходиться на постійному контролі Державної екологічної інспекції України. Зараз для нас всіх важливо відстояти  у судах позицію держави і право громадян на чисте довкілля", - зазначає Ігор Яковлєв.

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework