Чи викачають озеро із унікальним підводним музеєм у Малині: Коментарі посадовців

  «Калюжа» — улюблене місце відпочинку малинчан, і звістка про те, що там хочуть відновити роботи з видобутку граніту сколихнула громадськість. До того ж — житлові будинки поруч.

  Нагадаємо, ТОВ «БМ Граніт—У» планує видобування каменю, щебеню й заповнювачів для важкого асфальтобетону.  Підприємство має спеціальний дозвіл на користування надрами від 21 листопада 2007 року, термін дії 20 років, - розповідає infomalin.biz

  З 2017 року прокуратура намагалася повернути родовище власнику (Українківській сільраді), але за півтора роки судових розглядів підприємці домоглися свого, і на початку 2019 року мали намір приступити до виконання робіт.

  Навіть, що багатьох у Малині здивувало, відбулися потрібні процеси оприлюднення інформації, щодо планової діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. У громади було 20 робочих днів, щоби надати свої зауваження.

  Як нам повідомили в Управлінні екології та природних ресурсів Житомирської ОДА, цей термін уже закінчився 6 лютого — зауважень не було.

На позаплановому засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Малинської РДА, яка зібралася після суспільного резонансу, розглянули питання щодо правомірності початку робіт підприєством «БМ Граніт—У».

  ІнфоМалин поспілкувався з Віктором Гвоздецьким, начальником Малинського районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, оскільки контроль дотримання санітарних норм є в компетенції цієї служби.

«На косімії я поставив запитання, які стосуються моєї діяльності. Мене цікавило: перше — кожне підприємство, яке займається виробничою діяльністю, відповідно санітарних правил, має дотримуватися санітарно-захисної зони. Тобто на кожного підприємця, на кожен вид діяльності, передбачена відповідна санітарно-захисна зона. Саме вона максимально захищає життєдіяльність людей, щодо негативного впливу від виробництва. Особливо: викидів забруднюючих речовин, зсувів тощо. Мене цікавило чи будуть вони добувати камінь, застосовуючи вибухові засоби? Вони сказали, що будуть», — розповідає Віктор Гвоздецький.

Наступне питання: відповідно правил, санітарно-захисна зона, при добуванні каменів із використанням вибухових засобів, складає 1,5 км. Підрядна організація пояснила, що є механізм зменшення цієї санітарно-захисної зони на 500 м. Дійсно, така практика є: через Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України. Тоді приїжджає лабораторія й по факту встановлює обсяги. Я запитав: навіть якщо 500 м вам зменшать, у нас по факту, відстань від джерела викидів або джерела забруднення до найближчої забудови 200 м. Тобто правило не дотримується. Тому мене цікавило, якою має бути діяльність, коли не дотримується санітарно-захисна зона, адже в ній є житлова забудова. Ніхто конкретної відповіді не дав, тому що ще немає виробництва. Представники ТОВ сказали, що врахують це все в майбутньому».

  Також Віктор Гвоздецький звернув увагу на одне із важливих питань, яке підняли на комісії — викачування води:

«Попередньо в пакеті документів підрядної організації є розрахунок граничнодопустимих скидів у річку. Але для того, щоби їх дотримуватися — треба знати, що вони скидають у річку. Вони запевняли, що вода в затопленому кар’єрі чистіша, ніж у річці. Я погоджуюся, що верхні рівні води — чисті, а от нижні?… Ми не знаємо, що в них, яка їх замуленість, склад. Але мене запевнили, що це питання теж врегулюють».

  Комісія рекомендувала ТОВ «БМ Граніт—У» припинити відкачування води і врегулювати на законодавчому рівні всі дозвільні документи, включаючи громадське обговорення та звіт на екологічний вплив на довкілля.

  Також ми поспілкувалися з головним спеціалістом відділу оцінки впливу на довкілля управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА Наталею Стеглюк.

«Наступний період, коли громадськість матиме можливість надати свої зауваження — це, коли підприємство завантажить у єдиний реєстр звіт про оцінку впливу на довкілля. Після цього буде процес громадського обговорення даного документу. На це є 25 робочих днів: тоді буде проведено громадські слухання стосовно оцінки впливу на довкілля. Про це все буде написано в оголошенні на дошках міської ради, не менше двох ЗМІ, на сайті РДА. Але це все буде після того, як ТОВ «БМ Граніт—У» підготує звіт про оцінку впливу на довкілля і він буде розміщений на нашому сайті. Звіт буде доступний для громадськості. На даний момент ми його ще не отримали»

  Звіт, який підготує ТОВ «БМ Граніт—У» або проектна організація, має враховувати наявні зауваження. На його підготовку не має конкретних термінів, усе залежить від підприємства.

«Якщо звіт отримаємо, то протягом 25 днів знову буде громадське обговорення. За цей період усе враховується. Закінчується цей термін і нам дається 25 робочих днів, де готується висновок уже з урахуванням усіх зауважень і пропозицій. Ми даємо висновок, умови або обгрунтовано відхиляємо. Якщо в ідеалі, без термінів підготовки звіту, то весь цей процес займає три місяці. Але невідомо скільки буде готуватися звіт про оцінку впливу на довкілля, бо там великий об’єм роботи», — підсумувала Наталя Стеглюк.

  Тож наразі все залежить від ТОВ «БМ Граніт—У», на скільки воно зацікавлене у видобувних роботах у малинській «калюжі» й чи підготує потрібний звіт для відповідних держустанов.

  Нагадаємо, що в оприлюдненому документі про оцінку впливу на довкілля є кричущі неточності — йдеться про вплив на неіснуюче село Городище, а вказана відстань до Малина — 6 км.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 23/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework