Лікарка людських душ із Житомирщини: Не бійтеся обіймати, цілувати, адже у будь-якому віці дитина залишається для вас дитиною

  З нагоди Всесвітнього Дня психолога novograd.city знайшли лікарку людських душ із Житомирщина, фахівчиню своєї справи і просто хорошу жінку. Вона працює у сільській школі і розповість про свій досвід, набутий кропіткою працею.

  Про це розповідається на сторінках сайту novograd.city.

  Про дитинство, роботу мрії і перші кроки в психології.

  Що було до того як Ви прийшли в професію? Де та як пройшло Ваше дитинство?

  Я місцева, з Новограда. Мабуть, в мене було найзвичайнісіньке дитинство: дитячий садочок, школа, літні канікули у бабусі в селі. Я –  друга дитина у сім`ї, дорога донечка, татова радість. Навчалася у  гімназії імені Лесі Українки. А от вже після її закінчення отримала направлення у Житомирський державний університет імені Івана Франка (ред.– тоді ще педагогічний) на соціально-психологічний факультет, який в інституті називали " 7 небо".

  Ким хотіли стати в дитинстві? Якою була робота мрії?

  В дитинстві хотіла стати хірургом. Я не боялася крові, не боялась будь-яких медичних маніпуляцій. Просто хотіла допомагати людям. Свою майбутню роботу я хотіла пов’язати з людьми. І так склалась моя доля, що я поїхала вчитись до Житомира на психолога.

  Як до такого вибору поставились батьки?

  Тато завжди говорив, що бачить мене на посаді вчительки молодших класів. Навіть після того, як я отримала диплом практичного психолога та соціального педагога, тато все одно називав мене вчителькою. Мама дала мені повну свободу вибору, адже майбутня професія повинна, перш за все, приносити задоволення. Коли я озвучила батькам  свій вибір, вони мене повністю підтримали, їм ця професія теж сподобалась.

  Дійти до мети. Коли результат має значення

  Коли Ви усвідомили, що готові слухати людей, готові вирішувати їх проблеми?

  В мене не було такого переломного моменту. Я навіть скажу, що все якось дуже плавно пішло: я вступила на навчання, цікаві предмети, нові викладачі, все викликало у мене захоплення, і під час практики, на другому курсі, я зрозуміла, що психологія – це моє. Адже під час навчання ми вивчали не тільки особистість, але і власне Я. Моя думка така: всі, хто пов’язують своє життя з психологією, перш за все намагаються розібратись у собі.

  Чи було таке, що думка оточення мала вплив на Вас?

  Я не звертала увагу на це. Мені часто казали друзі та знайомі: "Ну який з тебе психолог?", "Це не твоя спеціальність!". А мені навпаки хотілось довести всім, що вони помиляються. Думаю, що в мене все вийшло: я займаюся улюбленою справою, яка приносить мені задоволення.

  Були випадки, коли Ви хотіли покинути роботу і зайнятись чимось іншим?

  Були. Це той час, коли я працювала в соціальній службі. Після університету, спочатку рік працювала у Наталівській школі, а після того мені запропонували роботу в районному Центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді.  Було морально важко, бо працювала з людьми кризових категорій, сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах. І ось та атмосфера справді дуже пригнічувала, мені, навіть, не хотілось ні з ким спілкуватися після завершення кожного робочого дня. З того часу я почала задумуватись: "Може варто покинути це все?". Мені допомогла моя методистка Ольга Якубович. Вона подзвонила і запропонувала повернутися назад до школи. Від такої пропозиція я не могла відмовитися. Саме тоді я пішла працювати одразу у дві школи в Пилиповицьку та Федорівську.

  Зараз ви працюєте з дітьми в школі, маєте поза роботою прийоми. Чи вдавалось Вам змінювати життя людей, їх погляди?

  Взагалі робота психолога – це допомога людині вирішити якісь важливі для неї проблеми, розібратись в собі, можливо знайти новий шлях, переосмислити своє життя та спланувати майбутнє. Я дотримуюся думки, що треба вміти допомогти так, аби людина, ніби, сама прийшла до розв'язання своєї проблеми.  Зараз я часто зустрічаю своїх клієнтів, які щиро дякують мені за проведену роботу, зокрема це батьки, діти яких позитивно змінились. Це дуже радує, це результат моєї праці.

  Коли виникають важкі ситуації, до кого ви звертаєтесь за допомогою?

  Я вважаю, що у кожного психолога повинен бути свій психолог. Для мене таким психологом є моя наставниця, моя методистка – Ольга Якубович, керівниця психологічної служби районного методичного центру. Це та людина, до якої, дійсно, можна звернутись за допомогою, за порадою, консультацією, бо вона завжди вислухає, підтримає, не залишить у біді. Я горджуся тим, що маю таку людину у своєму оточенні.

  Одвічна тема: кар’єра VS сім`я

  Ви працюєте і маєте маленького сина. Як вдається поєднувати роботу і сім'ю?

  Нещодавно моя декретна відпустка закінчилась. Домовилась з бабусею, вона доглядає за Владиком. Чоловік підтримує мене у всьому, тому моя робота не стала для нас проблемою. Він навіть розхвалює мене серед своїх знайомих як фахівчиню у своїй справі. Знаю, що не  завжди чоловіки підтримують дружин у кар’єрі, проте це не про Максима, за це я безмежно вдячна. Просто наше суспільство ще не зруйнувало стереотип про жінок, які мусять сидіти вдома з дітьми і про роботу можуть забути. Я за те, щоб їх руйнувати. Ми повинні мислити по-новому.

  Чи міг би бути інший розвиток подій, коли б Ваш чоловік став "татом в декреті"?

  Однозначно – ні. Мій чоловік – приватний підприємець, має бізнес у місті (нещодавно відкрив сервісний центр з ремонту комп’ютерної техніки). Він в цій сфері понад 10 років, тому ми навіть не розглядали варіант, щоб залишати його з дитиною вдома. Ми повинні рости разом, розвиватися кожен у своїй сфері разом. У нас взаємопідтримка, взаємоповага, ми цінуємо особистий простір і прагнення до самореалізації один одного. Все так, як мало би бути.

  Чи реалізувались Ви у житті? Які пріоритети ставите собі?

  Досконалості немає меж. Це і в професії, і в сімейному житті.  Аби бути професіоналом своєї справи, я постійно відвідую психологічні тренінги, марафони, майстеркласи, різного роду навчальні програми в різних містах нашої країни. Таким чином я постійно розвиваюсь, вчусь, росту як фахівець.

  Де і ким Ви бачите себе через 5 років?

  Хотілось би відкрити свій психологічний кабінет у місті. Зараз це не так просто. Тому це поки в планах. Для його відкриття треба фінансова база. Робота в школі – це свого роду хобі, улюблена справа. Звичайно, хочеться в майбутньому чогось більшого, але не люблю загадувати наперед.

  P.S.: Лайфхаки для батьків від шкільного психолога

  Те, як ми ставимося до дитини, та й не тільки до дитини, впливає на те, чи зможемо ми знайти спільну мову, досягти взаєморозуміння, задоволення, радість у відносинах.

  Важливо приймати свою дитину. Це означає любити її безумовно. Просто тому що вона є, а не тому, що поводиться добре, відмінно вчиться, слухняна і т. д. Не соромтеся проявляти свою любов, адже потім, ви побачите віддачу.

  Повірте в неповторність своєї дитини, у те, що вона — єдина, унікальна, несхожа на жодну іншу і не є вашою точною копією. Уникайте порівняння її з іншими.

  Дозвольте дитині бути собою, зі своїми особливостями, приймайте її такою, якою вона є.

  Не забувайте про тактильний контакт: не бійтеся обіймати, цілувати, адже у будь-якому віці дитина залишається для вас дитиною.

  Умійте вислухати дитину завжди і всюди, не відмахуйтеся від неї, проявляйте терпіння і такт.

  Частіше розмовляйте: цікавтеся її справами, проблемами, переживаннями, досягненнями. Розмовляйте так, як би ви хотіли, щоб розмовляли з вами.

  Залучайте дитину до спільного розв'язання проблем. Дітям подобається брати участь в усьому. Залучайте до прийняття будь-яких рішень: як провести вихідні, коли і куди піти гуляти, що подарувати мамі на день народження.

  Надавайте дитині можливість вибору, для неї дуже важливо обирати щось самостійно, саме такою поведінкою ви показуєте, що її думка для вас дуже цінна.

  Вірте у свою дитину, вірте в те, що у вашої дитини все вийде.

24041908 2

24041908 324041908 424041908 5Джерело: novograd.city

 Новини Житомира

    

Последнее изменение Среда, 24/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework