Практичні стрільби у польових умовах влаштували для школярів та студентів коледжів на Житомирщині. Триденні збори на базі 26-ої артилерійської бригади провели досвідчені інструктори із бойовим досвідом. Хлопці та дівчата на практиці закріпили знання, отримані на шкільних уроках "Захисту Вітчизни". Як впоралися із завданнями, розкажуть кореспонденти "5 каналу".

  Під наглядом інструктора 11-класник Максим вчиться заряджати і розряджати автомат Калашникова. Уроки Захисту Вітчизни хлопець відвідує протягом двох років. А от тримати в руках справжню зброю довелося вперше.

  Учень 11 класу Максим Луцик говорить: "Нам треба навчитись стріляти, щоб далі служити Батьківщині нашій, якщо повістка прийде, то буду служити".

  Завдання інструкторів не лише показати учасникам зборів ази володіння зброєю, але й навчити їх дбати про безпеку. Як для хлопців, так і для дівчат нормативи однакові.

  Василь Швидкий, головний старшина батальйону охорони 26-ї артбригади ЗСУ, каже: "Хто краще справляється: дівчата чи хлопці? Ви знаєте, дівчата, хто із нігтями такими, але справляються. Хлопці, якщо прийде час, тоді вони будуть більш мужні до всього цього".

  Найочікуваніше для учасників польових зборів – практичне виконання стрільб. У ролі інструкторів – армійці з бойовим досвідом. Вони не лише вчать вправлятися зі зброєю, але й показують як її чистити.

  Микола Гримяк, військовослужбовець 26-ї артбригади ЗСУ, зауважує: "Якщо ти не будеш чистити зброю і доглядати відповідно, може, не дай Бог, заклинити чи осічку дати. Тоді вже ціна – питання життя".

 Сергій Дубовик близько 30-ти років служить військовим медиком. Два роки тому рятував воїнів на Сході. На зборах він інструктор з надання першої допомоги. Показує індивідуальні аптечки, джгути, знеболювальні препарати, індивідуальний перев'язувальний пакет.

  Фахівці переконують: такі заняття допомагають молоді визначитися зі своїм майбутнім.

  Старший офіцер відділення бердичівського військкомату Сергій розповідає: "Прикріплюється любов до зброї, до служби, військової справи. Відповідно вони себе в подальшому бачать військовими, вступають у військові вищі навчальні заклади, відповідні коледжі і стають професійними військовими".

  Учасниками триденних польових зборів у військовій частині стали понад тисяча школярів.

  Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"

Новини Житомира