Олевська громада хоче сама дбати про свої дороги

  В Олевську наважилися на великий ризик: попросили у Києва віддати їм усі дороги за межами населених пунктів. Тобто, громада бере на себе турботу про стан усіх доріг на території ОТГ.

  У зверненні до уряду Олевської міськрада посилається на ухвалені Верховною Радою ще в листопаді 2016 року закони про створення Дорожнього фонду і про передачу доріг місцевого значення в управління місцевій владі, - пише uzh.life.

  Але досі цими дорогами опікуються облдержадміністрації. На Житомирщині це 6 941,5 км (крім доріг державного значення, які на утриманні Служби автомобільних доріг у Житомирській області). Гроші на ці дороги йдуть з Києва (з Дорожнього фонду), розподіляються по областях пропорційно протяжності доріг. Приміром, на цей рік з Дорожнього фонду Житомирській області виділили 775 млн гривень. Облдержадміністрація вирішила, що в Олевській ОТГ відремонтує одну дорогу, а саме Олевськ – Покровське (8 км). Очевидно, що за таких темпів ремонту дороги в Олевській ОТГ завжди будуть поганими.

  Головний ризик у тому, чи отримає олевська влада з Києва разом з дорогами і гроші на їх утримання? Відповідальність за дороги Київ віддасть легко, а гроші? А техніку? Відповіді наразі нема.

  Є й інші питання, на які нема відповіді.

  Доріг місцевого значення в Олевському районі - 219,2 км. Які з них будуть передані громаді – невідомо, адже географія району доволі складна. В районі зараз є Олевська ОТГ, Білокоровицька ОТГ і Радовельська сільська рада, яка практично з усіх боків оточена Олевською ОТГ.

  Вирахувати наперед, скільки потрібно коштів на утримання доріг, дуже важко. Це залежить і від погодних умов року, і від курсу валют на час передачі доріг, також не можна сказати наперед, яка матеріальна база була в районі для обслуговування доріг і що буде з цього отримано, що списано, тощо.

  Скільки віддасть Дорожній фонд – теж невідомо. Адже вони зараз дають кошти не тільки на утримування доріг, а й на будівництво нових. Як розподілятимуться ці кошти, якщо Олевська міська рада зможе взяти дороги місцевого значення у своє підпорядкування – невідомо. Адже ця цифра конкретно залежить від суми, яка буде розподілена Кабінетом Міністрів на всю Україну.

  Нарешті, нині нема конкретики навіть у тому, коли саме передадуть олевчанам місцеві дороги, і навіть чи передадуть взагалі. Міністр інфраструктури Володимир Омелян, перебуваючи з робочим візитом на Житомирщині, говорив, що в окремих регіонах України запровадять перші пілотні проекти з передачі доріг у місцеве управління, але від тих слів вже минув майже рік.

  Чому ж міська рада ризикує брати на себе таку відповідальність? Міський голова Олег Омельчук: «Зараз дороги місцевого значення знаходяться у поганому стані, страждають від цього наші люди, а не чиїсь, але ми на це не можемо впливати. Що буде? Передадуть чи не передадуть? Однаково ми повинні все зробити, щоб самим управляти нашими дорогами».

Віктор Зарічанський

Новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 03/05/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework