Як заставити "Понінку" перестати забруднювати Хомору та Случ?

  Вже три роки промислові викиди забруднюють річки Случ та Хомора. Неодноразово протягом цього часу нам мешканцям Новограда-Волинського доводиться чути повідомлення, що вода у річках стала сірою, дно вкрилось схожою на клей речовиною, а риба масово вмирає.

  Людей дійсно дістала ситуація, коли збоку правоохоронної системи відсутні дієві заходи щодо припинення забруднення річок, а чергове "занепокоєння" екологів станом річки Хомора, яка забруднюється зі сторони Хмельницької області стоками ТОВ «Понінківська картонна-паперова фабрика – Україна" сприймається з посмішкою на вустах. Сподіватися на те, що "старий друг запрацює вдруг" не приходиться, це повна "імпотенція" правоохоронної системи та недосконалість екологічного законодавства, - пише 04141.com.ua.

  І ось чому... Чинним Кримінальним кодексом України передбачена кримінальна відповідальність за порушення правил охорони вод (ст. 242 КК України). З максимальним покаранням за умови, що воно спричинило загибель або захворювання людей, масову загибель об'єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки у вигляді обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

  Як повідомляв УНІАН за фактом забруднення річок Хомора та Случ було розпочате кримінальне провадження за ч. 1 ст. 242 КК України. Це лише один з фактів, можливо поліцейські вносили повідомленням різних заявників інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Основним джерелом доказів по вказаним провадженням, при їх можливому об'єднанню буде висновок експерта, який має дати відповідь на ряд важливих для слідства питань для правильної кваліфікації злочину, визначити суму завданої шкоди та ін. Навіть такий очевидний факт скоєння кримінального правопорушення ТОВ «Понінківська картонна-паперова фабрика – Україна" потребує доказування. Враховуючи дійсний стан справ, подальші факти забруднення річок, це досудове розслідування "триватиме вічно", та й не факт, що суд прийме рішення по притягнення винної особи до кримінальної відповідальності. Навіть такий сценарій навряд зупинить роботу фабрики. Одну людину змінять на іншу, а процес забруднення не зупинятиметься.

  Потуги екологів теж марні, ще у вересні 2018 року суд відмовив Мінприроді в анулюванні дозволів «Понінківській картонно-паперовій фабриці» на спеціальне водокористування, вони працюють радше як статисти просто фіксуючи факти.

  Спроба протягнути через Верховну Раду Постанову про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей, яка зареєстрована в парламенті 19 березня 2019 року зависла у відповідному комітеті.

  Враховуючи викладене можна зробити висновок, що розв'язання питання забруднення річок Хомора та Случ в правовому полі справа марна і реального позитивного результату не дасть, відсутня політична воля й реальний власник підприємства для чинного українського судочинства з різних причин недосяжний.

  Але хіба це значить, що необхідно скласти руки, і надалі терпіти це неподобство? Як видно заходи які проводили громадяни для привернення уваги до проблеми жодних результатів не дають. А все того, що вартість потенційних втрат для "забруднювачів річок" менша, за суму коштів необхідних для приведення викидів у річку Хомора відповідно до встановлених норм. Тобто сума необхідна для будівництва (реконструкції) комплексу споруд по доочищенню води, менша ніж "дешеве українське правосуддя". При загрозі зазнання майнових втрат чи потенційної упущеної вигоди, власник думатиме як вирішити проблему. Перекриття доріг на Новоград-Волинщині чи Баранівці, жодної шкоди підприємству не наносять, й на гаманець власника не впливають. Понінківська картонна-паперова фабрика - це фізичний об'єкт, який не відділений від зовнішнього світу, до нього ведуть комунікації, від яких залежить діяльність підприємства, також виготовлену продукцію та сировину для виробництва мають якось возити. Ось як потрібно боротися з цим "ворогом навколишнього середовища", відрізати його від зовнішнього світу.

  Представники підприємства-забруднювача вчиняють тривалий злочин і люди мають законне право на заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам у стані крайньої необхідності. Тим паче, що перевищенням меж крайньої необхідності є умисне заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо така шкода є більш значною, ніж відвернена шкода. Сума заподіяної шкоди забруднювачем вже пішла на десятки мільйонів гривень.

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework