Лабораторний центр розповів про якість води у водоймах Житомирщини

  У літню спеку на берегах річок, озер та ставків нашої області завжди багато відпочиваючих, оскільки далеко не у всіх є можливість поїхати на море або за кордон. Однак, у багатьох жителів області виникає запитання: а чи безпечний такий відпочинок?

  З цією метою Житомирським обласним лабораторним центром МОЗ України протягом квітня були відібрані для лабораторних досліджень зразки води з поверхневих водойм у місцях масового відпочинку населення в усіх районах області. Вказані дослідження здійснені в 76 моніторингових точках, з яких 4 пляжі (Нов-Волинський, Коростень та 2 у Житомирі).

  За результатами досліджень встановлено, що не відповідає вода в річках Случ (в межах населених пунктів Любар, Нова Чорторія, Баранівка, Новоград-Волинський), Тетерів (в межах населених пунктів Чуднів, Висока Піч, Коростишів), Уж (м.Коростень), Норинь (м.Овруч), Ірша (в межах населених пунктів Дворище, Нова Борова, Іршанськ), Гнилопять (м.Бердичів), а також на чотирьох бердичівських ставках, що використовуються бердичівлянами для відпочинку (став Шандора, став шкіроб’єднання, став рафінадного заводу, став с.Гардишівка). неналежної якості вода і в річках Товста та Жерев (смт.Лугини), Смолка (Нов-Волинський), ставках по вул. Івана Франка у Хорошеві, у с.Стовпів Чуднівського району, № 1 у Чуднові, с.Вигнанка Любарського району.

  В основному відхилення від нормативної якості виявлялись за рівнем біологічного та хімічного споживання кисню, що свідчить про наявність у воді великої кількості органічних речовин. А основним джерелом таких речовин є неочищені каналізаційні стоки. Також в деяких рекреаційних зонах виявлено перевищення вмісту кишкової палички, що є особливо небезпечним фактором для жителів області. Так, індекс ЛКП (лактозо-позитивної кишкової палички) становить 70000 у місці злиття річок Случ та Смолка у Новограді-Волинському, у р.Случ в м.Баранівка, у р. Уж в м.Коростені – 8000, в р. Тетерів в м.Коростишеві – 7000 про нормативному рівні не більше 5000. Ясна річ, що купання в такій воді є не тільки шкідливим, а навіть небезпечним для здоров’я.

  Варто зазначити, що все ж таки в основному водойми області мають придатну для відпочинку воду, а відхилення від норм виявлялись лише у 37% моніторингових точок, в яких проводився забір проб для досліджень.

  Підсумовуючи вищесказане рекомендуємо жителям області для відпочинку біля водойм вибирати місця з чистою та безпечною водою. А дізнатись про якість води в своєму районі Ви зможете звернувшись до підрозділу лабораторного центру, що є майже у кожному районі області.

Зав.ВОСГД Ю.В.Лутай

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework