“Любиш, як душу – НЕ тряси як грушу”: як пройшов круглий стіл в Житомирі на тему боротьби з насильством

  Побита гітарою ще й “сама винна”, чому в Житомирі та Україні ще не зовсім успішно працює Закон “Про домашнє насильство” і що з цим робити? Про це та багато іншого говорили в мерії 6 травня за круглим столом на тему «Протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству».

  Організаторки поліцейська омбудсмен Вікторія Сельська та депутатка Ірина Ярмоленко до участі в круглому столі запросили представників органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, науковців, представників громадськості.

  Експерти обговорювали, як надати допомогу тим, хто постраждав від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Зокрема, спеціалістки проговорювали реальні повноваження державних органів, які надають допомогу постраждалим від насильства в сім’ї та шляхи попередження таких злочинів. Учасники круглого столу відмітили важливість взаємодії державних органів та громадянського суспільства в цьому напрямку, та пропозиції щодо змін до недосконалого законодавства, які стосуються домашнього та гендерно зумовленого насильства.

  «Домашнє насильство призводить до порушень прав на повагу до особистого та сімейного життя, права на захист від нелюдського поводження, які гарантовані законом. Домашнє та гендерно зумовлене насильство сьогодні - це дійсно проблема, з якою необхідно боротися спільними зусиллями. Справжні масштаби до кінця невідомі, оскільки не всі жертви готові звернутись за допомогою та захистом до правоохоронних органів та соціальних служб. Жертвами домашнього насильства може стати кожен, як жінки, так і чоловіки. Незалежно від соціального статусу та рівня матеріального забезпечення. Але як свідчить статистика – найчастіше жертвами такого насильства стають жінки, діти, особи з обмеженими фізичними можливостями та люди похилого віку», – розповіла поліцейський омбудсмен Вікторія Сельська.

  Ірина Ярмоленко розповіла про проект «GENDER MONTH», та про заходи, які були та будуть проведені в його рамках: “За цей час ми провели лекції для школярів, студентів, тематичні кінопокази, зустрічі. Намагались організовувати все в цікавій, зрозумілій та невимушеній формі. Мені здається, що кожен із нас в житті ставав жертвою домашнього насильства чи був “нападником”. Можна говорити що ні, зі мною цього не відбувалося. Але мова про домашнє насильство -  це ж не лише про те, що когось вдарили. Таке насильство ми, можливо, щодня чинимо по відношенню до наших дітей чи партнерів у сімейному житті. Це життя, і такі ситуації можуть трапитись з кожним. Питання, як ми з них виходимо: як дорослі люди, які сіли за стіл на серйозну розмову чи з побиттями, приниженнями і викликами поліції».

  Надзвичайно змістовну доповідь та презентацію представила Радушинська Наталія – заступник директора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області. Розповіла про сучасну нормативну базу, яка регулює суспільні відносини, пов’язані з домашнім та гендерно зумовленим насильством, про нововведення законодавства, які набрали сили в цьому році. Привела актуальні статистичні дані та результати досліджень, отримані за сприяння громадської організації «Паритет», яку очолює Тарасенко Наталія.

  Настанови та моделі поведінки формуються в особи вже у ранньому віці, тому важливо вносити до навчальних планів матеріали з вивчення питань рівноправності, пропагування виховання нульової толерантності до насильства. Щодо того, як цим питанням займаються освітяни, на прикладі Житомирського національного агроекологічного університету розповіла к.ю.н., доцент кафедри правознавства – Ляшенко Руслана.

  Про важливий міжнародний акт щодо захисту прав людини і його особливості прийняття депутатами ВР в Україні  -  Стамбульську конвенцію, присутнім розповіла студентка університету Остапчук Анна.

  Про те, як навчають майбутніх поліцейських у напрямку запобігання, виявленню та протидії насильству розповіла Пилипчук Діана – старший викладач циклу спеціальних дисциплін Житомирського навчального центру підготовки поліцейських, майор поліції.

  З липня в Житомирі заплановано запуск роботи мобільних груп «Поліна» («Поліція проти насильства»), які будуть виїзжати на виклики-повідомлення про скоєння насильства в сім’ї. Про це розповіла Бойчук Лідія – інспектор Управління превентивної діяльності ГУНП в Житомирській області. «Поліна» – пілотний проект, який почав діяти з 2017 року в деяких районах Києва, Одеси та Сєвєродонецька.

  У присутніх була можливість поспілкуватись з офіцером Управління патрульної поліції в Житомирській області Словінською Анастасією, яка працюватиме в складі мобільної групи «Поліна». Вона розповіла, де і як вони проходили спеціальне навчання та якими напрямками роботи будуть займатись, відповіла на запитання учасників круглого столу.

  Захід організували на підтримку проекту GENDER MONTH, який проходить зараз в Житомирі з 11 квітня. А 18 травня на Майдані Корольова о 12.00 відбудеться ж підсумкова дискусійна панель “Житомир-місто рівних можливостей”.

  Учасники круглого столу обмінялись контактами та домовились про подальшу співпрацю.

  Поліцейська омбудсмен Сельська Вікторія та депутатка Житомирської ради Ірина Ярмоленко провели захід, щоб привернути увагу суспільства та влади і за результатами підготували публічний лист-звернення спільно з учасниками круглого столу:

 Управління забезпечення прав людини Національної поліції України,

Управління превентивної діяльності ГУ НП в Житомирській області,

Управління патрульної поліції в Житомирській області,

Управління у справах дітей Житомирської міської ради,

Житомирської облдержадміністрації,

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області,

Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирській області,

Житомирської місцевої прокуратури,

Головного територіального управління юстиції,

Житомирського національного агроекологічного університету,

ДУ «Житомирський начальний центр підготовки поліцейських»,

ГО «Перспектива»,

ГО «Паритет»,

БФ «Серце до серця»

ГО “Центр суспільних комунікацій”.

Текст висновків та пропозицій будуть оприлюднені згодом.

Авторка Вікторія Сельська

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework