Ілюстрації до книжок створює юна бердичівська художниця Інна Августинська. Малюнки 11-класниці вже прикрасили декілька видань. Завдяки таланту дівчина стала президентським стипендіатом у галузі образотворчого мистецтва. Свої роботи ілюстарторка-початківець показала знімальній групі "5 каналу".

  Папір, олівці, ручки та маркери – усе, що потрібно Інні Августинській для роботи. 11-класниця каже, що малює саме ними, бо подобається текстура малюнків і глибина чорного кольору. У штрихах і лініях знайшла власний стиль графіки. У своїх роботах  намагається передати атмосферу таємничості улюбленої готичної архітектури.

  "Люблю працювати через символи, якими намагаюсь описати характери, зміст художніх творів. Люблю малювати власних якихось істот, які в основному є уособленням певних людських якостей або соціальних явищ, котрі так чи інакше впливають на мій персональний розвиток і взагалі на події довкола нас", – розповідає Інна Августинська.

  Малюнки Інни в соцмережах побачив бердичівський письменник Валерій Хмелівський. Він запропонував школярці проілюструвати збірку його поезій.

  "Сам процес ілюстрування був досить дивним, було багато збігів, як він каже. Називає містичним процес. Ідеї вгадувались, по-дивному вибудовувалась сама структура книги, бо спочатку дизайн мав бути одним, потім він змінився. Внесла свої корективи, проте ми зупинились на тому варіанті, який є зараз, він був оптимальним", – розповідає юна художниця.

  Поки дівчина працювала над ілюстраціями, письменник готував наступну книгу. ЇЇ теж прикрасили малюнки Інни. Вона створила ілюстрації до низки текстів і до обкладинки.

  "Вона попала в образ героїні, прообраз головної героїні – болгарської співачки, жодного разу не бачачи її, не знаючи, хто це така і не знаючи про те, що вона існує у світі. Це був знак для мене, що я співпрацюю з людиною, в якій є іскра Божа, талант", – зауважив письменник Валерій Хмелівський.

  Графіка, яка виходить з-під олівця ілюстраторки-початківця, унікальна не лише за технікою, але й наповнена змістом, кажуть у художній школі, де навчається Інна.

  "Вона працює постійно. Нема такого, щоб один день не працювала. Тому свої уміння постійно вдосконалює і, виходить, швидко навчається. З 2,5 тисяч випускників вона в нас така єдина працьовита і така цікава у своїх поглядах, творчих роботах", – наголошує директор бердичівської художньої школи Ірина Ніколайчук.

  Роботи Інни оцінили не лише в художній школі, але й у ліцеї, який дівчина закінчує цьогоріч. Разом із подругою випускниця розмалювала кабінет фізики та астрономії.

  "Вона може все: гарно говорить, пише, малює... Вона як людина, друг хороший. Я тільки хочу бути якось схожою, рівнятися на неї, бо, думаю, вона виросте крутою людиною і, можливо, принесе якісь плоди Україні, зробить внесок у світ", – розповідає подруга Інни.

  "Інна – претендент на золоту медаль. Це дитина, яка беручи пензлик в руки, зразу ж може намалювати все, що задумано в її голові", – переконує директор бердичівського ліцею Ванда Івасюк.

  Невдовзі ілюстрації Інни з'являться на сторінках ще однієї книжки – підручника з вивчення іноземних мов для дітей. Нині видання вже готується до друку.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирьска область, "5 канал"

Новини Житомира