На Житомирщині дочиста варварськи вирізають ліс на землях запасу

  У Курненській ОТГ (Пулинського району) дочиста вирізають ліс на землях запасу. При цьому керівництво ОТГ, схоже, дізналося про це, тільки після дзвінка журналіста.

 

  "Коли я під’їхав до вирубаної ділянки, там вантажилася зрізаним лісом вантажівка без номерів. Побачивши сторонніх, вантажівка дала газу … Це було 1 травня. Я обійшов вирубану ділянку — приблизно 5 гектарів або й більше,  - пише Богдан Луценко.

  Деревину варварськи гребуть в лісовому масиві на стику Барановського і Пулинського районів, де сходяться угіддя КП «Житомироблагроліс», державного лісгоспу і землі Курненська ОТГ. І все це — в безпосередній близькості від Довбиської ОТГ. Я спочатку вирішив, що ліс і ті, хто його краде, мають відношення до Довбиша, і відправився за коментарями до голови Довбиської ОТГ Юрія Домашина.

  — Не ви перший звертаєтеся до мене з цією проблемою. Однак вирубується ліс не на наших землях, а на землях запасу села Білка, яке входить до Курненської ОТГ. За моїми відомостями, лісовим піратством займаються колишні працівники КП «Житомирагроліс», які чітко знають, де чий ліс, і безкарно «зачищають» землі Курненської ОТГ. Працюють на професійній техніці, яка має маніпулятори. Далі ліс розвозиться по нелегальним пилорамам, частково перепалюється на деревне вугілля або продається на дрова. Це мільйони гривень, вкрадених у громади та держави. Що дивно, все це бачать співробітники держлісгоспу й агролісу, але вважають за краще мовчати.

  Ще дивніше те, що про масову вирізку гектарами (!) лісу чомусь не знає ні екологічна інспекція, ні поліція, ні, судячи з усього, керівництво Курненської ОТГ. Втім, варто уточнити.

  Дзвоню заступникові начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергію Зибалову. Питаю, чи повідомляв хто про вирубку лісу в Курненській ОТГ. За його словами, таких заяв поки не надходило.

  Дзвоню голові Курненської ОТГ Леоніду Корзуну. Дзвінок (це дуже важливо!) відбувся 8 травня в 9.27 ранку. За його словами, керівництво ОТГ також стурбоване тим, що вирізують ліс. Однак чітко визначити, чий це ліс: Житомироблагроліс, державного лісгоспу або Курненської ОТГ досить складно.

  Кореспондент ЖК поцікавився, чи зверталося керівництво ОТГ з даного приводу в правоохоронні органи. Що здивувало, Леонід Корзун уникнув прямої відповіді:

— Ви можете звернутися в поліцію, і нехай поліція надасть вам інформацію, — ухильно сказав він.

  Стало ясно, що керівник ОТГ, або серйозно побоюється тих, хто практично у відкриту пиляє у нього ліс, або якось з ними пов’язаний. У всякому разі, владою всенародно обраного голови та депутатського корпусу Курненської ОТГ вигнати лісових піратів з земель громади неможливо. О’кей! У поліції можливостей дійсно більше.

  Звертаюся до відділу комунікації Головного управління Нацполіціі в Житомирській області з питаннями: чи заявляло керівництво Курненської ОТГ, або хто-небудь ще, про незаконну вирубку лісу на землях запасу громади і чи відомо поліції про ці незаконні рубки.

  Відповідь змусила посміхнутися, і ось чому: заяву про незаконну рубку лісу у великих обсягах дійсно надійшло в Пулинського відділення поліції від старости села Старий Майдан (яке входить до складу Курненської ОТГ). І надійшло воно (зараз буде найцікавіше!) 8 травня в 10.25 ранку, тобто, рівно через одну годину після дзвінка кореспондента ЖК голові Курненської ОТГ!

  Ну що ж … можна починати пишатися тим, що преса не тільки статейки друкує, а й іноді здатна допомогти побачити керівництву адміністративно-територіальної одиниці України, що у нього під носом відбувається масштабне розкрадання.

  Поліція почала перевірку інформації про незаконні рубки. Чекаємо результатів. Але це не дає спокою питання: чому до цього голова ОТГ і старости сіл, що входять в об’єднану громаду, сиділи тихенько і мовчали? Вважаємо, причини їх сліпоти, глухоти й мовчання теж потребують дослідження. Не стільки медичного, скільки морального і кримінального порядку.

potribnij rozgolos na zhitomirshhini dochista varvarski virizayut lis na zemlyax zapasu

Джерело: ztnews.com.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework