Полігон захоронення твердих побутових відходів в Новограді: реальна загроза екологічній безпеці. ФОТО. ВІДЕО

  Результати GPS-обстеження показали, що сміттєзвалище в Новограді-Волинському самовільно збільшили на більш ніж 3 гектари.

   Про це говорили на черговій сесії районної ради 29 травня. Заступник голови райдержадміністрації Андрій Подік розповів, що 21 травня відбулася виїзна комісія районної ради з питань АПК, регулювання земельних відносин, екології та використання природних ресурсів, на яку запросили керівництво району, а також представників Чижівської територіальної громади, - розповідає novograd.city.

  – Полігон, якому від самого початку виділили ділянку площею приблизно 10 гектарів, вже давно вийшов за її межі, – розповідає Андрій Подік.

  Зеленим позначена площа поза полігоном, на яку висипали сміття без дозволу. Дані GPS-моніторингу.

  Сміття просто розкидане довкола сміттєзвалища. Закінчується перша черга полігону там, де синя діжка, робоче приміщення працівників. Далі сміття не має бути. А зараз машини просто звалюють його туди, куди можуть доїхати.

  – Добираються об'їзними дорогами, адже основна – просто не діє. До компактора фізично не можуть дістатись. Уже навіть на повороті почали звалювати тверді відходи та будівельне сміття, – додає депутат райради і голова постійної комісії з екологічних питань Ігор Михнюк.

  У 2015 році місто отримало кошти з Державного фонду регіонального розвитку на будівництво другої черги полігону. Як виявилось потім, підрядна організація не виконала робіт з будівництва, і лише у 2018 році міська рада подала до суду, щоб розірвати договір з ними.

Тим часом полігон перетворили на смітисько

   Посприяв занедбаному стану полігону і вчасно не відремонтований компактор. Це машина, за допомогою якої сміття, що висипали з вантажівок, розкладають у відведене для нього місце. Близько місяця, починаючи з лютого і до 21 березня, він стояв на ремонті. Але й після того, як почав працювати, щодня на його роботу виділяють приблизно 100 літрів палива, тоді як «їсть» він десь 40 літрів на годину. Про це обурено розповідають працівники полігону.

  Окрім того, місцевий лабораторний центр узяв проби з рівчака, яким стічні води з полігону потрапляють до Случі. Там виявили перевищення норм окремих мікробіологічних показників у десятки, а то і сотні разів. Ще в жовтні 2018 року щодо цього зверталися до міської ради.

  Екологічна комісія ініціювала перевірку площі полігону за допомогою GPS. Виявилось, що самовільно засмітили 3,2 гектара, тоді як увесь смітник повинен займати не більше десяти гектарів землі.

  Заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Анатолій Легенчук впевнений, що хоч полігон і в занедбаному стані, та екології наразі нічого не загрожує:

  – Стверджувати, що тут є екологічне лихо, не можна. Весь фільтрат, який залишається, постійно відкачується, також справною є дренажна система. У річку щось потрапити аж ніяк не може.

  Причину розкиданого навколо полігону сміття Легенчук списує на дощі й травневі зливи. Мовляв, немає під'їзної дороги, тому й це сміття висипають де виходить.

  – Ми маємо 40 тисяч гривень, тож як трохи підсохне, ці гроші направимо саме на те, щоб зробити дорогу, – говорить чиновник.

  На наступній сесії міськради планують виділити гроші, щоб комунальне підприємство могло утримувати належним чином полігон.

  Питання виділення коштів на обслуговування полігону, на компактор тощо завжди стає яблуком розбрату на засіданнях сесій. Анатолій Легенчук впевнений, що знайти компактор, вартість оренди якого буде меншою ніж 80 тисяч, цілком реально. Але цим питанням має займатись безпосередньо керівник підприємства, і якщо не вистачає, то шукати варіанти, а не покладати все навантаження на міський бюджет. Уся відповідальність за утримання полігону лежить на плечах його керівника.

  – На сесію міськради, що відбудеться 6 червня, виноситимемо питання про те, щоб виділити 200 чи 300 тисяч гривень на закупівлю пального для компактора, – запевнив заступник міського голови.

  Водночас Легенчук розповідає, що у сфері ЖКГ грошей не вистачає – бюджет розпланований і збалансований. І нині для виконання окремих завдань доводиться забирати кошти з поточного ремонту доріг.

  Працівники ж полігону кажуть, якщо є додаткова техніка і умови, то ліквідувати цей завал реально.

  – Якби ми мали ще дві вантажівки, екскаватор та зроблену дорогу до першої черги полігону, то швидкими темпами, за місяць чи трохи більше, ліквідували б цей завал, – розповідають майстер Віктор Мартинюк та водій компактора Володимир Лопатюк.

  Зараз міський голова лише дав доручення профільному заступникові сфери ЖКГ шукати вихід із ситуації, погрожуючи звільненням чи не на кожній сесії міськради і навіть взимку під час свого звіту. Окрім цього, ніяких відчутних результативних дій від очільника, щоб посприяти розв'язанню проблем на полігоні ТПВ, за останні півроку не спостерігалось. Також під час сесії мер зазначив, що зустрінеться з профільним заступником, начальником управління ЖКГ і керівником комунального підприємства, що обслуговує полігон, і розбиратиметься із ситуацією.

  – Тоді як тисячі містян борються з забрудненням Понінківською фабрикою Случі, у нас тут під Новоградом своя "понінка", – обурився Юрій Гнітецький.

  У підсумку депутати проголосували, серед іншого, й за звернення до міської влади, щоб та впорядкувала полігон.

Данило Завгородній для novograd.city

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework