«В армії ДНР мені пообіцяли одразу присвоїти полковника, дати посаду, звання!», — легендарний житомирський кіборг

  Олег Кузьміних із Житомирщини - один з перших добровольців АТО (на фронті з 6 березня 2014), легендарний кіборг - захисник Донецького аеропорту, який українські війська героїчно утримували 242 дні, довів, що місце для подвигу може бути не тільки на полі бою, а й в полоні, куди він потрапив 20 січня 2015.

   В полон підрозділ потрапив, коли поїхав рятувати своїх поранених побратимів, намагаючись їх вивезти з поля бою.

  Лідер бойовиків ДНР Олександр Захарченко не приховував радості від полону Кузьміних: "Це легендарна особистість ... Я обіцяю, що полковник почне говорити ... Нехай Україна знає свого "героя"... Нехай розповість, як київські карателі знищують мирне населення Донецька."29051920 2

  Планам бойовиків і російських ЗМІ збутися несудилося. Підполковник Кузьмін не оббрехав Україну та її армію, не зрадив, коли у полоні:його спочатку побили, а потім запропонували перейти на бік самопроголошеної ДНР, пообіцявши велику винагороду і підвищення війскового звання. "Всі розмови зі мною "слідчий" зводив до того, щоб схилити мене до переходу на їхній бік. В армії ДНР мені пообіцяли посаду, звання - сказали, відразу полковника присвоять! Обіцяли гідну зарплату і навіть простору квартиру в Донецьку. Але я не думав про те, щоб порушити присягу, дану Батьківщині і народу України", - заявив Кузьміних у своєму першому інтерв'ю, яке він дав після звільнення;

  потім Кузьміних разом з рештою полонених захисників аеропорту Донецька бойовики вивели на поталу натовпу 22 січня на тому місці в Донецьку, де під обстріл потрапила автобусна зупинка, в результаті чого загинуло 13 людей, і кілька десятків отримали поранення. Врешті місцеві жителі накинулися на підполковника і почали його бити, звинувачуючи в загибелі вищевказаних людей.

  Героїзм Олега Кузьміних, а також те, наскільки гордо і мужньо він тримався при спілкуванні з терористами, підкорили серця українських патріотів: по всій Україні розпочався збір коштів для сімей полонених кіборгів від української влади громадськість вимагала "за будь-яку ціну звільнити їх із полону".

  22 травня 2015 підполковник Олег Кузьміних був звільнений з полону, в якому провів 124 дні. Незабаром після свого звільнення він повернувся до рідного Житомира, де проживає з дружиною і двома дочками. Першим у своєму "Твіттері" про це написав Петро Шуклінов, відомий журналіст, повідомивши, що за нього віддали двох терористів.

  Олег Кузьміних - один з перших кадрових офіцерів, які прибули в зону АТО 6 березня 2014, звільняв Слов'янськ і Щастя. Брав участь в легендарному 400-кілометровому рейді своєї 95-ї бригади в серпні 2014 по тилах супротивника, коли бійці бригади прорвали лінію оборони сепаратистів, здійснили марш-кидок до Маріуполя, повернулися вздовж кордону, знищили кілька російських батальйонів, які перебували вже на українській стороні кордону, забрали їх зброю і обладнання та повернулися із рейду практично без втрат.

  6 лютого 2015р. на 38-й день народження Олега Кузьміних на вулицях Житомира з'явилися бігборди з привітаннями мужньому «кіборгу» від вдячних жителів міста і від сім'ї, яка чекала його повернення з полону.

Photo credit: Роман Николаев (Roman Nikolayev)

за матеріалами «Кіборги - 2015» / Cyborgs - 2015

 Новини Житомира

  

Последнее изменение Четверг, 30/05/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework