Від серцевого нападу помер житомирський письменник, журналіст, поет і прозаїк В'ячеслав Шнайдер

  Про таку сумну втрату 30 травня повідомив на своїй Фейсбук-сторінці Олег Антонюк — голова Житомирського обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України».

   В’ячеслав Шнайдер народився 1956 року в інтелігентній родині: батько Ізяслав Володимирович був кореспондент Володарсько-Волинської районної газети «Прапор», а мати Фаїна Наумівна – шкільна вчителька. Пануюча в родині атмосфера сприяла тому, що В’ячеслав читав день і ніч, що й, власне, розвинуло в ньому літератора. З дитинства він був яскраво вираженим гуманітарієм, захоплювався російською і зрубіжною літературою, а пізніше – філософією. Тому юнацькою драмою став вибір професії, коли замість здобувати гуманітрану освіту він спершу вступив до Житомирського автодорожного технікуму, а по закінченню його ще чотири роки «відробляв» на виробництві. Цей період свого життя він коментує з іронією: «Поет, а до того ж єврей – погана суміш для оволодіння робітничими спеціальностями». 1980 року В’ячеслав Шнайдер вступив на філологічний факультет Житомирського педагогічного інституту, спеціальність – «Російська мова та література». Тут глибини фахової майстерності йому відкривали Олександр Чирков, Галина Соболевська, Галина Бондаренко. З особливою вдячністю згадує викладача філософії Володимира Щедріна – глибоку й одухотворену особистість; викладача політекономії Сергія Сороку, що справив дуже позитивний «дисидентський» вплив; історика Олександра Кузьміна та філолога Іду Федоровську. Друзям і колегам-студентам В’ячеслав Шнайдер запам’ятався як автор гумористичних віршів, що завжди мали успіх, однак сам він називає часи навчання в інституті періодом «безплідних творчих потуг», коли він відчував у собі письменника, але не задовольнявся написаним. Проте це був період визрівання таланту, який розвинувся згодом.

  10 років після вузу він працював у сільських школах Володарсько-Волинського району, пізніше пережите і побачене стане матеріалом для високо поцінованої книги «Записки сільського єврея». Залишивши викладання, В’ячеслав Шнайдер звернувся до журналістики. Спершу працював у міській газеті «Прес-Форум», де виробив свій оригінальний стиль, що поєднав журналістику і літературу. Вже в перший рік своєї роботи отримав звання кращого журналіста в Житомирі. Згодом, захопившись спортивною журналістикою, отримав друге місце в конкурсі спортивних журналістів України.

  Зрештою журналістика переросла в літературу. 1994 року вийшла збірка віршів «Тен-клуб», яка одразу здобула скандальну популярність. 1998 року в антології «Опудало» вийшла збірка оповідань «Записки сільського єврея», яка була оцінена критикою як «гумористичний шедевр». Інші твори друкувалися у часописах та виданнях «Кур’єр Кривбасу», «Київ», «Слово», «Косень», «Житомирський феномен». Останнім часом писав тексти для політико-сатиричного театру «Вертеп». Був членом міжрегіональної Спілки письменників України.

  Працював у Житомирському обласному літературному музеї.

  Висловлюємо співчуття рідним, близьким, родині з приводу тяжкої та сумної втрати!

Олег Антонюк

 Новини Житомира

  

Последнее изменение Воскресенье, 02/06/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework