«Ганська СЕС» — успіх сонячної електростанції на Бердичівщині. ВІДЕО

  «Ганська СЕС», розташована на 30 га землі Семенівської ОТГ - перша промислова сонячна електростанція на Бердичівщині й у Житомирській обл.

 

  Над проектом розпочали роботу ще у 2013-му, потім була значна перерва. У 2017-му відновився контакт із закордонними інвесторами із Данії (загальна сума інвестицій у проекті сягає 17 млн. євро), а ще через рік, у 18-ому розпочали будівництво. У грудні – завершили й сонячна електростанція генерувала перші кіловати. Першу ж гривню з енергоринку отримали у квітні цього року. Нині потужність станції – 19 мегават, у мережу щогодини йде 15 мегават. Цього достатньо, аби забезпечити Бердичів так званою «зеленою» електроенергією, каже генеральний директор компанії-підрядника Олег Грамотенко.

  Робота на об’єкті охопила, хоч дистанційно, 1,5 сотні фахівців, обслуговують станцію на місці щоденно 6-ро осіб. Серед усіх і 2 головних інженери. Процес вироблення електроенергії фіксують комп’ютери. Щоденно о 5-ій ранку звідси подають показники: скільки станція згенерувала, витратила на власні потреби й продала. Втрати складають 3%.

  Серед тих, хто обслуговує станцію – косарі: 4 людини мають щораз скошувати траву. Проблему з покосом планують вирішити оригінальним чином: на найближчу перспективу неподалік мають збудувати екоферму, де будуть вирощувати овець і випасати на 30 гектарах території.

  Ще не так давно тут було звалище, але про це стали швидко забувати, сьогодні ж – виблискують здалеку численні ряди сонячних батарей. Податки, немалі кошти від «Ганської СЕС», наповнюють бюджети, земельний – йде до Семенівської ОТГ. А це – розвиток!

  Окупність цього інвестиційного проекту – до 7,5 років. Та одного такого успішного, на думку Олега Грамотенка, проекту для регіону замало, тож вони готові кликати за собою, ділитись досвідом, допомагати.

Джерело: trkvik.tv

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework