Бурштинова справа: як усе починалось та чи має завершення

  Бурштин видобувають у Рівненський та Житомирській областях. Робітники повинні були щодобово сплачувати представникам влади «данину» за дозвіл на видобуток бурштину. У разі відмови їх затримували й вилучали бурштин. За це підозрювалось багато чиновників, але справу ніяк не починали.

  Все ж таки 4 липня 2016 року правоохоронці почали спецоперацію «Бурштин» у якій затримали заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика. Під час обшуку було вилучено «чорну бухгалтерію» нелегального бізнесу, сотні тисяч доларів, великі суми в інших валютах, кілька десятків кілограмів бурштину великих фракцій і обладнання для його видобутку.

  Перший етап

  Також, розслідуванням незаконного видобутку бурштину зайнялися і співробітники Національного антикорупційного бюро України. Ця справа вилилася у нові затримання та обвинувачення. 19 червня детективи НАБУ затримали охоронця народного депутата Борислава Розенблата під час отримання хабара у розмірі 200 тис. доларів за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину. Тоді, Борислав Розенблат спростував обвинувачення. Він наголошував на тому, що це провокація, яка планувалась давно.

  Другий етап

  20 червня директор НАБУ Антон Ситник і голова САП Назар Холодницький провели спільний брифінг, під час якого описали злочинну схему, метою якої було узаконити рекультивацію земель у Житомирської області для подальшого видобутку бурштину підприємством. Представниця компанії-нерезидента, яка зацікавлена у видобутку бурштину в Україні, запропонувала внести зміни в Податковий та Митний кодекси. Вона вийшла на зв’язок з Бориславом Розенблатом, який є автором законопроекту, що регулює видобуток та експорт бурштину. Так, до документа були внесені правки, які стосувалися зменшення рентної плати видобутку бурштину з 25% до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину. Нардеп Борислав Розенблат вирішивши взяти участь у видобутку бурштину, сам звернувся до компанії-нерезидента з проханням-вимогою організації спільного бізнес-проекту: він обіцяв вплив на Держлісове агентство та Укрбурштин. За цю справу, НАБУ оголосило, що загальна сума хабарів, отриманих у справі, перевищує 300 тис. доларів.

  Третій етап

  20 червня співробітники НАБУ провели обшуки у приміщенні Державного агентства лісових ресурсів. Співробітники НАБУ не повідомили про причини обшуків, проте вони могли шукати документи, пов'язані з наказом про рекультивацію земель. Також обшуки провели у помічників Розенблата.

  Завершення?

  14 червня 2019 року на прес-конференції у Житомирі Борислав Розенблат розповів інформацію про рішення суду.

  Шостий Адміністративний апеляційний суд Києва визнав дії детективів НАБУ та Генпрокуратури стосовно Борислава Розенблата незаконними.

  «Все це було просто пряме переслідування моєї політичної діяльності. Я про це заявляв з першого дня як тільки це сталось. Я казав, що це провокація, що тих злочинів, тих записів та інше – це все було маніпуляцією, це було тільки метою для того, щоб припинити мою діяльність по легалізації незаконних дій по добичі бурштина. Всі дії правоохоронців стосовно мене були поза межами закону, все це була провокація пряма і втручання в моє особисте життя. Сьогодні все суспільство повинне знати про те, що НАБУ виконувала замовлення по знищенню моєї політичної діяльності.» – розповів народний депутат Борислав Розенблат.

  «Наразі у Державному бюро розслідувань знаходиться в провадженні понад п'ять кримінальних проваджень, які стосуються детективів НАБУ та працівників САП. У цих провадженнях розслідуються неправомірні дії вказаних працівників, у тому числі підробка документів, привласнення грошових коштів, розтратах, халатність, провокація. Ми сподіваємось на позитивну судову перспективу», – додала адвокат Ружена Ляшенко.

   Зараз нардеп Борислав Розенблат готує позов проти НАБУ на відшкодування моральної та матеріальної шкоди у розмірі 100 млн. грн, які у разі отримання обіцяє перерахувати на ремонт житомирських доріг.

kk16061916 5

kk16061916 5

kk16061916 5

kk16061916 5

kk16061916 5

Катерина Косякевич

Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework