Бійці 30 ОМБр допомогли учасникам експедиції національного музею України дослідили місця бойової слави українського війська

  Військовослужбовці 30 ОМБр проїхали з музейниками місцями бойової слави підрозділів оперативного командування Північ і допомогли виявити унікальні експонати – предметні свідчення знакових подій російсько-української війни, що триває на сході України.

   Так, були знайдені особисті речі військовослужбовця однієї з бригад, що захищали Україну на цих, нині вже тилових рубежах. Як повідомили очевидці – місцеві мешканці, боєць загинув навесні 2016 року від прямого влучання ворожого снаряду. В планах музейних працівників – розшукати рідних і друзів полеглого Захисника України і передати їм знайдені особисті речі бійця, та, з їх дозволу, включити ці речі до музейної експозиції, що створюється.

19011938 2

  Військовослужбовці показали дослідникам також залишки спалених ворогом автомобільних кунгів – свідчення нападу противника на українських військових під час виходу тих з-під Дебальцевого: ці фрагменти будуть використані в експозиції разом з іншими подібними артефактами.

  Знайдені також залишки бронетехніки, що використовувалась тут обома сторонами під час боїв на Дебальцевському плацдармі. Ці рештки вже треба рятувати для історії: п’ять останніх років вони повільно заростали травою і вростали в глину, і тепер надійно сховані від людського ока; нині тільки військові та деякі волонтери ще пам’ятають про їх існування та розташування.

  Виявлено і передано в музей кілька експонатів, що свідчать про переможні дії українських військових вже в цей час, з початку 2019 року донині.19011938 3

  Нанесені на карту місця «солдатських меморіалів» - створених самими військовослужбовцями пам’ятних знаків на місцях загибелі друзів і побратимів. Зі слів учасників подій записані дані про знакові для військовослужбовців події цієї війни: згодом ці свідчення будуть звірені, уточнені, проаналізовані і ляжуть в основу новітньої історії вільної України.

  Учасники експедиції зацікавилися також художніми виробами війсковослужбовців бригади, які є яскравим свідченням потужної сили духу наших військових: дерев’яною скульптурою древнього воїна, інсталяціями з відстріляних гільз та чудовими малюнками, що їх малює фарбами заступник командира з морально-психологічного забезпечення одного з батальонів бригади.

  Від імені працівників музею та офіцерів оперативного командування «Північ» дякуємо військовослужбовцям 30 омбр за допомогу в пошуковій роботі і збереженні нашої історії. Нагадуємо, що збір експонатів для унікальної музейної експозиції АТО\ООС, яка створюється в Національному музеї історії України у Другій світовій війні за проектом "Український Схід", триває. Експедиція музейників в зону виконання підрозділами ЗСУ бойової задачі організована за сприяння Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Командування штабу ООС та Українського культурного фонду. 19011938 5 19011938 5 19011938 5 19011938 5 19011938 5 19011938 5 19011938 5 19011938 5

Джерело: pivnich.org.ua

Новини Житомира

   

Последнее изменение Пятница, 21/06/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework