В обласній лікарні відкрито сучасну операційну з новим ангіографом

  В Житомирській обласній лікарні відкрита нова операційна з сучасним ангіографом  (другим у лікарні та в цілому по області), який буде працювати цілодобово і без вихідних, як і перший.

  Як зазначив голова Житомирської ОДА Ігор Гундич на відкритті операційної, обладнання було закуплено за рахунок державного, обласного та місцевих бюджетів за 25,36 мільйона гривень. Однак його вартість не можна порівняти зі здоров'ям та життям людей, які ми зможемо зберегти завдяки цьому апарату. Тільки за рік на новому ангіографі фахівці будуть проводити близько 2 тисяч діагностичних та оперативних втручань, - розповідає exo.net.ua.

  За словами головного лікаря Житомирської обласної лікарні Богдана Леськіва, новий ангіограф дає змогу перш за все прооперувати набагато більше пацієнтів з інфарктом міокарда, лікувати пацієнтів з ішемічними інсультами. На часі також стентування периферичних судин, особливо нижніх кінцівок. Нарешті ще один важливий напрямок, який дозволить розвивати новий ангіограф: при пухлинах нирок і внутрішніх жіночих статевих органів є можливість перекрити кровопостачання пухлини, або істотно призупинити її зростання, або пухлина зникне взагалі. Крім того, на базі нового ангіографа планується в перспективі відкрити у лікарні електрофізіологічну лабораторію. Зараз таких лабораторій в Україні не більше десяти.

   ЩО ТАКЕ АНГІОГРАФІЯ?

  Нагадаємо, що ангіографія - це дослідження за допомогою спеціального пристрою, ангіографа, функціонального стану судин. Дослідження дозволяє візуально виявити пошкодження і вади розвитку кровоносних судин: аневризми, звуження судин, порушення прохідності судин (атеросклероз, тромбоз), пошкодження і вади розвитку різних органів, а також пухлини.

  - Без ангіографа часом неможливо врятувати життя людей з гострим інсультом, - розповідає заступник головного лікаря з хірургічної роботи Роман Борущак. - Коли є закупорка судин головного мозку, спочатку вводиться препарат, що розчиняє тромби, але якщо він не справляється, бо тромб в судині завеликий, тоді за допомогою ангіографа проводиться аспірація - видалення тромба механічним способом. А при інфарктах, коли закупорюються судини серця, за допомогою ангіографа в судину вставляється стент, який теж відновлює нормальний просвіт судини.

  - Є пацієнти, в яких розвивається локальне розширення судин головного мозку, - так звана аневризма, яка іноді раптово розривається, і людина отримує крововилив у мозок (геморагічний інсульт), - продовжує лікар. - Тобто судина, по якій надходить кров у мозок, раптово розривається, і кров виливається в тканину мозку. Ангіограф дає змогу вчасно діагностувати такі розширення судин і зсередини їх "запломбовувати", попереджаючи розвиток інсульту. 

  КОМУ ПОТРІБНО ІМПЛАНТУВАТИ КАРДІОСТИМУЛЯТОР?

  В обласній лікарі щорічно лікується багато пацієнтів з порушеннями ритму серця. Якщо у здорової людини повинно бути десь 72 (плюс-мінус 12) скорочень серця за хвилину, то при деяких хворобах серце скорочується дуже повільно - лише 15-30 разів за хвилину. Таким хворим за допомогою ангіографа імплантуються кардіостимулятори, які керують роботою серця, інакше людина просто помре.

  Треба відмітити, що перший ангіограф працює в лікарні ще з 2009 року, та після відкриття інфарктного та інсультного центрів значно збільшилася кількість пацієнтів, яких привозять у гострих станах, і один апарат не справляється зі значними навантаженнями. Адже на рік проводиться близько 1000 коронарографій та близько 500 стентувань, які неможливі без ангіографа. 

  Коли ангіограф був лише один, а в лікарню привозили одразу декілька пацієнтів у гострому стані, в операційну брали того, хто прибув раніше, а інший пацієнт вимушений був чекати. Але траплялося, що він, не дочекавшись своєї черги, помирав, бо на єдиному ангіографі в той час надавалася допомога іншому пацієнту з інфарктом. Тепер, після введення в експлуатацію нового ангіографа, такого не станеться. Всі хворі, яких привезли в гострому стані, а також стаціонарні хворі, які потребують невідкладної допомоги, обов'язково її отримають. 

  Головне, щоб люди пам'ятали, що при перших ознаках інфаркту чи інсульту треба негайно викликати "Швидку", щоб потрапити до лікаря якомога швидше і вписатися в так зване "терапевтичне вікно", поки не омертвіли тканини навколо судини із зупиненим кровотоком. І тоді буде врятовано не лише життя, а й працездатність людини. 

Юлія Мельничук

Новини Житомира

    
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework