Кращі практики створення еко-просторів ОСББ Житомира

   У рамках днів сталої енергії у Житомирі департамент економічного розвитку провів ряд інтерв’ю з головами та членами правління ОСББ, які створили біля свого будинку еко-простір спільно з мешканцями будинку та власними зусиллями.

 

 Сьогодні питання озеленення прибудинкових територій є напрочуд важливим, адже це дає змогу проводити свій час в комфортних умовах підчас спеки та адаптуватися до зміни клімату.

  Благоустрій територій – не лише створення комфорту, а й турбота про самопочуття, здоров’я людей та довкілля. Правильно підібрані рослини очищують повітря, перешкоджають розповсюдженню пилу та шуму, зменшують температуру повітря.

  Участь в інтерв’ю взяли 6 ОСББ: «СВІЙ ДІМ – 112», «Молочник», «Чуднівська 108Б», «Шевченка 103», «Перемоги 52» та «Вітрука 33». З них 3 – учасники минулорічної Майстерні міста та ще 3, які власними зусиллями озеленювали територію.29011929 6

  Спільним у ОСББ є те, що всі клумби висаджені біля будинку були придбані та висаджені за власною ініціативою мешканців.

  «Ми всі привозили рослини, які є в нас на дачах, купували сезонні рослини та все висаджували самі. В нас є багато ініціативних мешканців, які постійно облагороджують наші клумби. Коли ми прийняли будинок в правління не було жодної рослини, все що тут є це наша праця», - розповідають члени правління ОСББ «СВІЙ ДІМ – 112». Кожна клумба в дворі цього ОСББ є по-своєму оригінально оформленою.

  Поспілкувавшись з представниками ОСББ цілком зрозуміло, що для того щоб отримати підтримку мешканців достатньо спілкуватися один з одним та працювати разом. Голова ОСББ «Перемоги 52» Марія пояснює: «Зі створенням ОСББ люди почали розуміти, що це їх власність, за якою потрібно доглядати. Зараз вже, після того як ми замінили вікна, двері та електрощитову, люди кажуть, що давайте піднімемо тариф та зробимо ще щось. В нас з озелененням взагалі немає ніяких проблем, нікого не потрібно примушувати, всі досить активні та ініціативні. Однак часто потрібна допомога, коли пофарбувати чи поставити огорожу».29011929 2

  Тож стає зрозуміло, що для створення еко-простору, все що потрібно – це власне бажання до змін та ініціатива. Саме так вважає й голова ОСББ «Шевченка 103» Богдан: «Людям не потрібно не заважати, допомагати – так, але не заважати. Якби не люди та не їх ініціатива, то нормального будинку й не було б. Все, що можемо те й робимо. Багато з висадженого біля будинку є заслугою однієї сім’ї. Потрібно не красти, а старатися робити як для свого будинку та своїх дітей, тоді все вдасться. Під лежачий камінь вода текти не буде, потрібно оббивати пороги та домагатися свого. Потрібно ходити і говорити про свої проблеми». 

  Проте, варто звернути увагу, на різні програми та заходи, що відбуваються у місті та зрозуміти як можна скористатися участю для підтримки ОСББ. Саме так, подавши заявку в минулому році для участі в Майстерні міста, 3 ОСББ отримало сертифікати на закупівлю зелених насаджень.

  «Я дуже активно брав участь в заході Майстерня міста, малював і складав проект. Я це вмію робити графічно. Виділили нам на закупівлю насаджень 3 тис. грн., крім нас тоді було ще 2 ОСББ, тому сума була у всіх однакова. Цих коштів вистачило на закупівлю 23 кущів. Я зібрав правління, ми порадились і вирішили докупити ще 52 кущі. І всього разом ми висадили 75 кущів у нашому дворі», – розповідає голова ОСББ «Чуднівська, 108-Б» Григорій Міщенко.29011929 3

  На питання чи корисною була Майстерня міста голова ОСББ «Вітрука 33» впевнено відповідає: «Дуже сподобалось. Ми навчилися тому, які рослини де садити. Тепер я мешканцям розповідаю: береза – це алергія, акація – комарі, туя – очищує повітря на 500 метрів. І ми вже робимо так, як нас навчили».

 Рослини подаровані Майстернею знайшли свій власний куточок та доповнили загальний благоустрій й біля будинку №15 по вулиці Народицькій.29011929 4

  «Майстерня міста є дійсно корисним заходом, потрібно просто подати заявку та прийти на захід, а далі просто вчитися новому та корисному. Завдяки участі ми здобули багато знань з того як правильно поводитися з рослинами: доглядати за ними, висаджувати. Окрім того, яку користь вони приносять або ж шкоду навколишньому середовищу та людям. Це чудовий майданчик для діалогу та корисний захід для тих хто хоче дізнатися більше, що відбувається в місті, знайти нові знайомства та поспілкуватися з владою. В минулому році крім-майстер класів, які проводили різні організації, брали участь та поділилися своїм досвідом КП «Зеленбуд» міської ради. Ми добре доглядаємо за отриманими рослинами та дуже раді, що подали заявку та в подарунок отримали сертифікати», - розповідає голова правління ОСББ «Молочник» Лариса Жигадло.

  А також якщо вам є чим з нами поділитися і ви можете розповісти про власні успіхи та напрацювання в сфері енергозбереження, екології, адаптації до змін клімату, надсилайте на адресу департаменту економічного розвитку свої контакти та короткий зміст вашої історії і ми обов’язково з вами зв’яжемось.29011929 5

29011929 1Департамент економічного розвитку

Джерело: Житомирська міська рада

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework