Про конфлікт між педагогом і учнем у школі на Житомирщині, де половина вчителів боїться заступника директора

  У Грозинській гімназії, що на Коростенщині, ще навесні почався конфлікт між заступником директора з виховної роботи Світланою Мисник (вона ще й депутат Сингаївської сільради) та восьмикласником Миколою Фещенком.

 

  Про цей йдеться у публікації газети "Уж".

  "Чесно кажучи, взагалі-то якось незручно говорити: «конфлікт між учителем і учнем». Та ще й «конфлікт, який триває». Такого в принципі не повинно бути: яка може бути затяжна суперечка між дорослим і дитиною?

  Тому потрібно уточнити: йдеться про конфлікт між учителем і батьками дитини. Інші вчителі, включно з директором гімназії, або мовчать або пасивно підтримують батьків. Що таке «пасивно підтримують» - про це, сподіваємося, стане зрозумілим далі.

  Мама Миколи - Валентина Камінська - розповідає про конфлікт так: «На перерві перед початком уроку зарубіжної літератури мій син у присутності вчителя та деяких дітей сказав: «На цьому уроці можна заснути». Світлана Мисник (вона викладає в школі «зарубіжку») це почула і поставила йому одиницю за поведінку. Після уроку вона, не пояснюючи чому, відвела Миколу до директора, викликала класного керівника та вчителя математики. Звинувачувала хлопця, мовляв, він не вартий звання учня. Наступного дня класний керівник викликає мене до школи. Там Світлана Мисник почала на Миколу скаржитися, мовляв, він викрикує на уроках, коментує, і вона нічого не може з ним зробити. Я вислухала. Їй, мабуть, не сподобалося, що я перед нею не вибачилася. Цькування після того продовжилися, а директор і класний керівник порадили звернутися із заявою до поліції, мовляв, дитину дійсно цькують. Я цього тоді не зробила, бо не хотіла, щоб мою дитину обговорювали. Але потім вона почали цькувати й мою меншу доньку Олю, яка навчається в другому класі. У неї є певні проблеми з вимовою, а Мисник назвала її неадекватною».

  У травні, вже після закінчення навчань, нове зіткнення. Валентина Камінська: «Сингаївська сільрада виділила кошти на оздоровлення 25 дітей в Лазурному (Херсонська область) на 18 днів. Микола дуже попросив, щоб я написала заяву. Утім, саме заступник директора вирішувала, хто поїде. Хоча формально – комісія, але ніхто з учителів їй не заперечив. Звісно, Миколі відмовили. Це питання порушувалося і на сесії Сингаївської сільради, мовляв, є вільні місця, чому не відправити Миколу? На це вона відповіла категорично: я все зроблю, щоб він не поїхав. Після того втрутився директор школи, Ігор Харченко, і вніс Миколу до списку. Сільська рада – знову його викреслила. Дійшло до того, що депутати виділили на путівки ще 30 тисяч гривень, і Микола мав таки їхати. Світлана Мисник сказала, добре, несіть гроші - 850 гривень на проїзд. Утім, в собезі мені сказали, що треба лише 820. Куди діваються 30 гривень – незрозуміло. А вже в понеділок Світлана Мисник сказала, що Микола нікуди не їде. Гроші нам не повернули. Після цього нерви в мене не витримали – я написала заяву у відділ освіти».

  30 травня в школі ця комісія зібралась. Туди увійшли вчителі та голова батьківського комітету. Ця комісія мала б підтвердити, що такий випадок булінгу (це нове для багатьох слово й означає цькування дитини в школі – вчителем чи іншими дітьми)  був, і тоді директор вже мусить подавати заяву про такий випадок у поліцію. За словами Валентини Камінської, комісія булінг підтвердила. Ба більше, перед тим психолог провела з 8 класом роботу, і виявилось, що третина дітей зазнавали цькування, приниження та зверхності з боку Світлани Мисник. 20% дітей кажуть, що її бояться. На комісії також з1ясувалося, що Мисник відкрито казала батькам, що якщо вони будуть йти проти неї, то від цього будуть страждати їхні діти.

  Після комісії директор передав заяву до поліції. 3 червня представник поліції Ольга Яценко з представниками служби у справах дітей приїхали до школи, знову зібралася комісія, знову вислухали вчителів та дітей. Мама Миколи Фещенка каже, що Світлана Мисник і в присутності поліції вела себе як завжди зверхньо, а на питання, чи визнаєте ви, що неправі, вона сказала: так, визнаю, але вибачення просити немає перед ким, і я їх поставлю на коліна. Слова мами фактично підтверджує і Наталя Виговська - шкільний психолог і за сумісництвом вчитель інформатики Грозинської гімназії: «Світлана Мисник нікого не чула і не міняла своєї позиції. Всі підтвердили, що був булінг щодо Миколи... Вона себе не вміє вести, переходить усі моральні рамки,  у мене з нею був конфлікт, я також писала скаргу на неї. Ми просили її піти на примирення з Миколою, але вона відмовляється, а від цього страждає і травмується дитина».

  Микола Фещенко зараз ходить до психолога. «Хлопчик після цієї ситуації почувався пригнічено, постійно був без настрою, і не хотів ходити до гімназії. Просив, щоб його перевели в іншу школу. Мисник називала його нецензурними словами, наприклад: «воно». Деякі діти під час опитування боялися відповідати, а хлопці були більш впевнені. До дівчат вона ставиться лояльніше, а до хлопців – негативно» - говорить Наталя Виговська.

  «Десятеро батьків написали листа в Міністерство освіти і науки, просять звільнити Мисник. У гімназії подейкують, що у Світлани Мисник стратегічна мета – прибрати директора школи і самій зайняти цю посаду. Її половина вчителів боїться, а ви хочете, щоб діти не боялися?» - каже мама Миколи.

  Директор Грозинської гімназії Ігор Харченко прокоментував цю ситуацію так: «Поліція склала адміністративний протокол, справа вже в суді. Я рекомендував Світлані Мисник змінити позицію, вибачитися перед батьками, хлопцем, знайти компроміс. Але це людина не така, вона на це дивиться зверхньо, звикла бути «на коні», такий тип людей... Вона навіть мені погрожує судовими розправами. Ситуація зовсім не змінилася, а навіть ще більше погіршилася. Ми чекаємо рішення суду. Хотілося б, щоб і мене запросили на суд, щоб я висловив свою точку зору. Хоча може бути всяке, у неї є зв’язки – її двоюрідний брат суддя в Житомирі. Путівку врешті-решт Микола не отримав. Вона наполягла на своєму, не почула, що я рекомендував як директор. На відпочинок поїхали діти без статусів дитини «атовця» чи багатодітної сім’ї. Тобто, норми, за якими визначають, хто їде, з боку пані Мисник дотримані не були».

  З минулого року булінг щодо дитини – це адміністративне правопорушення, яке карається штрафом від 1700 до 3400 гривень або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Утім, справа, звісно, не в грошах чи тривалості громадських робіт. Питання, власне, тільки одне: буде Світлана Мисник вчителювати чи не буде?

Ольга Максименко

Фото  ДревКор

Новини Житомира

       
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework