Житомир підземний: 520 км водопровідних труб транспортують у наші оселі воду, а 270 — відводять забруднені стоки

  Такі цифри називає Андрій Нікітін — очільник КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради.

 

 Життя в Житомирі є не лише на землі, а й під нею. Якщо зазирнути туди — можна побачити сотні кілометрів труб: 520 км водопровідних труб транспортують у наші оселі водичку, 270 — відводять забруднені стоки. В окремих куточках міста працюють “серця” підприємства — ... насосних станцій, які забезпечують рух води та стоків.

  Ця система почала живити наше місто аж 120 років тому. Житомирський водоканал — один із найстаріших в Україні. Перша насосна станція та перший водогін, прокладений центральними вулицями міста (Чуднівській, Київській, Великій Бердичівській, колишній Московській, Пушкінській), почали діяти ще у далекому 1898 році.

  Більшість найважливіших об'єктів водопровідно-каналізаційної галузі Житомира сучасники отримали у спадок від покоління 60 — 80-х рр. З тих пір водоканалам усієї країни бракувало уваги та піклування. Про те, що мережі, станції, очисні споруди зношуються господарники воліли не згадувати. Але про них не забули час і стихії, які є величинами владними та невблаганними — вони “працювали” на водопровідних та каналізаційних мережах міста увесь цей час.

  Сьогодні держава постала перед серйозним викликом — необхідністю повного перезавантаження, відновлення галузі водно-каналізаційного господарства країни, але прийняти його досить складно, адже будь-яка стратегія зобов'язує, будь-які зобов'язання — тягар. Саме тому стратегії спасіння збиткової, занедбаної галузі у держави немає. Саме тому кожен окремий водоканал країни сьогодні намагається знайти свій власний шлях порятунку, несе свій власний хрест, штовхає свій власний сізіфів камінь

  Чи багато союзників у нашій боротьбі за нормальне водопостачання та водовідведення? На це питання дає відповідь Всесвіт: кого ми більше любимо, про кого піклуємося, з ким ділимося своїми найкращими почуттями? З маленькими дітьми. Про кого забуваємо, кого намагаємося уникати, від кого відвертаємось? Від стареньких. А нам уже 120, ми кволі.

  Коли нам щось не вдається — нас звинувачують у тому, що ми не передбачили ту чи іншу ситуацію... Так, ми справді не можемо передбачити, де прорве наступного разу, яку засувку “заклинить”, яка станція здається наступною, але ми можемо передбачити одну важливу річ: без підтримки держави і населення, без розуміння, без поваги до важкої праці людей, які працюють у цій галузі, не буде кому її повертати до життя, бо хто хоче реанімувати кволих стареньких, коли можна бавитися з дітьми?

Андрій Нікітін

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework