11 найцікавіших фактів про 30-ту бригаду

  30 окрема Новоград-Волинська Рівненьска окрема механізована бригада була створена 1 вересня 1941 року.

  11 найцікавіших фактів про бойовий шлях частини:

  1. 30 ОМБр —  справжня школа командирів. Лише з 2014 року у цій військовій частині зросли наступні офіцери ЗСУ, командири окремих військових  частин:

Генерал армії  України Віктор Муженко – начальник генерального штабу Збройних Сил України 

полковник Сергій Заболотний командир 58-ї окремої мотопіхотної бригади з дня заснування з 17 лютого 2015 року – серпень 2016 року

підполковник Михайло Драпатий — командир 58-ї окремої мотопіхотної бригади з серпеня 2016 року

підполковник Сергій Собко — командир 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади, Герой України

підполковник Володимир Кокорєв — командир 92-ї окремої механізованої бригади

підполковник Горбатюк Володимир Дмитрович — командир   54 ОМБр

підполковник Осипчук Василь Миколайович — командир 59 ОМПБр

генерал-майор Павлюк Олександр Олексійович — з березня 2017 командувач оперативного командування «Захід»

полковник Зубовський Олег Валерійович — командир 28 ОМБр

підполковник Ігор Павліченко — начальник центру морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України

 2. Перша батальйонно-тактична група 30 ОМБр брала участь в спецоперації тилами противника «Рейд» влітку 2014-го року. Військовослужбовці бригади здійснювали штурм «Савур-Могили», з боями зайняли та повністю зачистили село Степанівка, вели бойові дії за населений пункт Міусинськ та забезпечили вихід з оточення підрозділів 24-ї омбр, 72-ї омбр, 79-ї оаембр підрозділів прикордонників та нацгвардії. До речі, взимку 1944 року підрозділ також брав участь у рейдових діях під час Другої світової війни. 

  3. Третя військова частина у Збройних Силах України за кількістю «Народних Героїв»:

Артем Абрамович (посмертно)

Петро Барбух  (посмертно)

Ярослав Антонюк (посмертно)

Микола Микитюк (посмертно)

Олександр Шевчук

Руслан Радіо

Вадим Боднар

Михайло Драпатий

Іван Віннік

Антон Сільченко

Олександр Крот

Сергій Улітенков

Копичинський Олег

  4. За особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України надано почесне звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» двом офіцерам бригади: Володимир Володимирович Гринюк, Сергій Станіславович Собко.

  5. За результатами підбивання підсумків за 2017 рік 30 окрема механізована бригада посіла перше місце серед частин та з’єднань Сухопутних військ України.

  6. Під час літніх боїв 2014-го року поблизу Луганського аеропорту російські військовослужбовці зі складу Псковської десантної дивізії штурмували стратегічно-важливу висоту поблизу населеного пункту Георгіївка. Бійці однієї з бригад з боєм залишили даний опорний пункт. Втім, завдяки сміливим та рішучим діям ударно-штурмової групи, яка складалась з 6 БМП-2, що належали 4-ій механізованій роті 2 механізованого батальйону, двох танків, один з яких належав 1-ій танковій бригаді, та з особового складу до 40 бійців 30-ої бригади та близько 12 бійців 24-ої бригади, вдалося відбити та знову закріпитися на тій висоті. В результаті ворог залишив дві своїх бронемашини та документи військовослужбовців ЗС Російської федерації.

  7. У військовому параді з нагоди Дня незалежності України брала участь зведена коробка Сухопутних військ під бойовим прапором 30 ОМБр

  8. Засновник мережі піцерій «Pizza Veterano» молодший сержант Остальцев Леонід Валерійович. Забезпечує роботою ветеранів АТО. Метою проекту є допомога в адаптації до цивільного життя військовим, які повертаються з війни. Остальцев також проводить майстер-класи для дітей, у тому числі дітей загиблих військовослужбовців. Відвідувачі піцерії також можуть оплатити піцу для військовиків, які перебувають на лікуванні в госпіталях або на вокзалах. Остальцев Леонід — був бійцем нашої бригади та ефективно брав участь в складі 2 механізованої роти 1 батальйонно-тактичної групи в ході рейдових дій тилами противника в операції «Рейд» під час боїв у 2014 та у 2015 році під час боїв в селищі Піски та на Дебальцівському напрямку в російсько-українській війні.  

  9. 30 окрема механізована бригада з осені 2004 року бригада була однією з перших в ЗСУ, на базі якої проводився експеримент по комплектуванню військовослужбовцями військової служби за контрактом, і вже станом на кінець 2005 року у військовій частині не залишилось жодного строковика.

  10. Під час боїв за Логвинове Донецької області 12 лютого 2015 року бійці 4 механізованої роти 2 механізованого батальйону, після затяжного близького вуличного бою в меншості взяли в полон 17 бойовиків незаконних збройних формувань.

  11. За наказом НГШ 13 серпня 2014 р. чотири військовослужбовця бригади протягом дня тримали оборону на Савур-Могилі. Ними були новопризначений командир бригади підполковник Якубов Віталій Олександрович та три розвідники зі складу розвідувальної роти — начальник розвідки, заступник командира роти з озброєння та командир відділення. На даному об’єкті під безперервними артилерійськими обстрілами вони відбивали спроби незначних сил противника підійти до стратегічно-важливої висоти. Так тривало до підходу основних сил підрозділу спецпризначення на чолі з генералом Гордійчуком. 

Джерело: armyfm.com.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework