Що буде з селом на Житомирщині, якщо там не буде школи?

  10 липня в Овручі відбулося засідання Ради директорів шкіл Овруцької ОТГ. Головне питання – створення в громаді так званих освітніх округів.

   Освітні округи – це об’єднання певної кількості шкіл, одна з яких буде головною, базовою. 19 червня Уряд затвердив Положення про створення освітніх округів. Ідея проста: економія коштів.

  Овруцька ОТГ, як бачимо, дуже швидко почала виконувати урядові рішення. Утім, тут таємниці нема: керівництво ОТГ вже давно прагне мінімізувати витрати на школи, і проекти укрупнення (а це і є, по суті, освітні округи) у нього давно готові.

  Відділ з гуманітарних питань виконкому розробив 4 варіанти поділу громади на освітні округи і виніс їх на обговорення Ради директорів шкіл. Вона, в свою чергу, мала рекомендувати ці варіанти на розгляд Комісії по визначенню опорних шкіл, а та – вибрати один проект і винести його на сесію міськради.

  Перші три варіанти передбачали створення трьох освітніх округів на базі першої та четвертої шкіл Овруча і Овруцької гімназії, а четвертий варіант – чотирьох освітніх округів, трьох – на базі шкіл Овруча, і одного – на базі Центру дитячої та юнацької творчості Овруча (тобто, в цей округ планували об’єднати усі позашкільні заклади освіти громади). Тобто, фактично, гуманітарний відділ запропонував централізувати освіту в Овручі – підпорядкувати усі (без винятку!), і навіть сільські опорні школи – школам овруцьким. Жоден варіант не передбачає, щоб чи Бондарівська, чи Покалівська школи (а вони є сільськими опорними) були центром освітнього округу.

  Заступник керівника відділу з гуманітарних питань Василь Гуз презентував усі чотири проекти, але директори шкіл та присутні поставились до них (радше навіть до самої ідеї зосередити усю шкільну освіту в місті) вкрай скептично. Зокрема, директор Покалівської школи не підтримав жоден з варіантів, бо «не бачить там Покалівську школу як центр освітнього округу», а директор Овруцької гімназії розкритикував ідею об’єднати саму гімназію з позашкільними закладами освіти, на кшталт ЦДЮТ чи школи мистецтв. Серед усіх присутніх директорів, лише директор Бондарівської школи підтримала пропозицію міськвиконкому, мовляв, «так, нам буде важко, але що ж поробиш».

  З логістичних міркувань (тобто, як забезпечити старшокласників автобусом, який би їх підвіз до школи), створення освітніх округів з центрами в Овруцьких школах теж не зовсім зрозуміле. Наприклад, якщо в разі створення округу сільську опорну школу в Покалеві понизять в ступені, старшокласникам сіл Мишковичі та Павловичі доведеться їздити майже 20 кілометрів до Овруча, в той час як до Покалева – 6,5 км. Така ж ситуація і з селами, що належать Левковицькій сільраді (самі Левковичі, Острови та Левковицький Млинок), якщо сільрада таки приєднається до Овруцької ОТГ.

  На Раду директорів шкіл прийшов і мер Овруча Іван Коруд.16071929 2

koryd

  Він активно захищав ідею створення освітніх округів саме з центрами в Овручі. Його аргумент простий: у сільських шкіл перспектив нема, та й таким чином громада зможе зекономити кошти.

  Голова громади також озвучив ще одну пропозицію, яка не дуже, м’яко кажучи, сподобалася директорам шкіл: він запропонував передати шкільний автопарк на баланс шкіл – майбутніх центрів освітніх округів. Мовляв, школи ж отримали гроші, то чому автобусами має опікуватися міськрада? Утім, директори були проти, адже це додаткові витрати: на механіка, на водія, на медсестру, на запчастини для автобуса, і, зрештою, на паливо.

  Був на зустрічі й кандидат у народні депутати Володимир Арешонков. І, судячи з його поведінки, він мав на меті швидше загітувати директорів голосувати за себе, аніж захистити сільські школи. Він пообіцяв, що в наступному парламенті, якщо його туди оберуть, працюватиме в Комітеті з питань освіти і науки, «бо без мене там діла не буде». А коли його спитали, чому сільські вчителі отримують премію «за престижність професії» (яку мусять платити всім) лише 5% від окладу, а вчителі з міських шкіл – 20%, нічого не зміг відповісти.

  Зрештою, Рада директорів шкіл не затвердила жоден з варіантів поділу громади на освітні округи. Вирішили відкласти це питання до того моменту, як Кабмін роз’яснить функції цих округів і рекомендації щодо їх утворення. Однак відділ з гуманітарних питань таки скликав комісію з визначення опорних шкіл на п’ятницю, 12 липня. І виніс на неї питання цих же освітніх округів.  Комісія теж не підтримала жоден із запропонованих проектів. І на неї теж завітав пан Коруд. Він запропонував відкласти питання освітніх округів на серпень.

Микола Карпенко, uzh.life

Новини Житомира

   

Последнее изменение Четверг, 18/07/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework