Бердичів на межі екологічної катастрофи через брудну воду

  Бердичів та Бердичівський район страждає від катастрофічно брудної води.

  Дане питання піднімалося на круглому столі, - повідомляє rio-berdychiv.info.

  На захід прийшли представники органів місцевого самоврядування, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства юстиції, громадських організацій, журналісти та активісти, а кандидат виступив модератором.

  З кранів містян тече вода поганої якості — показники хімічної та бактеріологічної забрудненості сильно перевищують норму. Зношені водогони постійно проривають. Вони два роки не хлорувалися, бо для цього потрібен натиск води, а якщо його дати, всю систему доведеться латати ще довго.

  Але основною проблемою є забруднення річки та ґрунтових вод.

  «30% стічної води не потрапляє на очищення взагалі. Вона потрапляє у зливну мережу і у Гнилоп’ять. Минулого четверга обстежували з експертами річку, річища взагалі немає, одна каналізація. І по джерелах видно, що вночі зливається значна частина неочищених стоків», — сказав голова ГО «Правозахисна організація «Джерело води» Олег Козловський.

  Проблема у тому, що в місті немає комунальних очисних споруд. Ті, які існували, закрила Держекоінспекція через аварійність, а відновлювати коштів немає.

  Під час круглого столу згадали, що кілька років тому Бердичів міг взять участь у державній програмі «Чиста вода», яка передбачає виділення коштів.  Адже місцевого бюджету буде точно замало, щоб розв’язати це питання.

  Віктор Вишньов наполягає, що підхід до проблеми має бути комплексним й починатися з діалогу.

  «Я вважаю, що на сьогодні все населення Бердичева і Бердичівського району має об’єднатися і разом допомагати розв’язати це питання. Ми маємо сісти за єдиний стіл переговорів. Міська влада, районна влада, представники у Верховній Раді. Ми не розв’яжемо це питання без залучення бюджетних, донорських коштів, без державних програм. Це комплексна проблема, і якщо зараз не сядемо її розв’язувати спільно, тут буде екологічна катастрофа. І це просто дуже щастить місту, що її досі не виникло. За результатом круглого столу я хотів би запропонувати: перше — продовжити наш діалог як і в сьогоднішньому форматі: щоб були представники державних органів, екологічної інспекції, Міністерства екології, експертного середовища. Бо без експертної думки ми не зробимо нічого», — сказав Віктор Виньов.

  Кандидат пропонує звернутися до уряду, щоб він допоміг і з виділенням коштів, і з координацією діяльності як центральних та і місцевих органів влади.

  «Я б хотів завтра запустити підписання колективного звернення до Кабінету Міністрів. Бо без цього ми не розв’яжемо це питання. Мають включатися уже керівні органи державної влади. Щоб дійсно звернули увагу з центру на локальні проблеми. Я думаю, що саме центральні органи виконавчої влади можуть стати тими посередниками в діалозі між місцевою владою і різними представниками. Ми всі повинні докласти максимум зусиль, щоб зрушити цю ситуацію. Сподіваюся, що сьогодні ми зробили перший крок і через місяць-два продовжимо з певними напрацюваннями, рухатимемося далі», — підкреслив Віктор Вишньов.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework