Знайдені останки неподалік Житомира пошуковці планують поховати у сусідньому селі і створити там меморіал пам’яті загиблих. ВІДЕО

  На останки жорстоко вбитих людей натрапила пошукова експедиція на Житомирщині. Моторошна знахідка – результат роботи поблизу зниклого селища Шумськ. У 50-ті роки минулого століття цей населений пункт зрівняли із землею, створивши на місці села полігон. Пошуковці запевняють, це – останки жертв "червоного терору" 1920-1930-х років.

  Місце експедиції відвідали кореспонденти "5-го".

  Десятки років ці кістки пролежали в землі на глибині два метри. За кілька місяців дослідники знайшли тут останки 48 жорстоко вбитих людей.

  "Взагалі немає ніяких залишків одежі, ніяких хрестиків, а на той час усі носили хрестики. Абсолютно немає нічого", – зауважує учасник експедиції Юрій Сич.

  За залишками черепів і зубів дослідники встановили: загиблі – жінки, діти та чоловіки похилого віку.

  Пошукові роботи тривають на території зниклого села Шумськ. На перші моторошні знахідки тут натрапили ще 6 років тому. Учасники експедиції встановили – це поховання часів створення більшовицьких загонів із заготівлі продовольства.

  "Люди, які виконували ці накази, тобто вбивали, вони не з місцевих. Великий відсоток, що це не українці були. Їм потрібен був український хліб, щоб нагодувати революціонерів, робочих у Петербурзі і в Москві. Тому був наказ: нам дуже потрібна Україна, бо тут є хліб, люди працюють, тут є, що взяти", – пояснив Юрій Сич.

  За інформацією дослідників, мешканці Шумська не підтримували колективізації. За це, ймовірно, й поплатитися життям. У 30-ті роки сюди докотилася хвиля репресій та примусових депортацій. Зрештою, на місці села та прилеглих хуторів влада вирішила створити військовий полігон. У 1952-му Великий Шумськ зрівняли з землею.

  "В архіві було знайдено документи, які дещо засвідчують нашу версію. Знайшли доповідну записку про безчинства продзагонів на території села Великий Шумськ, датована вона кінцем 19-го і початком 20-го років минулого століття", – зазначив Олександр Ловинюк.

  За 6 років пошукових робіть учасники експедиції знайшли тут останки 192-х людей.

  "Я так вважаю, що це обов’язок. Останки, які ми шукаємо, – їх треба знайти ще дуже багато. Якщо є такі масові, як ось тут, ми приїжджаємо на 2-3 дні. Нас не спонсорує ніхто, машину заправляємо, харчі за свій кошт", – розповів Василь Іванченко.

  Знайдені останки пошуковці планують поховати за християнським звичаєм у сусідньому селі Сінгури і створити там меморіал пам’яті загиблих.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework