Хто проконтролює контролерів у Житомирі?

   Нещодавно ГО Антикорупційний рух Житомирщини розповідала про те, що її представники відправили на ім’я Житомирського міського голови запит на інформацію щодо діяльності контрольно-аналітичного відділу Житомирської міської ради.

 

  «Тож звітуємо про те, що ми отримали. У відповіді на інформаційний запит зазначається, що основними завданнями відділу є надання комплексу аналітичних заходів та надання міському голові і раді за їх підсумками об’єктивних висновків, рекомендацій; удосконалення системи управління ресурсами міста; запобігання фактам незаконного та неефективного використання бюджетних коштів; запобігання та виправлення помилок, порушень чи інших недоліків у діяльності виконавчих органів ради, КП та установ міста.

  У документі також йдеться, що за період з 2016-2019 року відділ опрацював 31 тисячу звітів комунальних підприємств щодо розподілу ними отриманих коштів.

  Проведено фотофіксацію стану 11 об’єктів, на яких здійснювались поточні ремонти прибудинкових територій, 32 об’єктах капітального ремонту доріг, здійснено 22 огляди ОСББ, де здійснювався ремонт за бюджетні кошти.

  За результатами аналітичної роботи, відділ склав та надав міському голові 8 інформаційних висновків. Також відділом було здійснено 22 перевірки (ревізії, інвентаризації тощо) за період 2016-2019 року.

  У відділі працює 5 осіб. На виплату заробітної плати та премій працівникам контрольно-аналітичного відділу на 2019 рік передбачено фонд заробітної плати в загальній сумі 1 мільйон 103 тисячі 849 гривень.

  Цікаво, до речі, в декларації заступника начальника відділу Костянтина Дорохова джерелом доходу вказана не установа, де він працює, а він сам. Добре, що моніторинг декларацій не входить в зону обов’язків відділу. 09081914 1

  У контрольно-аналітичного відділу було декілька гучних перевірок. Зокрема, давайте пригадаємо аудиторську перевірку КП «Парк». Тоді основні питання у аудиторів виникали щодо оренди атракціонів, використання земельних ділянок підприємством, ведення бухгалтерського обліку та інше.

  Міська влада після проведення аудиту зазначала, що звернеться з матеріалами перевірки до правоохоронних органів. Однак жодних звітів про те, що хтось поніс відповідальність за порушення ми так і не знайшли.

  За КП «Парк» йшла перевірка діяльності КП «Зеленбуд». Аудитори знайшли у документах дерева, які, на їх думку, ніхто не висаджував, сумнівні виплати та витрати палива на газонокосарки. Міський голова Сергій Сухомлин тоді повідомляв, що акт перевірки він передав в прокуратуру і попросив, щоб «правоохоронні органи максимально швидко і ефективно розслідували ці факти».

  Жодних заяв після стосовно рішень правоохоронних органів з боку міського голови не було.

  Та ж сама ситуація і з перевіркою КП «Житомирводоканал».

  Наша громадська організація у 2018 році писала про її результати. Зокрема, на думку працівників контрольно-аналітичного відділу, комунальне підприємство з помилками вело облік пального, що за два роки призвело до втрат більше ніж на 1 мільйон гривень, дроблення закупівель для уникнення закупівель через тендер. У акті перевірки аудитори також розповіли про цікаві представницькі витрати директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна, зокрема про банківську картку, яку він мав би використовувати під час відряджень, а по факту розраховувався в житомирських закладах та магазинах: Метро, Маріо і Барбарис. За тією ж статтею «представницькі витрати» на комунальне підприємство, яке фінансується з податків житомирян, придбали кавомашину Delonghi Esam 2200.S вартістю 9999 грн., а до неї ще на кілька тисяч дорогу каву та цукерки. Керівник підприємства за це не отримав навіть догану, а скандал стих за декілька тижнів.

  Однією з останніх перевірок контрольно-аналітичного відділу була перевірка КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління». Точніше, одразу три. Одна з них відбулася у 2018 році, і одна у 2019, ще одна відбувається зараз. У березні 2019 року міський голова звинуватив начальника КП «ЖТТУ» у завищені цін на закупівлю палива, запчастин та електроенергії, однак контрольно-аналітичний відділ це не підтвердив. Натомість догану начальнику КП «ЖТТУ» дали за не оприлюднення договорів при допорогових закупівлях. Саме ж трамвайно-тролейбусне управління посилається на роз’яснення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, яке зазначає, що оприлюднення скан-копії підписаного договору під час оголошення звіту про укладений договір є не обов’язковим, тому не оприлюднення скан-копії договору не є порушенням ЗУ «Про публічні закупівлі». Оскаржується догана наразі у судовому порядку.

  Тож єдиний, хто поніс хоча б якесь покарання – начальник КП «ЖТТУ» Євгеній Демчик і то привід сумнівний.

  Зважаючи на відсутність подальших результатів після проведення перевірок, реакції правоохоронних органів та міської влади, можна зробити певні висновки: або житомирська правоохоронна система свідомо ігнорує матеріали контрольно-аналітичного відділу, або матеріали готуються невідповідним чином і тому вони не можуть належним чином реагувати, або ж відділ працює, як важіль неофіційного впливу міського голови на керівників комунальних підприємств та структурних підрозділів міської ради?», — зазначається в повідомленні.

ГО Антикорупційний рух Житомирщини, insider.zt.ua

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework