Вандали чи сепаратисти: хто орудує у Новограді? ФОТО

  Громадськість обурена: чотири-сім років це не термін для тих, хто руйнує пам’ятники АТОвцям.

  Дописувачі соцмереж переконані, що нелюдів потрібно карати жорсткіше. Втім послухати, як просувається слідство, 5 серпня у Будинок рад прийшло не більше 50 осіб, передає novograd.city.

  Представники поліції, прокуратури та міжрайонного відділу Управління Служби безпеки відповідали на питання влади, громадських активістів і родичів загиблих, чиї могили сплюндровано. Попередня кваліфікація події – ст. 297, тобто наруга над могилою, іншим місцем поховання. Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводить слідчий відділ Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області.09081915 2

  Начальник слідчого відділення поліції Іван Запоточний сказав: "Здійснено обхід 21 будинку та опитано 33 мешканці. Інформації, яка б становила оперативний інтерес не виявлено". Він повідомив, що серед інших опрацьовується версія скоєння злочину психічно неврівноваженою особою. За його словами на тильній стороні повалених пам’ятників знайдено відбитки взуття одного невідомого.

  Розслідування проводиться під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури. Прокурор Галина Пилипчук не приховує, що схиляється до версії про психічно хворого. Секретар міськради Василь Остапчук зауважив, що така версія не дуже переконлива: одній людині не під силу за стислий час у різних місцях кладовища повалити стільки пам’ятників.09081915 3

  "Саме тому пам’ятники лише повалені, а не розбиті. Серйозно пошкоджено декілька, на більше одній людині не вистачило сил", – відповіла Галина Пилипчук. Керівник Новоград-Волинського міжрайонного відділу служби безпеки Олександр Судик сказав, що спецслужби розглянули коло осіб, які перебували у зоні подій. Зараз воно звужене з 900 осіб до 45-ти.

  Представник спецслужб переконаний, що події з пам’ятниками – це один із методів інформаційної війни проти України: "Ситуація однозначно аморальна і вона створюється з певною метою".09081915 4

  Постійна депутатська комісія з питань депутатської етики, дотримання законності та охорони прав і свобод громадян вирішила розглядати ситуацію не лише як прояв вандалізму, а й сепаратизму.

  Громадські активісти з місцевого осередку "Братство ОУН-УПА" вимагали перекваліфікувати вандалізм у сепаратизм. Лідер місцевого осередку українських націоналістів Віктор Бусленко закликав називати речі своїми іменами, а не списувати злочин на хуліганство. Він нагадав, що на стенді та Арці пам’яті у місті чотири рази заливали фарбою обличчя загиблих учасників АТО і Небесної сотні.09081915 5

  Член виконкому Сергій Портянко та депутат міськради Юрій Новиченко підтримали його думку. Депутат нагадав про пошкоджений пам’ятний знак Борису Шарварку: "Є певна системність антиукраїнських дій". Сергій Портянко підкреслив: "Шарварко, Мамайчук і герої АТО в одній шерензі тих, хто захищав Україну".

  Нагадаємо, що на міському кладовищі на вулиці Чехова невідомі "працювали» в ніч на 1 серпня. Пошкодили 16 пам'ятників, кілька з них на могилах учасників АТО. З особливою нещадністю розбитий пам’ятник Василю Карпенку, на якому були викарбувані слова Тараса Шевченка:  "І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій Не забудьте пом’янути незлим тихим словом".

Ярина Явір, novograd.city

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework