Величний та прекрасний: Костел в центрі Житомира. ФОТО

  Семінарійський костел Святого Йоана з Дуклі збудували в 1838-1842 роках у стилі бароко.

   Про це повідомляє zeft.in.ua.

  Історія храму розпочалася в 1761 році, коли польський король Август III передав францисканцям (члени одного з понад 140 орденів католицької церкви) землі під будівництво. Там у 1763 році вони спорудили мурований монастир і дерев’яний костел Святого Йоана з Дуклі, названий на честь канонізованого ченця францисканця з польського міста Дукля.

  У 1820 році костел згорів, проте, є думка, що його спалили ще в 1768 році під час нападу російських військ на місто. У 1844 році будівлю храму забирають у францисканців та передають її Луцько-Житомирській диєцезії (адміністративно-територіальна одиниця, теж саме, що і єпархія в православ’ї) під духовну семінарію, яка залишається діючою до кінця 1910-х років.

  З приходом радянської влади костел Святого Йоана закривають і починають використовувати не за призначенням. Зі здобуттям незалежності його повертають францисканцям, а в 2006 році й келії колишнього монастиря, які прилягають до костелу в т-подібній формі, незрозуміло тільки яких вони років будівництва. Також у радянські часи до головного входу прибудували звичайний житловий будинок, тому потім довелося перемістити його на протилежний бік.

  Костел Святого Йоана з Дуклі має статус пам’ятки архітектури національного значення та є однією з найкращих будівель Житомира. Він виконаний у темно-сірих кольорах і дуже гарний зовні й всередині, але його інтер’єр сильно поступається красою житомирському костелу Святої Софії.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Новини Житомира

   

Последнее изменение Воскресенье, 18/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework