Удар СБУ по «бурштиновому свавіллю» на Житомирщині

  Служба безпеки України Житомирщини має вагомі конкретні результати у межах виконання поставленого завдання з викриття злочинних схем організації незаконного видобутку та збуту бурштину.

  У тісній чіткій взаємодії із іншими правоохоронними структурами регіону та лише у 2017-2019 роках за матеріалами Управління розпочато 21 кримінальне провадження, 20 особам повідомлено про підозру, вироками суду визнано винними 12 осіб, припинено діяльність трьох організованих злочинних угруповань, вилучено більше 13 000 кілограмів бурштину, 32 мотопомпи, знаряддя для видобутку та 27 станків для обробки «сонячного каменю».
  Втім лідерство як найбільш «урожайний на конфіскований бурштин» для співробітників СБУ Житомирщини впевнено тримає 2019 рік – загалом із початку року вилучено більше 9 600 кілограмів «сонячного каменю».
  Під час оперативного відпрацювання угруповання, причетного до бурштинового промислу, у середині лютого ц.р. оперативники «вийшли» на їхнього спільника-уродженця Китаю. Нині вже громадянин України, він організував під Одесою (ближче до шляху контрабандного «експорту» до однієї з країн Азії) закритий промисловий комплекс з обробки бурштину – за високим парканом розташовувалися цех зі спецобладнанням, складські приміщення та міні-гуртожиток для працівників (як робочу силу він використовував вихідців із Середньої Азії, які проживають на території України). На виробництві могли одночасно працювати до півсотні робітників.
  Об’єми вилученого співробітниками СБУ вражають – 7 100 кілограмів необробленого та 500 обробленого бурштину, п'ятнадцять кілограмів готових ювелірних виробів, 27 станків для огранки каменю, «чорна бухгалтерія» та велика сума готівки. Точна вартість вилученого «сонячного каменю» та виробів із нього досі невідома – належні гемологічні експертизи все ще тривають.
  Однак втрата такого підпільного підприємства нічому не навчила його організатора – ігноруючи виклики слідчого УСБУ у кримінальному провадженні на допити та перебуваючи у повній впевненості, що таким чином він поза полем зору правоохоронців, ділок почав організовувати аналогічний цех обробки бурштину. Цього разу – із меншим розмахом та у невеличкому селі у Васильківському районі Київщини. 
  І вже у травні співробітники СБУ завітали на виробництво із санкціонованими обшуками. Результат – майже 2 000 кілограмів бурштину-сирцю, відібраного і розфасованого для огранки, та п’ять верстатів для різки і обробки каменю.
  Це – лише окремі найбільш вагомі результати роботи співробітників Служби безпеки України Житомирщини, спрямованої на викриття злочинних схем організації незаконного видобутку та збуту бурштину.
  Ми чітко усвідомлюємо свою відповідальність за виконання поставлених завдань та готові до їх подальшого ефективного вирішення.

2

3

5

7

8

9

10

4

6

Пресгрупа УСБ України в Житомирській області

Фото: Ірина Мартинюк, фейсбук

Новини Житомира

     

 

Последнее изменение Воскресенье, 18/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework