Реформа децентралізації: «мотузка», щоб «прив’язати» Гульск»

  Реформа децентралізації поставила чіткі часові рамки для населених пунктів, котрі повинні об’єднатися в громади — до 2020 року. Сільради, які не зможуть визначитися самостійно, буде доєднано рішенням «згори» до вже існуючих ОТГ.

   Про це повідомляє zhytomyrschyna.zt.ua.

  Відтак ті місцеві громади, котрі ще не створили ОТГ, в найближчі місяці мусять таки визначатися.

  Одна з таких громад — Гульська. Це півторатисячне село, що на південь від Новограда-Волинського, нині опинилося на своєрідному «острівці». Адже з двох боків воно оточене двома сусідніми об’єднаними територіальними громадами — Стриївською та Бронниківською. Тож хочеш-не -хочеш, а доведеться обирати для приєднання котрусь із них. Втім, у ситуації з Гульськом все виявилося не так просто.

  — Коли було схвалено Перспективний план створення ОТГ в Житомирській області, село пропонувалося приєднати до вже існуючої Стриївської громади, — розповіла «Житомирщині» Лариса Добровольська, Гульський сільський голова. — Проте на торішніх громадських зборах більшість присутніх жителів нашого села не забажали приєднуватися до Стриївської ОТГ.

  Тож торік Гульськ продовжував залишатися в оточені інших ОТГ. Через це він навіть не потрапив до нового перспективного плану, складеного урядом.

  — Гульська сільська рада має складну ситуацію, — зауважує Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування. — Спершу планувалося, що вона буде у складі Стриївської ОТГ. А тепер, згідно із затвердженим у Кабміні планом, територія цієї сільської ради не входить до жодної з об’єднаних громад. Відтак залишається «білою плямою», а це фактично позбавляє її можливості приєднання до будь-якої із сусідніх громад.

  Але зрештою варіант таки знайшовся. Причому, доволі цікавий. За словами сільського голови, більшість односельчан були б не проти приєднання Гульська до Новоград-Волинської міської ОТГ. Логіку селян можна зрозуміти, адже ця ОТГ, центром якої є крупне місто, має значно більший фінансовий ресурс, аніж інші сусідні сільські громади. Але, на перший погляд, приєднання Гульська до Новограда є неможливим. Адже у Гульської сільради немає меж з Новоград-Волинською ОТГ.

  — Поміж тим, межі у нас таки є! — пояснює Лариса Миколаївна. — Ще раніше нам було передано частину земель Суслівської сільради, яка зараз знаходиться у Стриївській ОТГ. І ось завдяки саме цій ділянці землі — кількакілометровій смузі завширшки лише 86 метрів — ми й маємо спільну межу з територією Новоград-Волинською громади. Тож формально ніщо нам не заважає приєднуватися саме до неї.

  У Новограді, як виглядає, також не проти доєднати до міської громади Гульськ. Нещодавно в село приїздили чиновники з Новограда-Волинського — заступник міського голови та секретар міськради. На нараді в Гульську вони запевнили селян, що будуть раді бачити Гульську громаду в складі Новоград-Волинської міської ОТГ — звісно, якщо на це буде добра воля самих жителів села.

  — Невдовзі ми проведемо збори громади, на яких, гадаю, визначимося з цим питанням, — каже Лариса Добровольська. — Якщо люди дадуть добро — увійдемо до складу Новоград-Волинської ОТГ.

  Це доєднання (якщо воно відбудеться) стане, певною мірою, унікальним для області. Адже Гульська сільрада буде поєднана з Новоград-Волинською міською ОТГ своєрідним «канатом» 86-метровї ширини. Побідної конфігурації на карті та на місцевості дотепер не має жодна об’єднана громада краю. Проте такими вже є реалії нинішньої реформи децентралізації. Про більш-менш рівномірні адміністративні одиниці (якими були райони) вже можна забути. Натомість поміж сусідніх ОТГ тепер зустрічаються й «велетні», й «карлики». А незабаром, вочевидь, буде й оригінальний «гульський варіант» — коли об’єднана громада на карті нагадуватиме два багатокутники, мовби зв’язаних тоненькою мотузкою.

Новини Житомира

       
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework