Освіта в ОТГ. Від кількості до якості

  Освітня галузь громад Житомирщини отримує понад 63% бюджетних видатків. Ці дані фінансового моніторингу засвідчують необхідність реформування системи освітніх закладів та переходу від утримання мережі до її розвитку.

  Для формування розуміння таких процесів та чіткого алгоритму дій для фахівців громад ОТГ регіону Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», організував семінар «Методика формування спроможної освітньої мережі».

  «Навчання має на меті ознайомити освітян громад з методикою формування та оптимізації спроможної освітньої мережі в ОТГ. Також, ми акцентуватимемо на необхідності підвищенням якості освітніх послуг, зокрема через підвищення наповнюваності класів», - вважає Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського Центру.

  На відміну від райдержадміністрацій, які до реформи управляли освітою, об’єднані громади є автономними, мають всі повноваження та ресурси, але серйозним викликом є їхня інституційна слабкість.

  Саме на таких заходах фахівці громад отримують необхідні знання та навички, аби підвищити ефективність роботи новостворених органів управління освіти.

  «Статистика освітньої галузі показує, що працювати звичними методами вже неможливо. Потрібно змінювати підходи до формування мережі. Ключова ціль на сьогодні – це підвищувати якість освіти. Але змінити якість у малокомплектній школі громаді не під силу, тому потрібна оптимізація та формування нового середовища у опорних школах», - переконаний Сергій Дятленко, експерт з питань освіти Центрального офісу реформ.

  Під час заходу учасники розглянули низку тем, які сьогодні найбільш пріоритетні в ОТГ. Сергій Дятленко роз’яснив тонкощі здійснення управління освітою в громаді, а саме формування органу управління освітою, проходження різних процедур в галузі освіти, налагодження співпраці з мешканцями громади у питаннях управління освітою та відкритість і прозорість роботи органів управління освітою.

  «Формування мережі це найскладніше. Адже потрібно визначити не лише опорні заклади, а й подальші кроки влади по зміни якості освіти. Закрити школу це найлегше, що робити із вчителями, з логістикою учнів, адаптацією до нових умов, будівлями, які звільняються», - ділиться Ігор Кучмій, начальник відділу освіти Вільшанської ОТГ.

  Також, значну увагу фахівців громад привернула тематика формування мережі закладів освіти, адже це найбільш дискусійне та дражливе для місцевих мешканців питання. Завершили роботу на питаннях фінансування освітньої галузі та формування стратегії розвитку спроможної освітньої мережі.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 21/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework