Давньоруське городище в урочищі Бабина гора: місце, яке зберігає історію Олевська

  Городище "Бабина Гора" розташоване на північно-східній околиці міста Олевськ і займає останець, що виступає в заплаву р. Уборть. З напільного боку останця в природному заглибленні збереглися залишки рову.

   Схил над ним ескарповано, а по його внутрішньому краю споруджено дугоподібний вал, висота якого в середньому складає 2 м (з внутрішнього боку). З інших боків вздовж краю майданчика городища валів немає. Сам майданчик овальний в плані, площею 0,19 га. Майже з усіх боків, за ви ключенням напільного боку, городище омивається водами Уборті та її невеликої притоки.На захід від городища зафіксовано селище IX - початку XI ст., витягнуте вздовж правого берега невеликої притоки Уборті на 250 м.

  На майданчику городища, біля самого валу, помітна западина діаметром близько 6 м. Це, скоріше за все, залишки давнього колодязя. Городище виникло у Х ст. як стратегічно-оборонний пункт місцевого населення древлян, що тут проживали. У літописі про древлянські "гради" Х ст. згадується як добре укріплений пункт, жителі якого займалися хліборобством – "делают нивы своя и земле своя". Перші відомості про городище в м. Олевську в урочищі Бабина гора були опубліковані в "Археологической карте Волынской губернии" В.Б. Антоновича, який зазначив, що "за 2,5 версти від містечка в урочищі Городище" є городище круглої в плані форми. В 70-ті рр. ХХ ст. городище обстежував М.П. Кучера.

  Він склав глазомірний план городища, виділив та описав його складові елементи: рів, вал, в`їзд на городище, западину колодязя; оглянув і прошурфував майданчик та прилеглий з західного боку посад. За виявленими матеріалами він відніс його та прилеглий посад до ІХ-ХІ ст. В своїй узагальнюючій праці дослідник відніс побутування городища до ІХ-Х ст. Зазначимо, що дані наведені М.П. Кучерою найбільш повні та інформативні, оскільки базуються на результатах особистого візуального обстеження та результатах шурфування пам`ятки.

  Адреса: Житомирська область, Олевський район, лівий берег р. Уборть, городище Бабина Гора, північно-східна околиця, м. Олевськ

0post 1 0 67185300 1433083673

Olevsk 6

Джерело: tic.zt.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework