1000 робочих місць та економічний розвиток регіону: у Брониківській ОТГ створять індустріальний парк

  На території Брониківської ОТГ виділили близько 40 гектарів для розвитку масштабного проєкту – індустріального парку "Romanivkapark".

   Novograd.city дізнавався у керівництва громади про ідею та її реалізацію.

  Що таке індустріальний парк

  Індустріальний парк – це визначена документами певна територія, яку облаштовують технологічною інфраструктурою, а її учасники здійснюють господарську діяльність у сфері промислового виробництва, науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації й телекомунікацій. До того ж підприємства, що працюють в індустріальному парку, матимуть низку податкових і законодавчих пільг. Так виглядає базова ідея.

  Індустріальний парк не слід плутати з вільною економічною зоною, бо це ширша категорія, з більшою територією.

  Заступник голови Брониківської об'єднаної територіальної громади Василь Осадчук розповів про цей проєкт та його реалізацію.

  Звідки з’явилась ідея створення такої зони у Брониківській громаді

  – Ідея ця виникла давно. В нашому регіоні є величезна проблема з електроенергією, тобто будь-який інвестор напряму стикається з цим. У 2014 році в "Укренерго" з’явилась інвестиційна програма підключення 330-ї лінії на території Новоград-Волинщини. Тому індустріальний парк мав бути в Чижівській ОТГ, але того ж року цей проєкт заморозили, нині ж він існує тільки на папері. Вже у лютому цього року в нашій громаді ми створили робочу групу, яка б займалась розробкою проєкту та його концепції. Співпрацюємо з Агенцією регіонального розвитку в Житомирській області. Нещодавно до нас приїжджали експерти з програми U-LEAD і оцінювали земельну ділянку. Загалом вони оцінювали 12 ділянок по всій області, проте ми опинились зовсім не на останньому місці, нас випередили тільки Коростень, Малин та Житомир.

  На якому етапі нині перебуває проєкт

  – Зараз ми працюємо над концепцією, замовили детальний план території, а також проводимо переговори з компаніями-девелоперами. Ми не плануємо створювати окреме підприємство керівної компанії, бо більшість витрат спрямовані саме на неї. Згодом оголосимо конкурс на таку компанію, хочемо залучити приватного інвестора, – розповідає пан Василь.

  До слова, Брониківська ОТГ оголосила тендер на розробку містобудівної документації – плану території для створення індустріального парку. Очікувана вартість становить 180 тисяч 547 гривень.

  А де взяти гроші

  – У тому то й суть. За приблизними підрахунками на підключення електроенергії треба витратити 56 мільйонів гривень, а бюджет нашої громади 52 мільйони. За власні кошти ми не спроможні її підключити. Для цього й залучаємо приватних інвесторів. Якщо індустріальний парк запрацює на повну потужність, то ми не тільки матимемо понад 1000 робочих місць, а ще й хороший дохід для всієї територіальної громади. Головна мета створення – покращити економічний розвиток нашого регіону. Річ у тім, що люди масово виїжджають за кордон, щоб заробити гроші для своїх родин, а ми хочемо, щоб вони могли заробити їх тут.

  Хто встановить свої підприємства в індустріальній зоні

  – Поки я цього сказати не можу. Нині існує велика конкуренція між ОТГ в Житомирській області, бо облрада ухвалила нещодавно рішення про створення цілої мережі індустріальних парків на території області. Переважно в рішенні йдеться про міста обласного значення, тому великі міста конкурують з невеликими громадами. Нам важко з ними змагатися, тож поки це секрет.

2

3

Новини Житомира

       
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework