Нідерландський підприємець створив під Житомиром розсадник декоративних рослин

  Нідерландський підприємець 17 років тому створив на зарослих бур'янами землях під Житомиром розсадник декоративних рослин, які зараз продає не тільки в Україні, але і в Європейському Союзі.

   Розсадник «Корнеліс» в селі Двірець створив підприємець з Голландії Кейс ван Аалст в 2002 році, а згодом сюди переїхав і його компаньйон Арно Кортлевен. За той час з декількох соток плантація з декоративними рослинами розширилася до майже 30 гектарів, - розповідає agro-business.com.ua.

  «Кейс більше 20 років мав свій розплідник в Голландії і постійно прагнув шукати щось нове. Він їздив до Румунії як волонтер з організацією, яка поставляла гуманітарну допомогу. Там побачив, що така допомога не вирішує проблем, адже важливо, щоб людина могла працювати на себе, заробляючи гроші. Згодом у Кейса в Голландії з'явився працівник з Житомира. Так Кейс приїхав сюди і вирішив тут залишитися. Раніше навколо росли бур'яни, стояли недобудови, а мій приятель придбав будинок, взяв землю в оренду і взявся наводити порядок. Практично в Україні з 2002 року він почав все з нуля. Потім я також сюди переїхав. У той час нам ніхто не допомагав, як і зараз. Спочатку було дуже непросто, але ми наполегливо працювали. Головне, щоб нам не заважали», - каже Кортлевен.

  Зараз площа «Корнелиса» становить близько 30 гектарів. Там вирощують до 200 видів декоративних рослин, серед яких - багаторічні листяні, хвойні, плодові дерева і чагарники, а також троянди. У розпліднику офіційно працевлаштовані близько 40 осіб, завдяки чому місцевий бюджет отримує надходження.

  Розсадник починався зі спіреї та ще кількох видів рослин, а потім додали тую, ялівець, хвойні. Зараз найпопулярніші серед покупців в «Корнеліс» - це самшит і спірея (її там вирощують до 25 сортів).

  Цікавий факт: в Україні професійних розплідників зі стабільними обсягами - 25-30, а за кордоном їх тисячі!

  Спочатку посадковий матеріал для розплідника власники імпортували з Голландії, а згодом шляхом живцювання своїх рослин розширили плантації і знизили залежність від зарубіжних поставок.

  Зате близько 5 років «Корнеліс» експортує троянди в Голландію і Польщу.

  Підприємці кажуть, що зараз орієнтуються в основному на озеленення міст і розширили базу клієнтів завдяки ОСББ і житлово-комунальним підприємствам.

За матеріалами ukrinform.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework