Давні сходи, величезні дзеркала, вітраж за античними мотивами: що лишилося від неймовірного палацу на Житомирщині?

  Містечко Нова Чортория розташовані на сході давньої Волині. Сьогодні це Любарський район Житомирської області. Тут проживає трохи менше 2 тисяч осіб, є старий млин, церква, парк і палац.

   Містечко Нова Чортория розташовані на сході давньої Волині. Сьогодні це Любарський район Житомирської області. Тут проживає трохи менше 2 тисяч осіб, є старий млин, церква, парк і палац.

  Початки містечка сягають ще XV століття. Тоді це була просто Чортория. Певний час нею володіли Острозькі. Розділення на Стару і Нову Чорториї відбулося у XIX столітті, відколи присілок Чорториї дуже розрісся. Тепер два населені пункти лежать по обидва боки долини річки Случ.

  Як пише польський історик Роман Афтанази, у 1857 році Прушинські, маючи великі борги, продали маєток за 30 тисяч рублів князівській родині Оржевських. Дружина князя Оржевського Наталія Іванівна була останньою господинею села до 1917.

  Точно невідомо, хто і коли збудував палац у Новій Чорториї. Припускають, що зачинателем міг бути попередній власник Ігнацій Кордиш, або хтось із Прушинських. З наявних спогадів кінця ХІХ століття випливає, що Оржевський ґрунтовно перебудував уже наявний палац.

  Це двоповерхова еклектична споруда з цілим рядом господарських споруд поруч і парком. У 1897 році генерал Петро Оржевський тільки закінчив реконструкцію маєтку і відразу помер. В 1907 була збудована капличка-мавзолей.

  Оржевські були відомі своїм меценатством – давали кошти на будівництво школи та лікарні для селян, а Наталя Оржевська працювала по декілька годин на день сестрою милосердя. Оржевська була головою Житомирського губернського Російського товариства Червоного Хреста у 1914-1917 роках.

  Після 1920 року Нова Чортория відійшла до Радянського союзу, у приміщенні палацу влаштували навчальний заклад. Сьогодні тут Новочорторийський державний аграрний технікум.

kd0102911 2

kd0102911 3

kd0102911 3

kd0102911 3

kd0102911 3

kd0102911 3

kd0102911 3

kd0102911 3

    Частково зберігся до нашого часу парк, закладений, як вважають, ще на початку ХІХ століття. Спочатку він мав площу 70 гектарів і включав старовинні насадження. Загалом тут нараховували 50 різних видів дерев і кущів. Є і рідкісні модрини. У парку – став із островом.

  Від палацу початку ХІХ ст. залишилися лише деякі частини фасаду та кілька внутрішніх приміщень. Складна будівельна історія споруди позначилася на досить плутаному плануванні палацу. У його південній частині (в бік річки) збереглася, очевидно, найстаріша частина будівлі - одноповерховий громіздкий ризаліт.

  До наших днів збереглися давні сходи, прикрашені литим каштановим листям та геральдичним драконом. Найбільше вражає своєю красою великий вітраж на античні мотиви художника Бялковського між першим та другим поверхами. Дивом вціліло два величезних дзеркала на бокових стінах.

kd0102911 10

kd0102911 10

kd0102911 10

kd0102911 10

Читайте також: Неймовірний римо-католицький костел святого Архангела Михаїла на Житомирщині. ФОТО

Читайте також: Унікальна для східної Житомирщини пам'ятка архітектури XIX століття. ФОТО

Читайте також: ТОП-30 сіл Житомирщини за версією веломандрівника. ФОТО

Читайте також: Затишна й ошатна садиба на лівому березі річки Уборть. ФОТО

Читайте також: Дивовижний костел святої Клари в Городківці. ВІДЕО

 Джерело: hroniky.com

  Новини Житомира

Последнее изменение Воскресенье, 08/09/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework