Та, що перетворюється на болото: Вечірні пейзажі річки Уборть. ФОТО

  Ми неодноразово показували на сторінках нашого сайту краєвиди на світлинах з різних чарівних куточків Житомирщини, зокрема й водойми.

 

  Нині ж ми хочемо показати вечірні пейзажі річки Уборть в Житомирській області. Шкода, але місцеві мешканці занепокоєні долею водойми, оскільки, за їх словами, річку скоро доведеться рятувати, про це й написав в описі до світлин автор фото. Інші ж користувачі в коментарях зауважують, що Уборть, на жаль, поступово перетворюється на болото.

  Зауважимо, що назва річки Уборті походить за однією з версій від «борті». За легендою раніше у лісах з дерев у цю річку стікав мед диких бджіл, тож вода ставала коричневою та солодкою.kd11091911 2

  Довідка. Уборть — річка в Ємільчинському та Олевському районах Житомирської області (Україна) і Гомельській області (Білорусь). Тече територією Поліської низовини. Права притока Прип'яті (басейн Дніпра).

  Довжина Уборті 292 км, площа водозбірного басейну — 5 820 км². Серед ширина річища 10—15 м, у пониззі 50—60 м; течія повільна, похил річки 0,34 м/км. Річкова долина майже по всій довжині невиразна. Заплава двостороння, переважно заболочена, розчленована старицями та осушувальними каналами. Річище звивисте, у нижній течії утворює меандри, є острови. Основне живлення снігове та дощове. Характерна весняна повінь (до 50 % річного стоку). Річка сплавна; споруджено ставки.kd11091911 3

  Витоки розташовані на південному сході від Яблунівки (колишнє село Цицелівка) біля болота Гали. Спочатку річка тече на північний захід, перед містом Олевськом повертає на північний схід, впадає у Прип'ять на південь від міста Петриков (Білорусь).

  Ліві: Бересток, Мала Глумча, Бровник, Зольня, Кам'янка, Глибока Велика, Радоробель, Юрівка, Лядська, Глушковицький, Нересня, Литоша, Вигоща, Сліпча.

  Праві: Вершина, Мокришка, Телина, Зровенька, Угля, Радча, Кишинська, Мудрич, Замликів, Либожада, Мутвиця, Погранична, Силець, Перга, Свидовець, Плотниця, Вішалка, Жмурня, Молода, Острожанка.

  Над річкою населені пункти: смт Ємільчине, місто Олевськ (Україна); Лельчиці (Білорусь); чимало сіл.

  Текст: за матеріалами «ВікіпедіЯ»

Фото: Роман Максименко

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework