На місці масових розстрілів євреїв у Хажині на Житомирщині відкрито пам’ятне місце. ВІДЕО

  У Хажині в рамках міжнародного проекту «Захистимо пам’ять» Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» у співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту 16-го вересня було відкрито місце пам’яті убитих в роки Другої Світової євреїв.

 

  Церемонія відбулася за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини в Україні, представників Міністерства закордонних справ Німеччини, посольства США в Україні, Фонду «Меморіал убитим євреям Європи», Центру вивчення історії голокосту, представників міжнародних організацій, місцевої влади, єврейської громади.

  У роки окупації це місце, де нині так спокійно шепочуться дерева, неодноразово використовувалось для масових розстрілів євреїв та, ймовірно, військовополонених. Задокументованим є факт знищення тут понад тисячі трьохсот молодих євреїв із бердичівського гетто, яких на початку вересня 41-го привозили сюди вантажівками нібито для збору картоплі.

  Свідків Голокосту щороку меншає, і вони в один голос закликають сучасників пам’ятати тих, хто загинув, і тих, хто убивав, і тих, хто намагався врятувати, ризикуючи власним життям. Говорити про Голокост, жертвами якого стали мільйони невинних, важко. Особливо, якщо говориш від імені країні, яка принесла цій землі стільки лиха, зазначила у промові Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні.

  До кінця 1943-го року кількість розстріляних під Хажином перевищила 10 тисяч осіб. Це лише за офіційними даними. Про особливості роботи над пам’ятним місцем у Хажині розповів історик Українського центру вивчення історії Голокосту Михайло Тяглий. На його думку, пам’ятник, який вже був на цьому місці, повідомляє тільки частину правди.

  За співпрацю у роботі над проектом «Захистимо пам’ять» представникам влади подякував директор Фонду «Меморіал убитим євреям Європи». Нагадаємо, що в рамках цього ж проекту 5 інформаційних стел на місці колишнього гетто було встановлено у Бердичеві. Уве Ноймеркер, який неодноразово зустрічався із міською владою та краєзнавцями, доклав багатьох зусиль до того, аби така виставка з’явилась у нашому місті. Загалом протягом червня і вересня цього року було відкрито 15 пам’ятних місць у 12-ти населених пунктах України.

  Нововідкритий меморіал у Хажині складається з інформаційної стели, меморіальної плити і пам’ятного знаку. Це стане гідним місцем жалоби за тими, чиє життя знищив гітлерівський режим, переконані учасники церемонії. Завершилась вона покладанням квітів до меморіальної плити і каміння, яке, за єврейською традицією, несуть на могилу, аби вшанувати пам’ять померлого.

Репортаж Інни Плесної

Джерело: trkvik.tv

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework