Як у 1941-44 роках боровся з нацистами Житомирський район

  9 липня 1941 року ворог захопив Житомир, а до 15 липня всі населені пункти району були загарбані фашистами. Почалися чорні дні окупації, дні катувань і насильства над мирним населенням.

  З перших днів окупації гітлерівці вводили свій "новий порядок", який супроводжувався пограбуванням і масовим знищенням партизанів і підпільників, військовополонених і мирних жителів. За роки окупації на території району, фашисти розстріляли понад 12 тисяч комуністів і підпільників, партизанів, людей єврейської національності.
   Розстріли проводилися в 3-х кілометрах південніше хутора Довжик, в 63 кварталі 13-ї дільниці Богунського лісництва, куди привозили з Житомира та інших місць радянських патріотів. У братській могилі серед похованих два вже згадуваних Герої Радянського Союзу: Г.Шелушков та О.Бородій. Крім них, тут рідна земля прийняла на вічний спокій багато активних учасників підпільної боротьби з німецько-фашистськими загарбниками. В їх числі Г.Буржимський, Г.Протасевич, В.Василенко, П.Рогалевич, М.Тишкевич. На вершині кургану, який насипаний на могилі жертв фашизму, встановлено скульптуру підпільника, що розриває пута.

kd30091917 2

  7 червня 1943 року карателі спалили село Рудня-Грабівка (нині Грабівка), повісили і спалили живцем 74 мирних громадян, в тому числі 13 дітей. Вони перетворили в попіл села Крути, Кринички. До Німеччини і в концентраційні табори з району вивезли 2,5 тисячі осіб.

  Та ні масові розстріли, ні жорстокий терор і насильства окупантів не змусили наших людей схилити голови і підкоритися фашистам. У відповідь була розгорнута непримиренна боротьба з ворогом, створились і активно діяли підпільні організації та групи.

  Перша підпільна організація на території району виникла на хуторі Вила біля с.Альбінівка (нині Тетерівка), яку створив у вересні 1941 року А.Умзар із військовополонених, що працювали на хутірському млині. У кінці 1941 року в селах Нова Вигода, Гадзинка, Березина виникли невеликі підпільні групи, які в березні 1942 року об'єдналися в єдину організацію з центром у с.Гадзинка. Організація налічувала 44 члени, очолив її діяльність М.Жулинський.kd30091917 3

  У грудні 1942 року в с. Пряжів виникла підпільна організація із 20 чоловік під керівництвом І.Жучкова. В селах Дениші, Покостівка, Заможне, Старошийка, Черемошне діяли невеликі підпільні групи, кожна з яких внесла свій вклад у загальну справу перемоги над загарбниками.

  Всього в районі у підпільних організаціях налічувалось 194 чоловіки, 207 патріотів їм допомагали. Ними було підірвано 6 ешелонів, 65 мостів на шосейних дорогах та залізницях, знищено 3,5 тисячі літрів бензину, переправлено до партизанських загонів 1447 людей, 1536 гвинтівок, 22 кулемети, 5 автомобілів, 205 тонн хліба. Підпільники усвідомлювали, що своєю боротьбою вони наближали час визволення рідної землі.

Джерело: silske.org

Новини Житомира

   

Последнее изменение Среда, 02/10/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework