Монітори біля ліжок, підлога зі спеціальною пластиною: реконструкція кількох відділень обласної лікарні в Житомирі

  Реконструція двох відділень обласної лікарні: монітори біля кожного ліжка, замість крапельниці інфозумати та підлога зі спеціальною пластиною.

 

  У комунальної установи "Обласна клінічна лікарня імені О. Ф. Гербачевського" Житомирської обласної ради нещодавно з'явилася можливість лікувати кожного року на 500 жителів області більше з тяжкими травмами, отруєннями та важкими гострими захворюваннями, ніж до цього часу. Все завдяки відкриттю 16 вересня реконструйованих двох відділень: реанімації та анестезіології і інтенсивної терапії №2 і відділення післяопераційних хворих №2.

  Реконструкція відділень, яка проводилася відповідно до європейських стандартів, розпочалася восени 2018 року за кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. З обладнанням та ремонтними роботами вона обійшлася у 23 мільйони гривень.kd03101906 2 min

  Докладніше про оновлені відділення, сучасну апаратуру та цікаві новації, які зроблять роботу медперсоналу ще більш ефективною, розповів завідувач відділення реанімації та анестезіології і інтенсивної терапії заслужений лікар України Микола Біляс.

  ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЛІЖКА ТА «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ» АПАРАТИ

  - Два оновлені відділення відрізняються госпіталізацією пацієнтів, - пояснює Микола Антонович. - У реанімації знаходяться пацієнти з важкими політравмами, отруєннями, із септичними станами, гострою нирковою недостатністю, стовбняком, ботулізмом та іншими складними хворобами. Вони потребують виведення з важкого стану і шоку. А у відділенні інтенсивної терапії для післяопераційних хворих - пацієнти, яким вже проведено оперативне втручання: операції на нирках, видалення жовчного міхура, гінекологічні операції та інші, які потребують інтенсивної терапії. Це так звані "чисті" пацієнти, яких треба якнайшвидше привести до тями та нормалізувати стан після операції, щоб перевести в профільне відділення.kd03101906 3 min

  Декілька років тому після відкриття кардіоцентру в обласній лікарні не стало окремого реанімаційного відділення, і тому важкі пацієнти тимчасово знаходилися разом з післяопераційними хворими в одному приміщенні. Це неправильно і незручно, тому реконструкція та відкриття окремих відділень була вкрай необхідна.

  Після реконструкції обидва відділення важко впізнати. Тут все відповідає сучасним вимогам. Кожне зі створених відділень має окрему реанімаційну залу на сім лікарняних ліжок, а відділення для післяопераційних хворих ще й палату інтенсивної терапії на одне ліжко для лікування пацієнтів з гострою нирковою недостатністю, облаштовану апаратом штучної нирки. Всі ліжка функціональні, тобто їх форма може бути змінена залежно від бажаного положення пацієнта. Над ліжками - спеціальні консолі, на яких знаходиться підведений централізовано кисень, оновлена дихальна апаратура. Сучасні апарати штучної вентиляції легенів експертного класу здатні працювати в інтелектуальному режимі і на підставі оцінки стану хворого, характеру ураження легенів та дихальних шляхів автоматично обирати оптимальний режим вентиляції.

  ЧИМ ІНФОЗУМАТ КРАЩЕ, НІЖ КРАПЕЛЬНИЦЯ?

  А ще над кожним ліжком стоїть монітор спеціального спостереження, який показує всі життєво важливі показники здоров'я пацієнта: пульс, тиск, насищення киснем крові та інші, крім того, є певна програма, завдяки який знімається кардіограма. Медсестрі вже не потрібно підходити, переключати крапельницю, заправляти її, бо крапельниці замінили на сучасні апарати інфозумати. В ці апарати набирається лікарська речовина і вводиться хворому стільки годин, скільки потрібно - хоч чотири, хоч 24. А якщо пацієнту стало гірше, апарат подає сигнал, і на екрані висвітлюються відповідні показники. Якщо закінчується лікарський препарат, то за 20 хвилин до закінчення включається сигнал. Цей апарат набагато ефективніший, ніж крапельниця, де лікарська речовина викапувалася за короткий проміжок часу, а тут речовина поступає в організм повільно, завдяки чому максимально проявляється її лікувальний ефект.kd03101906 4 min

  Відділення облаштовані спеціальною вентиляцією, яка забезпечує також фільтрацію, конденсування та знезараження повітря. На підлогу постелений спеціальний лінолеум, під яким знаходиться специфічна мідна сітка, щоб не виникало ефекту заземлення і не було перешкод у роботі апаратури.

  ЧОМУ ВІДВІДУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ОБМЕЖЕНО?

  - У відділенні реанімації стоять камери відеоспостереження, - говорить Микола Антонович. - У мене в кабінеті є монітор, і я можу спостерігати за станом пацієнтів та роботою персоналу також через свій смартфон завдяки спеціальній програмі. Крім того, на дверях відділення є відеодзвінок. Якщо людина підходить до дверей, натискає кнопку, то медсестра бачить, хто прийшов. Хочу наголосити, що в реанімації відвідування пацієнтів проводиться обмежено та дозовано, тому що тут лікуються дуже важкі хворі, і лікарі повинні приділяти їм максимум уваги. Адже інколи буває, що в день до хворого приходить 3-4 родичі і кожен хоче поговорити з лікарем, відволікаючи його від роботи. Лікар просто не може собі дозволити стільки часу приділяти родичам пацієнтів. Тому ми просимо, щоб з родини до хворого приходила одна людина, якій лікар приділить увагу. Все це в інтересах пацієнтів, і до такого режиму роботи треба ставитися з розумінням.

  За словами Миколи Антоновича, за рік через відділення реанімації проходить 800-1000 пацієнтів, а через відділення для післяопераційних хворих - близько 800 жителів області. З відкриттям оновлених відділень таких пацієнтів за рік стане більше на півтисячі, а значить, кількість смертей знизиться як мінімум на сотню. Але за останні роки до лікарні поступає все більше важких хворих, і тому невдовзі планується відкрити ще два відділення: реанімація №1 та відділення для післяопераційних хворих №1. Це дасть змогу вилікувати ще більшу кількість хворих з гострими і важкими хворобами.

Юлія Мельничук, exo.net.ua

Новини Житомира

   

Последнее изменение Четверг, 03/10/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework