Тринадцята «нещаслива» школа у Коростені: недофінансування, розкрадання будматеріалів та багаторічне будівництво

  Коростенську школу №13 (вул. Селезньова, 101) ремонтують вже більше трьох років. Власне, точніше буде сказати не ремонт, а будівництво нового корпусу. Завершення ремонту-будівництва у найближчому майбутньому, схоже, не буде.

 

  Новий корпус дуже потрібен. Тринадцята школа забита «під зав’язку», навчаються в ній зараз біля 200 дітей, класи першачків і старшокласників знаходяться поряд, а це вважається не надто безпечним для малечі (у  тому сенсі, що на перерві у коридорах під неминучу біганину старших можуть втрапити малюки). Ще 120 дітей з Чолівки та Щебзаводу змушені їздити в школу в Полісся – вона там двоповерхова, туалети – в приміщенні, а дітей з Коростеня забирає автобус. Проте деякі з дітей виявляють бажання усе ж перейти в 13-ту школу – вона значно ближче, що суттєво для батьків, наприклад, учнів молодших класів, - розповідає uzh.life.

  Зараз 13-та школа – це двоповерхова цегляна будівля. Там нема туалетів (вони – на вулиці), нема актової зали. Є тільки навчальні класи і спортзал. Їдальня – в сусідній будівлі. Вмивальники там – «вуличні», в які треба вручну заливати воду. Сама хата, кажуть вчителі, - вже розвалюється, а дах веранди починає просідати (на фото це видно). Наскільки все це незручно і навіть небезпечно взимку – годі пояснювати.

yidalnya golovna

yidalnya 2

(Шкільна їдальня)

  «Школа побудована давно. Одну будівлю, 33-го року народження, розвалили, щоб на її місці збудувати новий корпус. Другу будівлю, яка нині і є школою, звели у 1961-ому. Нам запропонували звести прибудову до цього приміщення, адже там не можна було зробити туалетні кімнати. Утім, коли почали будувати, інша частина приміщення почала тріскатися, тому вирішили другу частину реконструювати теж» - розповіла нам директорка школи Віра Волошенко.

  Будівництво йде за кошти міського і державного бюджетів. Проект передбачає 15 мільйонів гривень. Замовником є область, тому в Житомирі обирали і тепер керують роботою підрядника – житомирської фірми «Уютстрой». Коростенська міськрада, яка, за словами і директорки, і чиновників міськради, вчасно виділяє свою частку коштів, дуже незадоволена роботою «Уютстрою», але вплинути на неї не може, адже не має з нею договірних стосунків. За словами директорки, міськрада не раз висловлювала і претензії, і прохання, але даремно. Натомість житомирські чиновники, схоже, роботою фірми цілком задоволені.

remont

  Про деякі деталі справи нам розповів заступник міського голови Володимир Вигівський: «Замовником є Житомирська ОДА в особі Департаменту містобудування та архітектури. Вони і проводили тендер, знайшли підрядника – «Уютстрой», яка й виконувала роботи протягом трьох років. Гроші на будівництво спочатку виділяв Державний фонд регіонального розвитку (субвенція), а ми, Коростенська міськрада, частково це будівництво співфінансували. Але цей фонд, як правило, не фінансує один об’єкт понад три роки, і цей трирічний термін для 13-ї школи вже сплив».

  «Недофінансування, – продовжує пан Вигівський, - на сьогодні складає 1 мільйон 400 тисяч. Були у нас попередні домовленості з губернатором, що ми цю школу закінчимо цьогоріч за кошти області та міста. Ми виділили мільйон чотириста на 2019 рік. Цих грошей має вистачити на будівельні роботи і на частину обладнання. На сьогодні ситуація така: в департаменті нам сказали: давайте частину грошей, і ми почнемо робити. Ми перерахували 300 тисяч, але роботи там досі не ведуться».

  Валентина Лазаренко, депутат Коростенської міськради, голова постійної депутатської комісії з гуманітарних питань, розповідає, що невдоволення підрядником було з самого початку: «Розпочали будівництво невчасно. Потім привезли блоки для фундаменту, які вже використовувалися. Батьківський колектив і адміністрація школи зчинили «бучу». Керівник «Уютстрою» Ігор Дрогоруб запевнював, що ці блоки кращі за нові. Не було навіть вивішено план будівництва. Та й почати роботу компанії постійно щось заважало: то дерева, то комунікації, яких в плані не було, то нестача техніки, то нестача робітників» - каже. Віра Волошенко також додає, що фірма-підрядник не має своїх робітників, наймають немісцеві бригади, найдовше – рік чи півтора - пропрацювала бригада з Вінниці.

nove primishenya

  У якому стані новий корпус зараз – побачити можна лише через вікна. Віра Волошенко каже, що з недавніх пір усе «опечатано», а саме будівництво, схоже, що заморожене – принаймні, ніяких робіт зараз там не проводиться. «Працівників немає з 26-го грудня, а із собою вони вивезли увесь свій інструмент» - каже директорка. Таку ж інформацію ми отримали і від Валентини Лазаренко.

  По Чолівці ходять чутки, що в 13-й школі часто-густо крадуть матеріали. Мовляв, самі робітники продавали їх місцевим – і на мікрорайоні тепер є домівки, побудовані зі «шкільних» матеріалів. Проте директорка школи нам цього не підтвердила: «Я такого не знаю. Ми не мали права заходити туди, де ведеться будівництво. Діти мені колись сказали, що виносять умивальники. Запитала прораба, що це було – він відповів, що заміна». Тобто, на гарячому під час крадіжки нікого не ловили. Саме ж будівництво, каже пані директорка, мали б охороняти сторожі фірми-підрядника, яка займається будівництвом, проте фактично об’єкт охороняли сторожа шкільні.

  Відомо наразі, що усі зовнішні роботи на сьогодні виконані, залишилися лише внутрішні і каналізація, яку, за словами пані Лазаренко, вже прокладають майже рік. Якщо коротко, то вони чомусь не можуть провести труби туди, куди хотіли першочергово. Тому зараз доводиться вести каналізацію через городи і врізатися в чиюсь з місцевих.

  «Актова зала уже закінчена, в туалетах поклали плитку, підлога постелена лише в одній частині, оформлено один клас, і все. А в другій частині (яка за проектом мала ремонтуватися пізніше) тільки стіни поштукатурені, і частково покладена плитка. Водопостачання – нема, каналізації – теж. Вони хотіли до нового року нам здати одну частину, але ми відмовилися від цього. Так по документах не можна» - розповідає Віра Волошенко.

  Подальші прогнози щодо ремонту 13-ї школи, судячи зі слів як і директорки школи, так і пана Вигівського, - не дуже втішні. «Керівництво «Уютстрою» каже, що вони працюють. Розірвати договір з ними ми не можемо, бо вони зайшли через тендер, а ми, знову ж, не є замовниками. Губернатор Ігор Гундич приїздив кілька разів, зустрічався з підрядником, вимагав усе закінчити в найкоротші строки, але даремно.  Найближчим часом я знову збиратиму батьківський комітет, писатимемо в Житомир, а далі – звертатимемося до Кабінету міністрів» - каже Віра Волошенко.

  «На скільки мені відомо, там є якісь проблеми у підрядника. Нам з області кажуть, ви дайте гроші, а вони почнуть робити. Ми гроші перерахували, а вони усе не приступають. Тому на сьогодні питання щодо завершення будівництва 13-ої школи не вирішено» - підсумував Володимир Вигівський.

Наталя Кучинська, Ганна Острадчук

Фото Тимура Азізова

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework