У школах Вільшанської ОТГ модернізували системи опалення

  В школах Вільшанської ОТГ модернізували шкільні котельні та перевели системи опалювання на тверде паливо. До цього в школах використовували газ та вугілля для обігріву.

   Молодій громаді це коштувало б сотень тисяч гривень щороку. Але завдяки активній роботі команди громади за декілька місяців вдалось переобладнати всі котельні та віднайти паливо.

  «Громада була утворена 23 грудня 2018 року ми об’єднали 5 сільських рад з населенням понад 5 тисяч осіб. Одразу ми забрали в району наші школи та розпочати енергоефективні заходи. Роботи було багато, тому довелось приймати рішення оперативно», - розповідає Сергій Мельник, Вільшанський сільський голова.

  Чотири школи громади — Вільшанська, Галіївська, Карповецька та Трощанська опалювались котельнями на газу та кам’яному вугіллі. Також будівництва системи опалювання потребувала сільська рада в приміщенні якої знаходився будинок культури та бібліотека.

  Спочатку замінили систему опалення у Галіївській школі, в якій навчається 110 дітей. За попередній опалювальний сезон в школі спалили 23,5 тисячі кубометрів газу вартістю 280 тисяч гривень. Громада виділила 750 тисяч гривень на встановлення твердопаливних котлів. На сьогодні прогнозується, на весь сезон буде необхідно 60 кубометрів дров, а це 50 тисяч гривень. Тобто економія складає 230 тисяч в рік.

  Понад 1 мільйон гривень витратили щоб модернізувати систему опалення Карповецької школи, де навчається 138 учнів. Минулого року на закупівлю вугілля, дров та пелетів витратили 364 тисячі гривень.

  «Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» організовував для фахівців громад навчання та обмін досвідом впровадження енергоефективних проєктів. Сьогодні у Вільшанській громаді є гарні приклади швидких та потрібних змін», - наголошує Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського Центру.

  В приміщення сільської ради не опалювалось взагалі. Тому влітку було побудовано нову систему опалення, яка обігріває сільську раду, бібліотеку та будинок культури.

 Витрачені кошти на заходи енергоефективності за підрахунками фахівців громади окупляться за декілька років. Крім того, левову частку палива громада зібрала протягом року під час прибирання територій сіл, розчищування чагарників та парків.

kk06101932 2

kk06101932 3

kk06101932 4

kk06101932 5

Новини Житомира

       
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework