«Мав дожити до п'ятдесяти, а не вдалося й до тридцяти» – мама АТОвця з Новоград-Волинського

  Розбита лісова дорога спершу навіть натяку не подає, що невдовзі приведе до села. Декілька хат, порожні вулиці – будинок наступної героїні, Катерини Гребенюк, довелося пошукати.

  «У віддаленому селі Карпилівка немає зв’язку, тому шукати потрібну хату довелось мало не навмання. Спершу ми відчайдушно намагались знайти хоч якийсь зв’язок, потім вирішили питати у людей. У єдиному відчиненому будинку господарка займалась хатніми справами, проте люб’язно погодилась підказати нам шлях. Спершу показала на дім, що розташований трохи далі по дорозі, та кілька хвилин подумавши, все ж показала на віддалену хатину біля самісінького лісу. За високим парканом нас радісно зустріли головні мешканці двору, найліпші друзі господині – собаки. За ними вийшла й сама Катерина Адамівна», ‒ розповідає novograd.city.

  Жінка родом з Карпилівки, а її діти народились на Донеччині. В родині Катерини Адамівни було 7 дітей і всі дівчата. Дуже дружні, спілкуються і приїздять одне до одного в гості й досі.

  – Нас було 7 дівчат: одна з сестер в Ілляшівці, одна в Новограді, одна в Донецьку (зараз у сина в Росії) дві в Херсоні, ще одна, на жаль, давно померла. На Донеччині була востаннє у квітні 2014 – їздили з Сонею в гості до сестри в Шахтарський район, село Демидівка. Потягом доїхали аж до Макіївки. Вже тоді ми помітили зміни. Люди злі, не такі, як раніше, тиждень побули там і повернулись назад, – розповідає жінка.

  До 4 класу навчались у Карпилівській школі, далі в Малоцвілянській. З 1971 по 1973 Катерина вчилася в Авдіївському ПТУ № 96 на маляра-штукатура.

  – На Донеччину подалась з рекомендацій шкільного майстра, – каже пані Катерина. – Він тоді загітував на навчання саме туди мене та ще двох дівчат і трьох хлопців. Хлопці не витримали і через місяць втекли, а ми залишились. На Авдіївському коксохімічному заводі практику проходили. У 1974 в Харцизьк переїхали, потім в Макіївку, де я до 1992 року жила. В Авдіївці вийшла заміж за Сашкового батька, та через пів року розлучились, бо любив "гуляти". Працювала і стрілочником, і поштаркою. Вдруге вийшла заміж у 1978 році. Народила двох доньок, а у 1981-му поховала чоловіка, батька дівчат. Згодом знову вийшла заміж за першого чоловіка та народила Сашу. А коли чоловік узявся за старе – подала на розлучення. Після того поїхали з дітьми на літо до мене на батьківщину, там вирішили й залишитись. У 1992 році переїхали назовсім. Продала квартиру, звільнилася з роботи.

  На Донеччині жінка довго працювала поштаркою. Люди довіряли, любили. Ще довго після звільнення керівництво просило рознести у віддалені села пенсію, бо нікому з чужих люди не відкривали. Коли сім’я переїхала в Карпилівку, дівчатам, Тетяні та Наталії, було по 14, а Саші 6. Спершу жили в батьківській хаті, згодом бабуся отримала компенсацію, у війну працювала в Австрії, та купила у 2003 році хатину на сусідній вулиці. Саме туди спершу нас відправила сусідка, але вчасно згадала, що зараз там мешкає внук Катерини Адамівни. Їхнє спільне життя з онуком Сашею останнім часом геть не ладналось, і у 2014 жінка переїхала в маленьку хатину біля лісу.

  Доньки заміжні. У Тані, яка живе в Ілляшівці, двоє дітей – Світлана працює в Польщі, син Саша в Росію їздить, у Наташі, що живе в Малій Цвілі, дві доньки і син – Юля, Іра та Вадим.

  Саша вчився в Малоцвілянській школі, на той час автобусів не було, тож доводилось ходити пішки. Навчався добре, тому після школи вступив до Корецького училища. З першого разу отримати диплом не вдалося, тому наполегливий хлопець вирішив повернутися за ним через рік, затим вступив до ще одного училища, що в Новограді. Як підсумок – старанний студент здобув спеціальності шофера-тракториста, електрика та муляра.

  Під час розмови ми все частіше замислювалися, які ж схожі мати з сином. Там спільні не тільки риси обличчя, а і м’який характер. На подвір’ї у Катерини Адамівни, багато цуценят, проте немає ні свиней, ні курей, навіть городу тримає грядочку. Спершу жінка нас запевнила, що немає здоров’я, тільки потім зізналась: курей не тримає, бо шкодує їх рубати, та сама ситуація і зі свиньми. От і Сашко таким був – добрим, усіх жалів, усе боявся словом поганим образити.

  – Такий добрий був, за що не візьметься, то все до ладу доведе. А інші, аби по дівчатах та на гульки, мій же – ні. Все йому навчатись чогось нового кортіло, допомагати, майструвати щось. Усі сусіди просили про допомогу. А як добре знав англійську, ви навіть не уявляєте. Наташа ще там, на Донеччині, вивчила цю мову, любила тексти перекладати, і він поряд з нею навчився, – з гордістю каже мама.

  Кожна матір пишається своїми дітьми, особливо коли вони були такі, як Сашко. Катерина Адамівна дуже шкодує, що так і не дізналась, як жив її син там, сам нічого не розповідав, після трагедії не було в кого спитати. Єдине, що вона має зараз, – добру згадку про часи, коли син ще був поряд.

  Після навчання проходив практику трактористом. У 2008 пішов в армію, служив у Житомирі (зв’язківцем), був шофером. Потім пішов працювати на "Церсаніт", як би не було тяжко, ніколи не скаржився. В різні періоди життя їздив і на будівництво в Новоград – допомагав ремонтувати кафе "Золота підкова".

  Катерина Адамівна не приховує, що жити було дуже тяжко. Час такий був, що грошей всім не вистачало, а особливо тут, у селі, роботи не було зовсім. Такі віддалені села годував ліс як тоді, так і зараз. У лісі робота знайдеться, аби були здоров’я та сили.

  – А що мені тут ще робити, я на лісі знаюся добре. Росла тут, та і зараз вже стільки років лише в лісі й знаходжу віддушину. Як мені в хаті всидіти? Все про Сашу мого нагадує. Піду до лісу: то ягоди, то гриби, то шишки збираю, і вже якусь копійку зароблю, і на душі краще стає. А здоров’я вже не те, проте, буває, сяду відпочити, та й засну, кілька хвилин подрімаю, і далі йду, наче сил побільшало.

  …Ще коли у школі Саша навчався, може, в 6 класі, може, трішки старший був, на комісії запідозрили якісь проблеми зі здоров’ям – відправили нас на перевірку. У нього виявили лейкемію, а в мене – перевищений рівень радіації. Грошей тоді не було, так все й залишили… Саша відтоді часто говорив, що він не доживе до 50 років, а воно он як вийшло – навіть до 30 не зміг, – зітхає мати.

  Для того щоб хоч якось покращити життя своє та дітей, жінка чого тільки не пробувала. У відчайдушних спробах заробити хоч якусь копійку в 1997 році влаштувалася й тут поштаркою. Досвід вже мала, бо ж не один рік працювала на Донеччині. Однак тут з цією роботою ніяк не складалось: 7 гривень – заробітна плата, на яку прожити всією родиною ніяк не вдавалось. Покинула. Пішла в лісництво, то посадки обробляти, то ягоди збирати – ось і весь заробіток. Пані Катерина пригадує, як за допомогу лісникам отримала премію:

  – Я ж тут поряд завжди, що робиться в лісі бачу, а лісники ж за всім не вдивляться, бо він великий. Я як тільки дим побачу – відразу дзвоню, і вони вже тут як тут, гасять. Так було кілька разів, то якось мені навіть премію дали за пильність. Саша, до речі, теж в лісництві працював, та обманули його, от він, розчарований, і покинув роботу.

  У таких пошуках кращого заробітку минало й Сашкове життя, аж доки не прийшла війна. У березні 2014-го йому, як і всім, прийшла повістка. Незважаючи на хворобу, його забрали як й інших. Зараз це навіть в голові не вкладається. Повістку Саша не ховав, а відразу зізнався і через хворобу сачкувати не став.

  – Він тоді як з повісткою пішов, більше й не приїздив. Коли треба було поїсти, помитись чи просто відпочити, ходив до моєї сестри Соні, вона живе в Новограді. Подзвонив, коли вони вже на залізничному вокзалі вантажили техніку, сказав, що їх відправляють далі. Я відразу зібралась і приїхала, тоді його востаннє й бачила. Звідти дзвонив нечасто, здебільшого я питала як він, а він нічого не розповідав. Одного разу лишень, коли я запитала, чи далеко він від малої батьківщини, Макіївки, сказав, що далеко, і все, – схилила голову мати. – Відпустку не брав, написав офіційну відмову, хотів, щоб інші йшли, в кого є діти.

  Олександр служив на посаді водія – возив медичних працівників. Саме на одному з таких маршрутів Сашко і загинув: віз зі Степанівки медиків, дорогою їх обстріляли. Ті, що були в пасажирському відділені, коли машину вибуховою хвилею перевернуло, змогли вибратись, Сашу витягли напівмертвим. У нього було безліч тяжких травм, та він ще був живим, коли один з військових телефонував його племінниці в Херсон: "Сашкова машина потрапила під обстріл. Він тяжко поранений. Ми відправимо його в лікарню до Харкова".

  Племінниця боялася сказати це його мамі, зателефонувала тітці Соні, а та вже Катерині Адамівні. Вбита горем матір не знала, кому телефонувати і що робити. Спершу намагалась додзвонитись до Сашка, потім до єдиного хлопця, якого знала з оточення сина. Він вже їй і розповів, без деталей, стисло. Сашко помер від отриманих травм, так і не дочекавшись порятунку, в Харків його доправили вже мертвим.

  Згорьованій матері спершу не хотіли говорити правду… Казали, ніби син просто потрапив в аварію, про обстріл змовчували. От тільки жінка не розгубилась і відразу повідомила, що знає про все, що сталось з її сином. Тільки після того в свідоцтві про смерть написали все, як було.

  На прощанні в Будинку офіцерів до жінки підійшла незнайома дівчина. Подякувала за сина і розповіла, що навіть на війні Сашко знайшов поламаного велосипеда, відремонтував його і катав дівчат. Ніколи не вішав носа і був, як і вдома, добрим та чуйним хлопцем.

  Попри всі труднощі життя Саша завжди лишався добрим, життєрадісним хлопцем, про якого рідні згадують з особливою усмішкою. Він так і не влаштував особисте життя. Скільки б не намагався, та все щось заважало, й дівчата були, й кохання було, проте не склалось.

  – Приводив навіть в будинок дівчину й жили разом, – каже мама, – добра була, роботяща і красива, однак випивала трохи, а Сашко такого страх, як не любив. Він намагався їй допомогти, адже кохав її дуже, та не вдавалось. Так і розійшлися. Потім ще намагався знайти ту єдину, але я думаю, що він увесь час кохав тільки її, тому більш ні з ким і не складалося...

kk11101971 2

kk11101971 3

Новини Житомира

 

       
 

Последнее изменение Пятница, 11/10/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework