Навмисно чи ні: у Житомирі вже понад 3 роки утеплюють дитячі садочки. Роботи тривають

  Ситуація с утепленням дитячих садочків у Житомирі вже триває понад три роки.
  Публічно для міського голови Сергія Сухомлина ця ситуація є таким собі зовнішнім подразником, а для керівників дошкільних навчальних закладів приводом ледь не щодня зайвий раз понервувати.  Наразі ні підрядник, ні чиновники міської ради не можуть назвати конкретну дату, коли утеплення буде завершено. Останнього разу мова йшла про кінець жовтня.
 
   Як все починалося
  У вересні 2017 року громадська організація «Антикорупційний рух Житомирщини» детально розповіла про те, як в Житомирі відбувається утеплення дитячих садочків, що фінансується державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO). Серед них зокрема дитячі садочки №№44, 46, 56, 73, 52. Тендер відбувся у травні 2017 року, роботи повинні були тривати впродовж 18 тижнів. 
 
  «Антикорупційний рух Житомирщини»  уважно слідкував за ситуацією, розповідали вам про те, як майже одразу після проведення тендеру управлінням захисту економіки ГУ Національної поліції в Житомирській області в управлінні капітального будівництва Житомирської міської ради було вилучено усю тендерну документацію, а в управлінні був справжній переполох. Як тоді зазначали правоохоронці, сталося це у зв’язку з перевіркою цільового та раціонального використання коштів бюджетів усіх рівнів під час проведення торгів. Про результати перевірки нам нічого не відомо.
 
  Розповідали, як підрядник не розрахував свої сили, пропустив усі можливі терміни виконання робіт, а також ледь не залишив дитячі садочки у холодну пору року без опалення. Наша громадська організація фіксувала також, як протягом достатньо довгого часу будівельні матеріали знаходилися під дощами на вулиці, внаслідок чого значна частина з них була зіпсована. Це ж стосується і частково утеплених стін, які підрядник залишив у зимовий період неприкритими. Батьки скаржилися на холод у групах.
 
  З 2017-2018 роки ситуація з утепленнями садочків стояла досить гостро. Керівники дошкільних закладів не знали як знайти спільну мову з підрядником, міська рада трималася осторонь. Лише після того, як керівники закладів, батьки та громада міста, в тому чисті і наша громадська організація, почали активно вимагати вирішення проблеми, у ситуацію «включився» радник міського голови Олександр Черняхович.
ЖДНЗ №73. Жовтень, 2019
 
  Він, а також міський голова Сергій Сухомлин неодноразово розповідали про можливість розірвання договору з підрядником ТОВ «Ейр Трейд» через неякісне виконання робіт та пропущені графіки, однак цього чомусь так і не сталося.
 
  Громадська організація в свою чергу, зібрала значну кількість інформації, зокрема, щодо використання підрядником не тих матеріалів, що були заявлені в ПКД. Матеріали передали у правоохоронні органи, було відкрито кримінальне провадження, час від часу нас повідомляли про хід розслідування, а далі справа стихла.
 
  Депутати нарешті помітили проблему
  Протягом останнього року роботи підрядником виконувалися мляво. Керівники навчальних закладів та представників ТОВ «Ейр Трейд» начебто знайшли спільну мову, однак до якості виконання робіт та термінів була низка зауважень. Попри час виконання робіт – понад три роки – зауваження були суттєвими. Аж тут депутати міської ради вирішили взяти ситуацію під свій контроль.
  22 серпня Житомирська міська рада прийняла рішення щодо створення робочої групи, яка буде контролювати хід виконання робіт і усунення недоліків з утеплення п’яти житомирських дитсадків за швейцарським проєктом SEKO. Очолити робочу групу мав міський голова Сергій Сухомлин.
 
  На сесії депутат Наталія Леонченко розповіла, щомета робочої групи – налагодити ефективні та якісні комунікації між зацікавленими сторонами будівництва: департаменту освіти, балансоутримувача ДНЗ і управління капітального будівництва. Вона також зазначила, що «зараз виконано 90% робіт, з яких 80 – не якісно. Тому скільки послугують ці роботи не відомо, гарантій ніхто не дає».
  Наприкінці вересня громадська організація поцікавилася результатами роботи цієї робочої групи. Виявилося, що станом на з 22 серпня до 23 вересня комісія провела лише одне засідання.
 
  У протоколі засідання йдеться про усунення недоліків, що виникли в ході виконання енергоефективної термосанації. Про недоліки розповіли завідуючі дитячих садочків. Зокрема, керівник ЖДНЗ №52 повідомила, що підрядник не усунув цвіль та плісняву, що з’явилася у минулому році після замокання стіни, а також про те, що фасад необхідно перефарбовувати.
 
  Керівник ЖДНЗ №46 розповіла, що у дошкільному навчальному закладі відкритим залишаються питання просочення дерев’яних конструкцій вогнетривким розчином (протипожежний захист). А тепер увага. Начальник управління капітального будівництва на це відповів, що в проектно-кошторисній документації було закладено просочення, але так як ремонтні роботи тримають вже більше 3-х років, термін дії з першого просочення (2 роки) вже минув. Дитячий садочок не може це зробити самостійно, бо об’єкт не здано в експлуатації (знову ж таки через затягнутий термін виконання робіт), а підрядник не може, бо на це не передбачено коштів.
 
  Керівник ЖДНЗ №56 розповіла, що окрім незначних зауважень, як, наприклад, влаштування поручнів на ганках чи неякісно виконані відкоси, на одній зі стін фасаду наявна тріщина. Інженер з технічного нагляду, який був присутній на нараді, усіх заспокоїв і сказав, що тріщина утворилася через порушення робіт з утеплення – відсутня армувальна сітка.
 
  Завідуюча ЖДНЗ №73 повідомила, що у серпні 2019 року у садочку дощем було залито дві групи. Зазначимо, що це не єдиний випадок, коли під час виконання робіт з утеплення цих садочків, приміщення заливає дощем та псується не лише комунальне майно, яке було придбане за бюджетні кошти, але і ті речі, які купували батьки або ж за їхній кошт здійснювався ремонт.
ЖДНЗ №73. Жовтень, 2019
 
  Орієнтовна дата завершення робіт – кінець жовтня 2019 року. Чиновники міської ради, попри переконання депутата Наталії Леонченко, переконує, що роботи виконані якісно, хоч і з недоліками. Обіцяють, що після завершення усіх робіт у дитячих садочків буде паспорт термосанації. Відбудеться експертиза, яка покаже якість утеплення та її результат.
 
  Чому, власне, попри усі проблеми, яких можна було уникнути, міська влада продовжувала працювати з цим підрядником – питання відкрите. Через три роки чиновники трохи змінили свою риторику, і вже не згадують, як озвучували інформацію щодо можливого розірвання договору, а намагаються ледь не виправдати значно пропущені  терміни виконання робіт тим, що підрядник, можливо, не розрахував свої сили, коли йшов на тендер, або ж тим, що довго чекали якихось погоджень від швейцарської сторони. Так чи інакше, пройшло вже три роки, винних годі і шукати, а садочки ще й досі не утеплені на 100%
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework