У Малині відкрили пам’ятник Малуші

  Окрасою центрального міського парку ім. М.М. Миклухи-Маклая в Малині стала кам’яна скульптура доньки князя Мала, матері Великого князя Київського Володимира Святославича — Малуші.

   Про це повідомляє редакція газети «Малинські газети».

  Урочисте відкриття пам’ятника цій легендарній постаті древлянського краю відбулося 16 жовтня за участі міської влади, службовців, освітян, школярів та громадськості. Виготовив його заслужений художник України, скульптор зі світовим ім’ям, на рахунку котрого понад 500 геніальних робіт, — Віталій Рожик із Коростишева.

  За однією з легенд місто Малин в давнину було засноване саме на честь Малуші. За переказами, князь Мал мав двох дітей — Добриню, якого пов’язують з образом богатиря Добрині Нікітича, і Малушу. Їхньою батьківщиною нібито був Іскоростень — столиця Древлянщини. По народженню доньки князь так зрадів, що заклав на честь Малуші місто неподалік Іскоростеня, на річці Ірша, і назвав його Малином. Рік народження Малуші і став роком заснування стародавнього Городища. Так це чи ні — хтозна. Серед істориків версій походження нашого міста декілька, і всі вони мають право на існування… А ми, малинчани, маємо прийняти ту, яка ближче нам до душі.

  Щодо давнини, то в легенді йдеться, князь Мал очолив повстання проти варяжського київського правителя Ігоря. Його дружина, княгиня Ольга пізніше жорстоко помстилася древлянам за смерть чоловіка, спалила Іскоростень і взяла у полон князя Мала, а його дітей забрала служити у київський двір. Малуша виросла і стала ключницею у домі Ольги. Її покохав син Ольги — Святослав. І це кохання дало життя видатній постаті Київської Русі — Володимирому Святому. Літопис свідчить, маленького Володимира виховував рідний дядько — Добриня. 969 року він разом із сестрою Малушею та своїм племінником-вихованцем відправився до Новгорода Великого допомагати тому князювати.

  Але, повторюсь, — це лише одна із версій походження Малуші (Малки), служниці княгині Ольги… Однак малинчани, можуть вважати її своєю праматір’ю. На цьому, до речі, наголосив під час відкриття пам’ятника міський голова Олексій Шостак. Посадовець переконаний, вшанування видатних постатей нашої минувшини стане початком відродження малинського духу, сколихне серед містян любов і шану до рідної землі, стане підставою для гордості Малином.

kk2310192 2

kk2310192 3

kk2310192 4

kk2310192 5

kk2310192 6

Фото Ірини Романішеної.
На знімках: під час відкриття пам’ятника Малуші.

Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 23/10/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework