Смертельна небезпека у Житомирі: вміст отрути у грунті у 1500 разів перевищує норму

  На Житомир насувається глобальна екологічна катастрофа: майже 600 тисяч тонн отруйного ґрунту вивезено в район Малинського ринку, аеропорту та дитячої лікарні у Станишівці.

   zt.20minut.ua/ зазначає, що майже місяць тому жителі житлового масиву «Крошенський» раптово почули різкий запах бензину. Тоді з’ясувалося, що біля Малинського ринку невідомий підрядник влаштовує майданчик для автостоянки самого ринку. Але земля, завезена для підняття рівня майданчика, виявилася повністю просякнутою нафтопродуктами та іншими невідомими речовинами, які виділяють різкий сморід бензину. 

  Вже 2 жовтня 2019 року члени громадської ради створили робочу групу і того ж дня звернулися за допомогою до громадської ради при голові Житомирської обласної державної адміністрації і одразу увечері провели зустріч з очільником ОДА та спільну нараду робочих груп обох громадських рад.

  Віталій Бунечко тоді також підтвердив, що землю привезли з території колишньої нафтобази, де мають побудувати будівельний гіпермаркет «Епіцентр». Раніше цю інформацію підтвердив заступник міського голови Сергій Кондратюк. За наполягання громадськості на місце події були викликані екологічні служби, які відібрали зразки для дослідження. Отримані результати шокували всіх!

  Були відібрані зразки у декількох місцях після зняття зараженого ґрунту на глибині 20 сантиметрів. У пробі № 1 перевищення порівняно з умовно фоновою пробою № 4 складає майже 100 разів! А у пробі № 2, яка відбиралася в районі аеропорту, при нормативній повній відсутності залишків неполярних вуглеводів їх було зафіксовано 19944 мг/кг, тобто перевищення норми від «абсолютної» у майже 20 тисяч разів, а від відносно «умовно чистої» – фонової, у 1424 рази.

  На нараді у голови Житомирської ОДА мер Житомира Сергій Сухомлин сказав, що не в курсі того, що відбувається, хоча скандал вже вийшов за межі нашої області. Губернатор дав розпорядження розібратися з цим неподобством саме міській владі. Ця отрута несе смертельну загрозу здоров'ю людини. Нагадуємо, що пари й залишки нафтопродуктів шкідливі для здоров'я людини, а саме для серцево-судинної системи, дихальних шляхів та органів травлення, викликають також онкологічні захворювання.

  Однак найбільш цинічним було те, як у центрі села Глибочиця, поруч із домівками, криницями та ставком, викинули десятки машин ґрунту. Перший результат роботи громадськості вже є. «Епіцентр» почав вивозити отруйний ґрунт з Глибочиці. Але в інших місцях він повністю залишився. Наше видання буде надалі слідкувати за ситуацією та висвітлювати вивезення отрути з усіх забруднених ділянок.

  Але також виникає питання щодо документів на будівництво, яких, як відомо, немає. Голова громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Наталія Волинець вважає, що це екологічна катастрофа: «Зараз почали вивозити ґрунт на полігон побутових відходів у районі Крошні. «Епіцентр» заявив, що готовий виділити кошти для додаткового обладнання полігону для зберігання зараженого ґрунту.

  Однак наші екологічні організації не готові відповісти, що саме потрібно зробити. Крім того, у середу, 23 жовтня, очікується, що приїдуть більш вузькі фахівці, які зможуть уточнити, якими саме продуктами забруднений ґрунт і які реактиви потрібні для його дезактивації. Наші екологи не змогли надати формулу забруднюючої речовини, а від цього залежить вибір реактиву для обробки ґрунту».

  Громадський діяч Ігор Малі наступним чином прокоментував дану ситуацію: «Ми змогли добитися, щоб ґрунт забрали з Глибочиці. А у районі аеропорту і Станишівки він, як і раніше, як лежав, так і лежить. У «Епіцентру» на даний момент немає жодного дозвільного документа на проведення навіть підготовчих робіт. А вони зараз повним ходом б'ють палі і ведуть будівельні роботи. Була поліція на їхньому офісі, але роботи не припинилися. Проблематичним також є вивезення отруйного ґрунту на полігон побутових відходів у районі Крошні.

  Цей ґрунт дуже отруйний. і полігон просто не пристосований для його зберігання. Там, де робилися аналізи по зараженню нафтопродуктами, проби бралися поруч із місцем зараження, коли сам ґрунт був вже прибраний. Такий рівень зараження свідчить про те, що який рівень отрути міститься в самому початковому ґрунті, просто невідомо. Можливо, там перевищення допустимого рівня вже не в тисячі, а у мільйони разів. Крім того, у Житомирі немає фахівців, які могли б дезактивувати такий ґрунт, тому що у Житомирі ще ніхто такого не робив. Немає ні реагентів, ні пристроїв для їх розпилення. У районі аеропорту велика меліоративна мережа, яка була створена ще в радянський час для відводу ґрунтових вод. Стовідсотково отрута зі зараженого ґрунту потрапить у цю систему і незабаром опиниться у колодязях, річках – нашій питній воді». Таким чином, екологічна катастрофа продовжується, а її вирішення просувається досить повільно для того, щоб своєчасно вирішити цю проблему. 

Руслан Мороз

Новини Житомира

   
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework