Лікар Житомирського обласного онкодиспансеру: як вберегти себе від раку?

  Рак швидко молодшає, і кількість хворих невблаганно зростає.

  «Минулого року в Житомирському обласному онкодиспансері близько 500 жителів області було поставлено на облік - це ті люди, які захворіли вперше. А в цілому з різними видами раку на обліку перебуває понад 31 тисяча чоловік. І щороку кількість хворих зростає на 10-15%», ‒ розповідає exo.net.ua/.

  Причин багато: погана екологія, неякісне харчування, гіподинамія, шкідливі звички, постійні стреси і низький рівень життя більшої частини українців, а ще легковажне відношення людей до свого здоров'я.

Перше місце по захворюваності займає рак молочної залози. Кожна жінка його боїться, і якщо лікарі ставлять такий діагноз, для багатьох це звучить як вирок. Проте ця хвороба досить успішно лікується, якщо виявлена на ранніх стадіях. Детальніше про те, чому українки все частіше хворіють на рак грудей і як уникнути цієї страшної хвороби, розповіла лікар-мамолог Житомирського обласного онкодиспансеру  Інна Станкевич.

  Урбанізація та емансипація мають зворотній бік

  - За часів наших прабабусь місячні у дівчаток починалися десь у 15-16 років, а вже через рік-два вони виходили заміж і народжували дітей, - розповідає Інна Станіславівна. - Тобто проміжок часу між тим, коли яєчники починали працювати і до перших пологів був дуже коротким. А тепер місячні починаються в середньому в 12 років (але буває і в 9-10), а народжувати починають дуже пізно - десь після 30, а то і в 40. За цей час жінки хворіють різними хворобами та переживають стреси, які не проходять безслідно. Кожного місяця організм жінки готовий до запліднення, а його роками не відбувається -  це теж постійний стрес для організму. Молочні залози жінки не розуміють, для чого вони створені, доки жінка не завагітніє. Ось чому пізня перша вагітність не є нормою для організму. А коли жінка вагітна, а потім годує груддю, яєчники працюють в іншому режимі, гормональний фон спокійний, і молочна залоза виконує свою функцію, закладену природою. Чим частіше жінка вагітніє, тим більше організм відпочиває. Тут нічого не вдієш, бо саме так природа задумала жінку. Однак сучасні жінки вибирають інший спосіб життя: вони вважають, що спочатку треба зробити кар'єру і матеріально себе забезпечити, а вже потім народжувати. Безумовно, це розумно з точки зору нашого суворого життя, але природа цього не пробачає і за це мстить…

  Вважається, що чим раніше відбуваються перші пологи, тим менша вірогідність захворіти на рак. Ідеальний варіант - пологи до 20 років. Але, на жаль, сьогодні це поодинокі випадки… За статистикою, якщо перші пологи відбулися до 25 років, то ризик виникнення раку вищий, ніж у жінок, котрі народили до 20 років, але меншим, ніж у тих, хто не народжує. Якщо перші пологи були в 25-35 років, то ризик раку на 30% вищий, так само, як у жінок, що не народжують. Така вагітність практично не дає захисного ефекту для грудей.

  - Чи правда, що довготривалий прийом гормональних оральних контрацептивів може спровокувати розвиток раку? - запитую фахівця.

  - Щоб бути впевненими в собі і не вагітніти, жінки приймають гормональні контрацептиви. З приводу їх безпечності/небезпечності вже багато років проводиться безліч досліджень у різних країнах світу, але 100% підтвердження їх небезпечності поки що немає. Я скажу так: коли у жінки діагностують передракові захворювання молочних залоз і вона починає приймати оральні контрацептиви, то дійсно може бути загроза для здоров'я, бо тоді змінюється її гормональний фон. Тобто організм вимушений працювати по інших законах, які диктують гормональні препарати. Таке протиріччя може призвести до виникнення раку. Але в інших випадках гормональні контрацептиви бувають дуже корисними, бо лікують багато гінекологічних хвороб, які пов'язані з гормональними змінами. Тому боятися оральних контрацептивів не варто, але приймати їх потрібно тільки за призначенням і під контролем лікаря.

  - Вважається, що рак - це спадкове захворювання…

 - За даними вчених медиків процент спадкового фактору невисокий -  приблизно 15%. Але коли в родині хтось перехворів на рак, нащадкам  треба частіше обстежуватися. На сьогоднішній день найдоступніші генетичні дослідження: BRCA 1 і BRCA 2. Вони показують, чи є в генах мутації. При мутації цих генів у жінки ризик виникнення раку молочної залози становить близько 85% і ризик розвитку раку яєчників до 65%. Але робити такі дослідження варто далеко не всім.  Справа в тому, що навіть за позитивних показників дослідження далеко не всі хворіють на рак і навпаки - за негативних показників жінки можуть захворіти.

  - А якщо аналізи позитивні, жінці треба для профілактики видалити молочні залози, як це зробила Анджеліна Джолі?

  - Якщо аналізи позитивні у жінки, яка ще не народжувала, їй не видаляють молочні залози. Жінка знаходиться під наглядом мамолога і обстежується частіше. Було б добре, щоб така жінка раніше завагітніла і народила. Крім того, існують профілактичні препарати, які знижують реалізацію поганого гена на 50%. А хірургічне втручання, тобто ампутацію грудей, роблять тим, хто вже має дитину. У кожному випадку рішення приймається індивідуально. Що стосується здачі генетичних аналізів, то не можна забувати про психологічний фактор. Уявіть собі, що відчуває жінка, якій сказали, що існує певний процент того, що вона захворіє на рак? Як вона буде почуватися? Тільки від постійної тривоги та страшних думок вона може захворіти, і не тільки на рак. Тому генетичні аналізи показані далеко не всім.

  Як уникнути раку?

  - Яких головних правил у житті треба дотримуватися, щоб не захворіти на рак?

  - Потрібно вести здоровий спосіб життя, позбутися поганих звичок, правильно харчуватися, - пояснює лікар. -  Їсти більше овочів та фруктів, зелені, а якщо м'ясо, то в невеликій кількості і не смажене, а приготовлене на пару чи запечене. По-друге, більше пити води. На жаль, більшість людей просто не навчена це робити. Якщо у вас суха шкіра, проблеми з суглобами, сечокам'яна хвороба, це показники того, що ви мало п'єте води. Для людини середньої комплекції треба випивати в день до 1,5-2 літрів води. Мається на увазі криничної води чи мінеральної. Можна заморозити воду у морозильнику, а потім розтопити - така вода структуризована і корисна. А можна покласти у воду певні мінерали, які віддадуть їй свої корисні властивості (аргіліт, кремній, кварц, гірський кришталь та інші). Вода виводить усі шкідливі речовини з організму, а якщо їх не виводити, вони можуть бути причиною різних захворювань, в тому числі онкологічних.

  Що стосується дівчаток старшого шкільного віку (в цей період груди на 70-80% вже сформовані), то їм треба спостерігатися у гінеколога або сімейного лікаря. Дівчинка в цьому віці має знати правила самообстеження. В 19 років дівчина повинна прийти до лікаря-мамолога. Справа в тому, що руки досвідченого мамолога відчують усі ущільнення навіть краще, ніж УЗД. Дорослі жінки повинні добре знати своє тіло і при виявленні певних змін звернутися до лікаря.

  З 20 до 30 років потрібно раз на три роки робити УЗД молочних залоз. З 30 до 40 - щороку. З 40 років проводити УЗД кожного року, а мамографію - раз на два роки. І з 50 років щороку робити УЗД і мамографію.

  - Чи можна без остраху користуватися дезодорантами?

 - Дезодоранти, які не припиняють виділення поту, нічим не загрожують. Справа в тому, що піт обов'язково повинен виділятися, бо з ним виходять токсини, які накопичуються в організмі. Але є такі дезодоранти, від яких піт взагалі не виділяється. Таких треба боятися.

  - Чи варто боятися бюстгальтерів з кісточками?

  - В ідеалі будь-який бюстгальтер повинен бути з натуральної тканини і адекватним по розмірах, він не повинен давити. Бюстгальтер потрібен не для краси, а щоб захистити  груди від травм. А кісточки ні на що не впливають, якщо вони не травмують груди. Якщо ви бачите, що вам у бюстгальтері не дуже зручно, треба підібрати інший. Взагалі носити бюстгальтер можна не більше 6 годин на день. А у нас, як правило, жінка одягає його з самого ранку і знімає тільки пізно ввечері. До речі, в Європі жінки вже практично не носять бюстгальтери, а у нас це вважається непристойним. Такий вже у нас менталітет…

  Як показує життя, ті представниці слабкої статі, які турбуються про своє здоров'я і вчасно проходять обстеження, хворіють менше, в тому числі й на рак.

Юлія Мельничук

Новини Житомира

     

Последнее изменение Среда, 06/11/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework