У Житомирі проведуть рекультивацію ґрунтів на території колишньої нафтобази

  У Житомирі розпочали роботу над проєктом вирішення проблеми забруднення ґрунту на території колишньої нафтобази.

   Як повідомляє департамент зі звязків з громадськістю ПрАТ «Нова Лінія», яке входить до групи «Епіцентр», виступило ініціатором підписання тристоронньої угоди між Житомирською міською радою та ДП «Науково-дослідний інститут нафтопереробної та нафтохімічної промисловості «МАСМА» про розробку комплексу природоохоронних заходів щодо забруднених нафтопродуктами ґрунтів на території колишньої нафтобази (Київське шосе, 4/2).

  Нафтобаза була збудована ще в 1918 році. У 2010 році ТОВ, що її експлуатувало, було визнано банкрутом та припинило свою діяльність. Отже, місто отримало в спадок проблему, яка до приходу інвестора ПрАТ «Нова Лінія» не вирішувалася.

  На позачерговій сесії Житомирської міської ради 26 липня 2019 року депутати надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою ділянки колишньої нафтобази для будівництва торговельного центру.

  «Ставши заручником ситуації, ми активно долучилися до її вирішення. Впевнені, що проблема, яка існувала в місті десятиліттями, має бути вирішена зусиллями всіх зацікавлених у цьому сторін. Тому разом із Житомирською міською радою та профільними інститутами, зокрема «Науково-дослідним інститутом нафтопереробної та нафтохімічної промисловості «МАСМА», розпочато роботи над проєктом рекультивації ґрунтів території колишньої нафтобази», — прокоментували рішення в пресслужбі компанії «Нова Лінія».

  До розробки проєкту також залучено спеціалістів Інституту мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України та Інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва НАМН України.

  Згідно з попереднім проєктом, рекультивацію ґрунту території колишньої нафтобази буде проведено за допомогою застосування біодеструкторів. В подальшому цей ґрунт може використовуватися для забезпечення технологічних процесів на полігоні твердих побутових відходів. Також буде проведено рекультивацію на території Міжнародного аеропорту «Житомир» ім. Сергія Корольова.

  Як зазначає директор ДП «НДІ ННП «МАСМА» Олег Картавцев, існує декілька біопрепаратів, які застосовуються для роботи із забрудненим ґрунтом.

  «Наразі триває визначення оптимальної технології рекультивації забруднених нафтопродуктами ґрунтів. Розглядається біотехнологія, яка передбачає використання деструкторів біологічного походження, зокрема, препарату, який призначений для очищення ґрунту і води від нафти та нафтопродуктів. Цей біопрепарат має здатність зв’язувати нафтопродукти, окислювати широкий спектр вуглеводів. Препарат екологічно чистий та безпечний для живих організмів», — зазначає Олег Картавцев.

  За його словами, дана біотехнологія є екологічною й безпечною для здоров’я людини. Подальше використання сидератів (рослин, які вирощують з метою поліпшення структури ґрунту) дозволить завершити рекультивацію ґрунту.

  У міській раді також підтвердили, що відбувається активна розробка проєкту щодо усунення проблеми із забрудненням ґрунту.

  «Завдяки спільним зусиллям міської влади, небайдужості комерційної компанії та українським науковцям житомиряни позбудуться проблеми, від якої потерпали багато десятиліть», —  зазначив радник міського голови Житомира Олександр Черняхович.

  За словами Олександра Черняховича, з появою сучасного торговельного центру жителі Житомира та сусідніх міст не тільки отримають доступ до широкого асортименту непродовольчих товарів під одним дахом, але й буде створено майже 350 нових робочих місць, а до бюджету надійдуть мільйони гривень додаткових надходжень. Також поява представника системного бізнесу в регіоні відкриє нові можливості для місцевих підприємців, оскільки до 10 % всього асортименту торгового центру забезпечуватимуть регіональні виробники. Крім того, до будівництва ТЦ «Епіцентр» буде залучено місцевих виробників металоконструкцій.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework