Як і чому в Бердичеві медичні працівники допомагають тихому вбивці?

  Халатність медичних працівників.. Як часто останнім часом в Україні доводиться чути цей вираз.

 

  Власне, саме непрофесіоналізм та недбале ставлення лікарів до виконання своїх прямих обов’язків стали причиною недовіри людей до галузі охорони здоров’я в цілому. Зрозуміло, що усі помиляються, та чи мають право на помилку медичні працівники? Мабуть, таке ж саме, як і сапери. Тільки ті ризикують своїм життям, а лікарі – життям та здоров’ям своїх пацієнтів.

  У четвер, 14 листопада людство відзначало Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – неінфекційним захворюванням, основною ознакою якого є стійке підвищення рівня цукру в крові. Для діагностики хвороби найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в капілярній крові (береться з пальця) або венозної (береться з вени) протягом дня, або, що більш надійно, визначення рівня глюкози натщесерце.

  До Всесвітнього дня боротьби з діабетом в місті Бердичеві кожен бажаючий міг відвідати амбулаторію загальної практики сімейної медицини в своєму мікрорайоні та безкоштовно виміряти рівень цукру. Безумовно, надзвичайно корисна акція, яка мала б змусити людей звернути увагу на стан та профілактику свого здоров’я. Однак як це часто в нас буває, гарну ініціативу зіпсувала безвідповідальність та байдужість, результатом якої можуть стати покалічені життя.

  Діабет не дарма називають тихим вбивцею, адже людина може спокійно жити і навіть не здогадуватися, що надмірна кількість цукру в крові поступово руйнує її організм. Тому при діабеті головне вчасно діагностувати хворобу та стежити за рівнем цукру. Багато діабетиків зізнаються, що про свою хворобу дізналися цілком випадково. За словами головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Бердичівської міської ради Наталії Хорошун, під час проведення акції було виявлено випадки  підвищеного вмісту цукру у людей, які про це навіть не підозрювали.

  Однак один з кричущих випадків ставить під сумнів благородну ініціативу бердичівських медиків, так як змушує засумніватися в правильності результатів експрес-тесту. До нас звернулися жителі одного з мікрорайонів міста Бердичева, які теж перевіряли рівень цукру в амбулаторії за місцем проживання у рамках акції. При нормальному рівні глюкози в крові від 3,3 до 5,5 ммоль, глюкометр показав результат… 1,3 ммоль. Фактично це – стан коми. Нажахана дівчина поїхала здати кров у приватну клініку, де їй видали результат: 5,29 моль. Примітно що медсестру амбулаторії, яка брала кров на аналізи, абсолютно не вразив такий низький рівень цукру в крові пацієнтки і її здивування. Вона не провела роз’яснювальну роботу, не направила дівчину на повторні аналізи чи на консультацію до лікаря. Провівши експрес-тест медпрацівниця просто втратила до неї інтерес.

  В цій же амбулаторії жертвою незрозумілого аналізу стала хвора на цукровий діабет ІІ типу бердичівлянка (це тільки ті випадки, про які повідомили нас стривожені пацієнти). Їй глюкоментр показав результат в 4,6 ммоль, хоча насправді у неї рівень цукру значно більший – це підтвердили аналізи, зроблені через кілька хвилин у приватній клініці. Ті, хто стикався з цукровим діабетом, добре знають, наскільки важливим для хворого знати свій рівень глюкози, адже для них це фактично питання життя і смерті.

  Характерним є те, що головний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» не володіла інформацією, що в одній з амбулаторій є проблеми зі справністю глюкоментра чи терміном придатності тест-смужки, і дізналася про вражаючі результати вже від журналістів. Пообіцявши відреагувати на проблему хоча і зазначила, що нічого критичного не бачить, адже хвора на діабет людина через певний час обов’язково б звернулася до лікаря, там як хвороба проявляється клінічно. В першу чергу занадто сильною спрагою: за словами лікаря людина починає пити велику кількість води, що є характерними признаками цукрового діабету.

  Ми навмисне не вказуємо, у якій саме лабораторії трапилася ця прикра ситуація, тому що не володіємо інформацією, наскільки якісним було проведення вимірювання рівня цукру у крові по іншим амбулаторіям. Тому якщо Ви хочете дійсно подбати про своє здоров’я – радимо зробити повторний (лабораторний) аналіз крові, який буде вже не для галочки, а дійсно для вашого здоров’я.

 Денис Заремський, berdichev.biz

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework